Dit is hoe je bloedsuikerspiegel ervoor zorgt dat je slecht slaapt!

Slecht slapen door je bloedsuikerspiegelWist je dat je bloedsuikerspiegel voor een groot deel bepaalt of je goed of slecht slaapt?

En hoe een schommelende suikerwaarde ervoor kan zorgen dat je niet in slaap kunt vallen?

In dit artikel ga ik het onder andere hebben over hoe je door het eten van de verkeerde dingen in een vicieuze cirkel kunt belanden.

Zo voelen veel Amerikanen zich ineens erg slaperig na de Thanksgiving maaltijd.

HUNKERING NAAR ZOETIGHEID

Deze plotselinge slaperigheid heeft te maken met het stofje tryptofaan wat in de kalkoen te vinden is, dit aminozuur helpt je namelijk slaperig te worden en in slaap te vallen.

Echter kan deze slaperigheid ook worden toegeschreven aan een stijgende bloedsuikerspiegel doordat de koolhydraten van deze maaltijd een weg naar je bloedbaan vinden.

De dag na Thanksgiving voelen vele miljoenen Amerikanen zich juist hongeriger dan ooit en hebben ze een onweerstaanbare hunkering naar zoetigheid.

Dit heeft te maken met het dat wanneer je bloedsuiker omhoog schiet (hyperglycemie) dit een aantal uren later altijd wordt gevolgd door een grote dip in je suikerwaarde (hypoglycemie).

Deze dip zorgt ervoor dat je steeds meer wilt eten en wederom veel koolhydraten tot je wilt nemen.

Daarom eten veel mensen de dag na deze feestdag juist meer dan op Thanksgiving zelf.

Je kunt je misschien voorstellen dat het moeilijk is om dit patroon te doorbreken als het eenmaal in gang is gezet.

Des te vaker je dit soort grote maaltijden verorbert des te meer geeft je lichaam signalen naar je hersenen dat je weer een giga maaltijd nodig hebt.

BLOEDSUIKER EN INSULINE

CupcakesDit heeft te maken met het feit dat een stijging in je bloedsuikerspiegel gevolgd wordt door een stijging in je insulinewaarde.

Insuline is het hormoon die ervoor zorgt dat suiker zich in je lichaamscellen kan huisvesten van waaruit je energie krijgt.

Wanneer je suikerwaarde dan weer laag is zul je een grote behoefte hebben aan suiker en koolhydraten.

Dit merk je meteen aan je lichaam doordat je je bijvoorbeeld:

  • Erg moe en slaperig voelt
  • Geïrriteerd bent
  • Misselijk bent
  • En zelfs duizelig kunt zijn als je niet meteen suikers krijgt

Deze verstoorde bloedsuikerspiegel zorgt er niet alleen voor dat je vaak minder energie hebt, maar kan ook voor concentratieproblemen, overgewicht en slaapproblemen zorgen.

Elke keer dat je insulinehormoon de hoeveelheid suiker in je bloed niet kan verwerken wordt het suiker omgezet in vet waardoor je zult aankomen.

Overgewicht kan direct gelinkt worden aan zowel slaapapneu als diabetes welke beide ervoor kunnen zorgen dat je slecht slaapt waardoor je in een oneindige cirkel terecht kun komen.

SLECHT SLAPEN DOOR ONBALANS IN JE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Laten we dit proces nu eens stap voor stap ontleden en erachter komen hoe je bloedsuikerspiegel er precies voor kan zorgen dat je slecht slaapt.

Stap #1: Door het eten van suiker en/of koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor je ineens veel energie krijgt.

Dit kan er ook voor zorgen dat je later opblijft en later slaapt dan je zou willen, vooral als je deze suikers vlak voor het slapen inneemt.

Stap #2Wanneer je insuline het suiker uit je bloed haalt en naar je cellen verplaatst krijg je de niet te voorkomen suikerdip.

Hierdoor ga je je juist slaperig voelen en zul je soms erg makkelijk in slaap vallen.

Nu zul je misschien denken dat dit erg goed is, maar dat is echter niet zo.

Stap #3: Deze suikerdip zorgt voor een “stressreactie” in je lichaam waardoor je lichaam meer cortisol en adrenaline gaat produceren.

Hierdoor wordt je juist weer wakker en alert en zul je in veel gevallen weer een vernieuwde hunkering naar (suikerrijk) eten hebben waardoor je niet kunt slapen.

Als je dus ’s avonds een grote maaltijd eet, of een snack met veel koolhydraten, dan kun je een aantal uren later alweer wakker worden door een dalende bloedsuikerspiegel.

Maar het is niet alleen wat je eet in de avond wat ’s nachts voor problemen kan zorgen.

Je suikerwaardes overdag hebben namelijk grote invloed op je suikerspiegel tijdens het slapen.

Als je overdag grote pieken en grote dalen in je bloedsuiker hebt door het eten van veel suiker dan is de kans groot dat dit patroon zich ’s nachts herhaalt.

HOE KRIJG JE JE BLOEDSUIKERSPIEGEL WEER IN BALANS?

BalansDe beste manier om dit patroon te doorbreken is door:

  • Elke maaltijd proteïnen te eten, samen met vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten
  • Je suikerinname te beperken of zelfs helemaal te stoppen
  • Kleinere maaltijden eten
  • Elke 2 à 3 uur te eten om te voorkomen dat je suikerspiegel te veel daalt
  • Eet geen suiker en koolhydraatrijk eten vanaf ongeveer 2 uren voor je bedtijd

Dit zijn overigens niet alleen goede tips voor diabetici en mensen met een hoge bloedsuikerspiegel, maar ook voor andere mensen met slaapproblemen.

Bovendien is het belangrijk om dit probleem nu te stoppen en om te draaien omdat het voor veel slapeloze nachten in de toekomst kan zorgen.

Wanneer insuline dag in dag uit moet reageren op jouw hoge suikerinname door een slechte levensstijl dan zullen je cellen op een gegeven moment hier niet meer adequaat op reageren.

Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd en wanneer je insuline definitief is gedaald heb je diabetes.

Dit betekent dus dat je suikerwaardes hoog blijven en ook hierdoor kun je je erg slaperig voelen na het eten van koolhydraten.

Dit heeft te maken met het feit dat je niet genoeg insuline in je lichaam hebt om het suiker uit je bloed te transporteren naar je cellen waar het in energie kan worden omgezet.

JIJ REGULEERT JE BLOEDSUIKERSPIEGEL, NIET JE LICHAAM!

Mocht het zo ver komen dan is het nòg belangrijker om je aan bovengenoemde tips te houden om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en ook je slaapritme gezond te houden.

Je lichaam reguleert je bloedsuikerspiegel niet, dat doe jij!

Je lichaam reageert op stijgende of dalende suikerwaardes met hormonen die proberen de boel in balans te houden.

Echter wanneer deze hormonen je eigen eetpatroon niet bij kunnen benen dan kunnen ook zij deze schommelingen niet langer onder controle houden.

Het is dus duidelijk dat je eigen beslissingen over wat en wanneer je eet de belangrijkste rol spelen in het controleren van je bloedsuikerspiegel.

Als je jezelf zo voedt dat je je suikerspiegel in balans houdt dan voorkom je diabetes en heb je een grotere kans op een goede nachtrust.

Om het eenvoudig te zeggen: Des te meer je je bloedsuikerspiegel overdag in balans houdt, des te beter zul je ’s nachts slapen.

Als je beter slaapt heb je minder kans op overgewicht, diabetes en andere gezondheidsproblemen die met slaapgebrek in verband gebracht kunnen worden.

Denk jij dat dit ook jouw slaap verstoort? En wil jij je bloedsuikerspiegel en je slaapkwaliteit weer terugbrengen naar hoe het vroeger was?

VOLG DE ONLINE SLAAPTRAINING!

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenDan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze online slaaptraining leer je wat je overdag op het gebied van voeding kunt doen om ’s avonds eenvoudig in slaap te kunnen vallen en de hele nacht door te slapen.

Daarnaast leer je beter om te gaan met stress, paniek en slaapangst te overwinnen.

Bovendien leer je in dit 120+ pagina’s tellend eBook hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aanmaakt en je lichaamstemperatuur in kunt zetten om sneller in slaap te vallen.

Je kunt dit boek nu tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink waardoor je direct aan de slag kunt en krijgt het hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen drie maanden gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug!

MEER INFORMATIE OVER DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook heeft inmiddels al meer dan 15.000 mensen geholpen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *