Slecht slapen door zweten: Oplossingen voor mannen en vrouwen!

Slecht slapen door zwetenZweten is je prachtige lichaamseigen koelsysteem en deze komt natuurlijk in actie tijdens warm weer of sporten.

Er zijn echter ook momenten wanneer zweten niet goed uitkomt en zelfs erg oncomfortabel en alarmerend kan zijn, bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Er zijn veel verschillende redenen waardoor je kunt gaan zweten tijdens het slapen en het is belangrijk om te weten waardoor dit veroorzaakt wordt en of het gevaarlijk is.

Slecht slapen door zweten is iets wat ons allemaal kan overkomen, maar waarom ga je zweten terwijl je slaapt?

WAAROM ZWEET JE TERWIJL JE SLAAPT?

Niemand wil ’s nachts badend in het zweet wakker worden en om de precieze oorzaak van dit nachtelijke transpireren in kaart te brengen is het belangrijk om een aantal factoren onder de aandacht te brengen.

De belangrijkste en meest voor de hand liggende reden waardoor je ’s nachts gaat zweten is natuurlijk de slaapkamer- en omgevingstemperatuur die te hoog is.

Echter warmte is niet de enige reden dat je slecht slaapt dankzij zweet, want ook de luchtvochtigheid kan hierin een belangrijke rol spelen.

Andere oorzaken voor zijn bijvoorbeeld:

  • Te dikke dekens
  • Een te warme pyjama dragen
  • Slapen op een oud matras
  • Een gehorige slaapkamer

SLECHT SLAPEN EN ZWETEN DOOR GEZONDHEIDSPROBLEMEN

Thermometer koortsHet volgende waar je rekening mee moet houden is je gezondheid en of je wellicht koorts hebt. Slapen terwijl je ziek bent is erg lastig en vaak bijzonder oncomfortabel.

Koorts is namelijk een belangrijk symptoom van griep en is je lichaamseigen afweersysteem tegen infecties.

Nachtelijk zweten kan worden veroorzaakt door een verkoudheid of griep en zou niet langer dan 3 dagen mogen aanhouden, duurt het wel langer dan kan dit duiden op een ernstiger gezondheidsprobleem.

Andere zaken die jezelf kunt afvragen zijn: Heb je recent je dieet veranderd? Voel je je extreem moe en vermoeid?

ZWETEN DOOR NACHTELIJKE OPVLIEGERS

Eén van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn opvliegers tijdens de overgang.

Deze opvliegers en andere hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je bijzonder slecht slaapt tijdens de overgang.

Een plotselinge verminderde productie van oestrogeen kan voor een hormonale onbalans in je hersenen zorgen.

Tijdens de overgang kan de lichaamstemperatuur van vrouwen plotseling met maar liefst 2 à 3 graden stijgen.

Dit kan overigens ook bij mannen met een tekort aan testosteron het geval zijn.

Daarnaast zijn er veel medicijnen en drugs die de productie van testosteron beïnvloeden waardoor ook zij nachtelijke opvliegers kunnen ervaren.

Veel mannen durven niet toe te geven dat ook zij last van opvliegers hebben, maar ook mannen met een tekort aan androgeen (Wikipedia) zullen ’s nachts badend in het zweet wakker worden.

WAARVAN GA JE ‘S NACHTS NOG MEER ZWETEN?

HotelkamerEr zijn veel verschillende soorten medicijnen die ervoor zorgen dat je hartritme omhoog gaat en bloedvaten in je huist verwijden, dit resulteert vaak in overmatig transpireren.

Hoewel dit misschien tegenstrijdig klinkt zijn koortsverlagende middelen (anti-pyretica) hierbij juist vaak de boosdoener.

Zieke mensen met griep- of verkoudheidsklachten grijpen vaak naar aspirine of andere (lichte) medicijnen.

Hoewel deze zeer effectief zijn in het verlagen van koorts kunnen ze wel nachtelijke zweetpartijen veroorzaken.

Overigens zijn antidepressiva ook medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je erg slecht slaapt en zweet.

Infectieziekten als tuberculose en AIDS staan er ook om bekend dat ze nachtelijk zweten veroorzaken.

Hardnekkige koorts inclusief ’s nachts overmatig transpireren is een veelvoorkomend symptoom bij mensen die HIV hebben.

Ook de ziekte van Hodgkin staat erom bekend dat het koorts veroorzaakt en dat je intens kunt gaan zweten tijdens het slapen.

ZWETEN DOOR HET DRINKEN VAN ALCOHOL

Alcoholgebruik in de avond voor je naar bed gaat is ook een grote boosdoener bij mensen die zweten tijdens hun nachtrust.

Hoewel je wellicht makkelijker in slaap valt na het drinken van een glas wijn is uit onderzoek gebleken dat je veel onrustiger en slechter slaapt na het drinken van alcohol.

Bovendien word je vaak met hoofdpijn wakker en is het niet de moeite waard gebleken omdat je een enorme kater hebt.

Een andere mogelijke oorzaak van slecht slapen door zweten is het eten van (tè) pittig eten voor je naar bed gaat.

Hoewel je er niet meteen na het eten last van zult hebben kan je lichaamstemperatuur omhoog schieten tijdens het verteren van erg heet eten.

Bovendien kan het drinken van cafeïne het transpireren verergeren bij mensen die van zichzelf al erg veel zweten.

Alsof dit nog niet genoeg is zijn er ook nog mensen die een aandoening genaamd hyperhidrosis waardoor ze dag en nacht overmatig zweten.

Als je alle andere mogelijke oorzaken hebt kunnen afvinken heb je wellicht hyperhidrosis en hiervoor kun je het beste je huisarts raadplegen.

Hyperhidrosis betekent overmatig transpireren. Transpireren is één van de belangrijkste manieren waarop het lichaam afkoelt. Mensen met hyperhidrosis produceren echter zweet in veel grotere hoeveelheden dan nodig om hun temperatuur te regelen. (Huidarts.com)

NATUURLIJKE OPLOSSINGEN VOOR NACHTELIJK ZWETEN

Nest thermostaatDe meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk de thermostaat in je huis lager zetten.

Hoewel de meeste slaapexperts een slaapkamertemperatuur van tussen 17 en 20 graden aanraden (inclusief ikzelf) is elk mens anders en kun je hier misschien mee experimenteren om jouw ideale temperatuur te ontdekken.

Wanneer je slaapt met een partner die wellicht van een warmere of koelere temperatuur dan jou houdt kun je proberen los van elkaar lagen beddengoed te verwijderen of toe te voegen.

Ook afrekenen met stress en angsten is aan te raden omdat deze ook vaak overmatig zweetgedrag veroorzaken, zowel overdag als ’s nachts.

Ok, als je binnenkort een sollicitatiegesprek en hiervoor nerveus bent dan is het normaal dat je een beetje meer zweet dan je gebruikelijk doet.

Wanneer het zweten echter enkele weken aanhoudt is het zaak hier iets tegen te doen.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw waarin je leert je lichaamstemperatuur onder controle te krijgen om beter te kunnen slapen, maar hierover straks meer.

ANDROPAUZE, MANNELIJKE VARIANT VAN MENOPAUZE

Mannen die ’s nachts erg zweten als gevolg van de andropauze, dit is de mannelijke variant van de menopauze, wordt aangeraden thee van zilverkaars te drinken voor ze gaan slapen.

Deze plant wordt in veel delen van Noord-Amerika gevonden en zijn helende kwaliteiten kunnen worden ingezet tegen meerdere condities.

Rode klaver is een ander kruid die gebruikt kan worden om de hevigheid van opvliegers en nachtelijk zweten in toom te houden.

Zowel mannen als vrouwen kunnen vele verschillende kruiden en planten gebruiken om makkelijker om te gaan met zweten tijdens het slapen.

VOLG EEN (ONLINE) SLAAPCURSUS!

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenEchter zoals ik hierboven al vermeldde wil ik je aanraden gebruik te maken van de online slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen.

Je leert in deze training beter om te gaan met stress en slaapangst wat het zweten erg terug kan brengen.

Bovendien leer je de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur kun controleren en beïnvloeden zodat je ’s nachts niet meer overmatig hoeft te zweten.

Je kunt dit 120+ pagina’s tellende eBook nu met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink waarna je het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd krijgt.

Maar je kunt deze online slaapcursus ook gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN NU!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *