Is slapen zonder kussen beter voor je lichaam of juist slechter?

Slapen zonder kussenVraag jij je weleens af waarom je eigenlijk met je hoofd op een kussen slaapt en of slapen zonder kussen wellicht beter of juist slechter is?

Of slapen zonder kussen beter is in jouw geval hangt erg af van jouw slaaphouding.

Voor rug- en zijslapers is slapen zonder kussen waarschijnlijk de beste oplossing, maar zijslapers zouden juist wel gebruik van een kussen moeten maken.

Inhoud

SLAPEN MET KUSSEN

Vrouw in bed wakker makenSlapen en kussens gaan hand in hand en zitten zo diepgeworteld in onze slaaproutine dat ze niet weg te denken zijn uit onze slaapkamers.

Zelfs de oermens gebruikte rond 7.000 voor Christus al opgestapelde stenen met een dierenvacht eroverheen om hun hoofd op te leggen tijdens het slapen.

Gelukkig zijn onze hedendaagse kussens een stuk zachter, toch blijft de vraag: Hebben we überhaupt een kussen nodig om op te slapen?

Volgens veel slaapexperts hoeft dit niet per se het geval te zijn, vooral mensen met rug- en nekklachten is een kussen in veel gevallen zelfs af te raden.

Ook mensen die kampen met huidproblemen zijn in veel gevallen beter af zonder kussen.

In dat artikel wil ik met jou de voor- en nadelen van slapen zonder kussen doornemen en jou precies uitleggen hoe je de overgang naar een kussenloze slaap het beste kunt maken.

Als je al veel verschillende kussens hebt geprobeerd en nog steeds erg slecht slaapt dan wil ik je aanraden eens een nacht zonder kussen proberen te slapen, want wat heb je nou te verliezen?

LEER SLAPEN ZONDER KUSSEN

Zonder kussen slapenZoals gezegd hebben vooral mensen met zware rugklachten en nekproblemen vaak veel voordeel van het slapen zonder een kussen.

Echter omdat onze kussens zo diepgeworteld zitten in ons normale leven is het moeilijk om deze omschakeling te maken.

Probeer de volgende stappen zorgvuldig te nemen zodat je binnen de kortste keren je kussen volledig bent vergeten.

#1: Slaap op een opgevouwen laken

Net als bij bijna elke andere verandering in levensstijl kun je het beste in kleine stappen deze omschakeling maken.

Omdat je waarschijnlijk al bijna je hele leven op een bepaalde manier slaapt kun je niet van de ene op de andere dag zonder kussen gaan slapen.

Daarom is het belangrijk om dit met kleine stapjes te doen en een goede manier om dit te doen om te beginnen met een opgevouwen laken die even hoog is als je oude kussen.

Hier slaap je een aantal nachten op waarna je deze geleidelijk uitvouwt en na ongeveer 2 weken zonder hoofdkussen kunt slapen.

#2: Rekken en strekken

Als je op een kussen slaapt worden je hoofd en schouders een beetje naar voren gedrukt, hierdoor ontstaat er spanning op de spieren in je rug en nek.

Daarom kun je als je de overgang maakt naar slapen zonder kussen het beste elke dag je nek en rug rekken en strekken om soepel te blijven tijdens deze omschakeling.

Klik hier voor een aantal goede oefeningen om je lenigheid te verbeteren.

Uiteindelijk is de overgang naar een bed zonder kussen niet heel moeilijk, schroef de hoogte van je hoofdsteun geleidelijk terug en doe elke dag een aantal rek- en strekoefeningen dan komt het goed.

VOORDELEN VAN SLAPEN ZONDER KUSSEN

Vrouw slaapt op haar buik zonder kussenSlapen op je buik wordt vaak als ongezond bestempeld omdat het rug- en nekklachten kan veroorzaken.

Maar ook het krijgen van rimpels en puistjes en bij vrouwen het afnemen van de borstomvang worden vaak toegeschreven aan slapen op de buik.

Wat zou je ervan denken als ik je vertel dat er een manier is om de gezondheidsvoordelen van slapen op je rug of zij te verkrijgen terwijl je op je buik slaapt?

Het kan! Doe simpelweg je kussen weg en je zult dezelfde voordelen ervaren als rug- en zijslapers.

Kleine nuance hierin is dat vrouwelijke buikslapers over een langere periode ontegenzeggelijk een verschil in borstomvang zullen waarnemen of je nu met of zonder kussen slaapt.

#1: Je nek krijgt ondersteuning terwijl je op je buik slaapt

Als je op je buik slaapt met een kussen dan ligt een deel van je wervelkolom de hele nacht scheef.

Wanneer dit binnen de perken blijft kan dit geen kwaad.

Echter als je een onrustige slaper bent dan kan je hoofd gedurende de nacht in een erg vreemde houding op je kussen belanden waardoor je je nekspieren overstrekt.

Als je vervolgens wakker wordt met een stijve nek dan weet je al hoe vervelend de dag gaat worden.

In de ideale slaaphouding ligt het midden van je hoofd, je nekwervels en je gehele wervelkolom in een rechte lijn.

Door te slapen op een kussen wordt deze rechte lijn in de meeste gevallen onderbroken waardoor er een onnatuurlijke kromming ontstaat die rugpijn en nekklachten kan veroorzaken.

Door zonder kussen te slapen zul je, hoewel het even wennen zal zijn, nek- en rugpijn voorkomen.

#2: Je wervelkolom krijgt genoeg ondersteuning

Je wervelkolom krijgt genoeg ondersteuningOp je rug slapen zonder kussen is de ideale slaaphouding voor de gezondheid van je wervelkolom.

Het zorgt er namelijk voor dat je lichaamsgewicht evenredig wordt verspreid door de natuurlijke vormen van je lichaam waardoor er niet op een bepaalde plek meer druk op je ruggengraat ontstaat dan op een andere plek.

Maar ook als je een onverbeterlijke buikslaper met je hoofd naar een zijkant bent dan zorgt slapen zonder kussen ervoor dat je rug in een ideale lijn ligt zonder onnodige drukpunten.

Zelfs als je je armen en handen tijdens het slapen onder je hoofd legt waardoor je dus ook je hoofd optilt dan doe je dit maar tot een zeer beperkte hoogte en is dit een stuk minder slecht voor je dan slapen op een dik kussen.

#3: Puistjes voorkomen

In een perfecte wereld val je in slaap zoals je in films ziet, inclusief make-up en perfect gestyled haar en een vrolijke glimlach.

Dit is echter niet het geval en in werkelijkheid vallen de meeste mensen al kwijlend in slaap.

Als je dit doet met je hoofd op een kussen dan werkt je kussen als een soort spons en zuigt het langzaam veel bacteriën, vetten en vuil op die later je poriën ernstig kunnen verstoppen.

Wanneer je elke nacht met je gezicht in zo’n vuile spons ligt dan kun je na verloop van tijd acne ontwikkelen en dat terwijl je deze puistjes had kunnen voorkomen.

Daarnaast kleeft er nog een schoonheidsprobleem aan het slapen op een kussen, want je versnelt hierdoor namelijk het rimpelproces van je huid.

Ze worden namelijk niet voor niets slaaprimpels genoemd.

NADELEN VAN ZONDER KUSSEN SLAPEN

Ondanks de vele voordelen van je nachtrust door te brengen zonder kussen zij er ook wel degelijk een aantal nadelen die je zeker in overweging moet nemen voor je jouw geliefde kussen uit het raam gooit.

#1: Slapen zonder kussen niet ideaal voor zijslapers

Slapen met kussenWanneer je een verstokte zijslaper bent dan kun je waarschijnlijk beter je kussen in je bed laten omdat het bijna onmogelijk is om te slapen zonder hoofdsteun.

Als je slaapt op je zij dan behoud je met een kussen namelijk ook de rechte lijn in je wervelkolom.

Daarnaast loop je meer kans op osteoartritis in je nek als je op je zij slaapt zonder kussen te gebruiken.

Dit komt doordat je hoofd in een onnatuurlijke houding komt te liggen als je op je zij slaapt zonder ondersteuning voor je hoofd.

Hierdoor kun je ernstige nekklachten krijgen, maar zoals gezegd zal dit niet snel gebeuren omdat op je zij slapen zonder kussen niet comfortabel is en je dit waarschijnlijk ook niet gaat doen.

#2: Oogklachten door slapen zonder kussen

Als je ligt heb je een hogere oogdruk en is deze juist lager als je rechtop staat.

Een (te) hoge oogdruk wordt ook wel glaucoom genoemd en voor hen is slapen zonder kussen ernstig af te raden en kun je er zelfs blind door worden.

Voor hen geldt hoe vlakker het hoofd ligt des te hoger de oogdruk wordt waardoor mensen met glaucoom altijd wordt aangeraden op een (extra) hoog kussen te slapen waardoor hun hoofd minder vlak ligt.

#3: Kussens helpen maagzuur voorkomen

Zwaartekracht kan zowel een goede vriend als je ergste vijand zijn als het op maagzuur aankomt.

Voor de meeste mensen is het overigens hun grootste vijand en net als met glaucoom het geval is heeft de hoek die je hoofd heeft ten opzichte van je lichaam directe gevolgen voor de intensiteit van brandend maagzuur.

Want des te vlakker je hoofd ligt des te heviger de symptomen worden en dus is het ook in dit geval niet verstandig om te gaan slapen zonder kussen.

BETER SLAPEN DANKZIJ PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekJe hebt nu kunnen lezen dat slapen zonder kussen in de meeste gevallen beter voor je is.

Echter wil dit helaas niet zeggen dat je ook goed slaapt, ongeacht of je met of zonder kussen slaapt.

Daarom is goed leren slapen hierin enorm belangrijk en kan alles bepalend zijn voor je gemoedstoestand en hoe fit jij je voel.

De Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw kan je hierin helpen.

In deze online slaaptraining vind je namelijk stuk voor stuk goede tips, oefeningen en oplossingen voor jouw slaapprobleem.

Wil jij meer informatie over Perfect Slapen in 7 Stappen? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 15.000 keer gedownload!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE!

Ruim 15.000 downloads!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *