Is snurken slecht voor je gezondheid? [+ Tips tegen snurken]

Is snurken slecht voor je gezondheid?Ben jij een luide snurker en vraag jij je weleens af of snurken slecht voor je gezondheid is?

Het enige echte antwoord op deze vraag is: Ja snurken is slecht voor je gezondheid en je kunt er vele verschillende klachten door krijgen.

Het werkt overigens ook andersom, er zijn ook veel gezondheidsproblemen waardoor je juist gaat snurken, maar goed dat is iets voor een ander artikel.

Eerder schreef ik al hoe je partner jaarlijks meer dan 300 uren slaap misloopt wanneer zijn of haar wederhelft snurkt.

Inhoud

IS SNURKEN SLECHT VOOR JE GEZONDHEID?

Man snurktOver snurken wordt door veel mensen erg licht gedacht en wordt het weggewuifd als enkel een vervelend probleem waar een partner de hele nacht naar moet luisteren.

Ongeveer een kwart van alle Nederlanders snurkt regelmatig en zelfs meer dan 60% van alle mannen boven de 40 snurkt bijna elke nacht.

Hierdoor ontstaat de gedachte dat snurken ongevaarlijk is omdat bijna iedereen het af en toe doet.

Hoewel dit in veel gevallen ook zo is en het snurken van je partner niets meer is dan alleen een grote irritatie kunnen er ook een aantal serieuze potentiële gezondheidsrisico’s kleven aan regelmatig snurken.

OORZAKEN VAN SNURKEN

Laten we eerst kijken naar de (mogelijke) oorzaken van regelmatig snurken.

Leeftijd:

Oude man slaaptZoals je misschien zelf merkt wordt je lichaam naarmate je ouder wordt minder sterk en zul je spierkracht verliezen.

Hierdoor kost alles wat je doet in het dagelijkse leven meer kracht dan het voorheen deed.

Hetzelfde gebeurt ook in je keel en ademhalingskanaal waarin je tong steeds slapper wordt en tijdens het slapen je luchtwegen kan blokkeren waardoor je gaat snurken.

DOWNLOAD HET STOP NU MET SNURKEN OEFENPROGRAMMA!

Gewicht:

Je gewicht kan een grote rol spelen of je wel of niet gaat snurken, want als je te zwaar bent heb je waarschijnlijk ook een vetophoping rond je nek en keel, ook hierdoor kunnen je luchtwegen (half) geblokkeerd raken waardoor je kunt gaan snurken.

Daarnaast zijn je spieren meestal minder sterk als je overgewicht hebt waardoor ook je tong het ademhalingskanaal kan versperren.

Alcohol, roken en medicatie:

Ook door het gebruik van alcohol, roken en verschillende soorten medicijnen kunnen je spieren meer ontspannen als normaal het geval is waardoor ook je keel- en nekspieren te ontspannen worden en de ademhaling kunnen verstoren.

Daarnaast kunnen je luchtwegen (neus en mond) blijvend ontstoken raken door roken waardoor er een verder zuurstofgebrek op kan treden tijdens het slapen en je gaat snurken.

Allergieën:

Door verschillende allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts en huisstofmijtallergie, maar ook een simpel griepje of verkoudheid kunnen je luchtwegen opzwellen waardoor je moeilijker kunt ademen en de kans op snurken erg groot is.

Ook een scheef neustussenschot is een veelvoorkomend probleem waardoor mensen gaan snurken, dit wordt dan veroorzaakt door de ongelijke afmetingen van de luchtwegen in je neus.

In de ergste gevallen kan een scheef tussenschotje zelfs leiden tot slaapapneu. Het is gelukkig wel met een eenvoudige operatie op de kno-afdeling van het ziekenhuis relatief simpel te verhelpen.

Slaaphouding:

Slapende man in REM-slaapOok je slaaphouding kan een grote rol spelen of je wel of niet gaat snurken.

Als je op je rug slaapt is de kans groot dat je snurkt omdat je tong dan erg makkelijk naar achteren kan vallen om de luchtwegen gedeeltelijk of zelfs helemaal te blokkeren.

Wanneer je weet dat je een snurkprobleem hebt en een rugslaper bent probeer dan op je zij te gaan slapen, eventueel met een kussen in je rug om te voorkomen dat je weer terug rolt.

SNURKEN EN SLAAPAPNEU

Zoals gezegd zijn in veel gevallen de oorzaken en de gevolgen van snurken erg onschuldig en wordt alleen je partner chagrijnig omdat hij of zij er de hele nacht naast moet liggen.

Bovendien kan in dit geval snurken vaak worden verholpen door simpelweg je slaaphouding te veranderen of minder alcohol te nuttigen.

Toch bestaat er wel een serieuzer probleem voor je gezondheid, eentje die zelfs dodelijk kan zijn wanneer je dit niet behandeld.

Snurken is namelijk een veelvoorkomend symptoom van slaapapneu.

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij men tijdens het slapen korte adempauzes (10 – 40 seconden) heeft en soms zelfs in ademnood kan komen.

GEZONDHEIDSRISICO’S VAN SLAAPAPNEU

Hieronder heb ik de symptomen en gezondheidsrisico’s van slaapapneu voor je op een rijtje gezet om nog maar eens duidelijk te maken dat slaapapneu absoluut behandeld moet worden.

Hartritmestoornis:

Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans op hartritmestoornissen, waarbij je hart te snel, te langzaam of onregelmatig klopt.

Hoewel hartritmestoornissen in veel gevallen ongevaarlijk zijn is dit een ander verhaal wanneer men ook slaapapneu heeft, dan loop je wel direct risico op hartfalen.

Maagzuur:

Maagzuur refluxMaagzuur, reflux of brandend maagzuur, is een chronisch spijsverteringsprobleem waarbij het zuur uit je maag weer omhoog komt in je slokdarm die hierdoor geïrriteerd kan raken.

Door de verstoorde manier waarop het ademhalingskanaal opent en sluit bij snurkers en mensen met slaapapneu kan er door een veranderende druk in de maag zuur weer omhoog komen naar de slokdarm terwijl je ligt te slapen.

Laag zuurstofgehalte in het bloed:

Wanneer je niet regelmatig ademt krijgt je bloedbaan niet genoeg zuurstof aangeleverd.

Hierdoor kunnen bloedvaten in je longen verstopt raken waardoor er een abnormale hoge bloeddruk in de longen kan ontstaan.

Dit kan levensgevaarlijk zijn wanneer het niet behandeld wordt.

Hart- en vaatziekten:

Mensen met slaapapneu hebben in veel gevallen ook een hoge bloeddruk.

Dit kan leiden tot het groter worden van je hart waardoor je een grotere kans op een hartaanval of beroerte hebt.

Vaak wakker worden:

Slaapapneu-patiënten onderbreken hun ademhaling tijdens het slapen regelmatig en nemen korte adempauzes.

Hoewel je het misschien niet eens doorhebt zul je hierdoor elke nacht vele malen licht ontwaken.

Omdat je naar adem moet happen krijg je een tekort aan zuurstof waardoor je meerdere malen wakker wordt en je slaapcyclus ernstig verstoord wordt.

Licht slapen:

Veel mensen met slaapapneu slapen extreem licht.

Dit doen ze onbewust en ongemerkt om hun keelspieren op spanning te houden en de luchtwegen vrij te houden.

Overdag erg vermoeid:

Gapend meisjeZowel mensen die zelf snurken als mensen die naast een snurker slapen kunnen last hebben van vermoeidheid overdag.

Dit komt uiteraard doordat ze ’s nachts niet goed en genoeg slapen waardoor ze zich overdag moe en duf voelen.

De gevolgen van slaapgebrek kunnen erg variëren, denk hierbij aan:

  • Verminderd concentratievermogen
  • Slechte prestaties op werk of school
  • Langere reactietijd (autorijden als je oververmoeid bent is daarom ook erg gevaarlijk)
  • Humeuriger
  • Emotioneler

Hoofdpijn:

Snurkers worden vaak wakker met hoofdpijn.

Dit wordt veroorzaakt door de veranderende hoeveelheden zuurstof en koolstofdioxide in je bloedbaan.

Zo zie je maar weer dat snurken niet altijd zo onschuldig is als je denkt, helemaal niet wanneer het gepaard gaat met slaapapneu.

WAT TE DOEN TEGEN SNURKEN?

Stop met snurken boekWanneer je merkt dat het snurkgedrag van je partner gepaard gaat met adempauzes dan is het verstandig om hierover in gesprek te gaan en de huisarts te raadplegen omdat een behandeling in een slaapcentrum nodig kan zijn.

Is jouw snurken echter meer van een onschuldige aard dan wil ik je aanraden om een (online) slaaptraining tegen snurken te volgen.

Het beste online programma om je snurkprobleem op te lossen is naar mijn eigen mening het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma van ex-snurker Peter Groenendonk.

In deze online cursus en 40+ pagina’s tellend eBook leer je in 24 krachtige oefeningen te stoppen met snurken.

Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma gratis uitproberen

Als je het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting.

Je loopt echter geen risico en krijgt de grootst denkbare garantie, waardoor je deze slaapcursus gratis kunt uitproberen.

Dankzij de 56 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je namelijk gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder moeilijke vragen!

DOWNLOAD STOP NU MET SNURKEN OEFENPROGRAMMA!

Het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma is inmiddels ruim 12.500 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *