Alcohol en Slapen: Hoe goed slaap je echt na een avond doorhalen?

Je kent het vast wel, na een avond bier, wijn en shotjes slaap je heerlijk het klokje rond om vervolgens wakker te worden met de moeder der aller katers. Maar hoe goed heb je nu echt geslapen? Alcohol en slapen gaat dat echt goed samen?

We prijzen vaak het slaapverwekkende karakter van alcohol en het welbekende “slaapmutsje” is misschien wel het meest gebruikte slaapmedicijn ter wereld.

Echter hoewel je makkelijk in slaap valt met een slokje op ligt de alcohol-slaap relatie toch iets gecompliceerder dan je op voorhand zou vermoeden.

Inhoud

ALCOHOL EN SLAPEN

Alcohol en slapenHoewel je van een aantal glazen wijn inderdaad lekker slaperig kunt worden en makkelijk in slaap kunt vallen gebeurt er veel meer in het lichaam en brein waar de meeste mensen geen weet van hebben.

In eerste instantie zorgt de alcohol voor een stimulerende werking en worden je hersenen overspoeld met endorfine.

Endorfine geeft je een lekker gevoel en zorgt voor meer zelfvertrouwen waardoor je dus veel spraakzamer en socialer wordt.

Echter na een poosje stroomt de endorfine weg en krijgt de alcohol een verdovende werking waardoor je slaperig wordt. Als je teveel alcohol drinkt wordt de hoeveelheid alcohol in je bloed gevaarlijk waardoor je je bewustzijn kunt verliezen of erger, denk maar aan de “comazuipende” jongeren die tegenwoordig veel in het nieuws zijn.

Hierdoor is dus het besef ontstaan dat een glaasje wijn voor het slapen de ideale manier is om makkelijk in slaap te vallen. De afgelopen jaren is er echter ontzettend veel onderzoek gedaan naar de mysteries rond slapen.

De bewijzen die geleverd worden zijn niet mals, alcohol heeft complexe en verstrekkende gevolgen op onze slaap en de meeste dragen niet bij aan een goede gezondheid.

ALCOHOL EN SLAPEN, DE WETENSCHAP

Ok, alcohol verkort de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen en laat je dieper slapen in het eerste deel van de nacht. Echter in het tweede deel van de nacht zul je veel onrustiger slapen en gaat de slaapkwaliteit bergafwaarts.

Onderzoekers zijn het er wereldwijd over eens dat alcohol niet de oplossing is om slapeloosheid op te lossen, hoewel het wel zo kan lijken.

Is alcohol altijd slecht voor de slaap?

Hoewel hoge concentraties alcohol in je bloed een bewezen slecht effect hebben op de slaapkwaliteit kan een kleine dosering wel degelijk zorgen voor een langere slaaptijd.

Deze voordelen wegen echter niet op tegen de snelle tolerantie van alcohol die je lichaam op zal bouwen en het verslavingsrisico.

ALCOHOL EN SLAAPARCHITECTUUR

Dronken slapen op een bankjeSlaaparchitectuur is een duur woord voor de volgorde en de duur van de verschillende slaapfases.

Je slaap wordt onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: rapid eye movement (REM) en non-rapid eye movement (NREM).

NREM wordt weer onderverdeeld in 4 fases, waarna er weer een REM-slaap fase volgt. Deze cyclus herhaalt zich 4 of 5 keren per nacht.

De eerste periode van REM-slaap is kort, maar latere REM-fases als de nacht vordert worden steeds langer.

Wanneer er echter alcohol in het spel komt wordt de normale slaaparchitectuur overhoop gegooid. Dit zijn de drie grootste gevolgen van alcohol op de slaaparchitectuur:

  1. Je valt sneller in slaap – de Engelse term voor de tijd die het duurt voor je in slaap valt is “sleep onset latency (SOL)”. In alle gevallen en doseringen wordt de tijd die het duurt voor je in slaap valt verkort nadat je hebt gedronken en dit is dan ook het grootste effect op de slaap.
  2. Je slaapt veel dieper – diepe slaap komt voor in de derde en vierde slaapfase van NREM en wordt ook wel slow-wave slaap (SWS) genoemd. Tijdens de SWS herstelt het lichaam en bouwt het nieuwe energie op en komen er groeihormonen vrij en wordt het immuunsysteem versterkt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het drinken van alcohol de SWS-fase verlengt gedurende het eerste deel van de nacht.
  3. Verminderde REM-slaap – hoewel het effect niet bijzonder groot is bij kleine doseringen is dit wel het geval bij gemiddelde en grote hoeveelheden alcohol. Alcohol zorgt voor een verkorte REM-slaap gedurende de hele nacht en stelt zelfs de eerste REM-fase uit.

Dit lijken inderdaad alleen maar voordelen, een kortere periode voor je in slaap valt, dieper slapen en minder kans op enge dromen. Maar net zoals er bijwerkingen kleven aan slaappillen kan ook alcohol je slaap op verschillende manieren beïnvloeden. Daarom heb ik een lijst van 9 verschillende manieren hoe het drinken van alcohol je slaap kan beïnvloeden.

#1 KLAARWAKKER IN DE VROEGE UURTJES

Vroeg wakker door alcoholNa een avondje flink doorhalen zul je waarschijnlijk sneller in slaap vallen en ook dieper slapen tijdens het eerste deel van de nacht, zoals we net hebben geconcludeerd.

Echter zul je gedurende de nacht steeds onrustiger gaan slapen omdat je steeds nuchterder wordt en de alcohol zijn werking zal verliezen.

Dit is de reden waarom veel drinkers in de vroege uurtjes al wakker worden en daarna niet meer kunnen slapen.

Alcohol is een snelwerkende drug die snel via je bloed je hersenen zal bereiken. Echter de effecten zullen snel uitgewerkt zijn omdat je lever de alcohol snel zal afbreken en je steeds minder slaperig wordt.

Als alcohol je lichaam (grotendeels) heeft verlaten nemen ook de voordelen af en wordt je slaap onrustiger en meer verstoord.

#2 SLAAPPILLEN EN DRINKEN EEN SLECHT IDEE

Slaappillen combineren met drank is vragen om problemen. Het combineren van deze twee kan leiden tot een vergrote kans op ongelukken, overdosis of erger.

Het kan zelfs een dodelijke combinatie zijn als je lichaam niet op kan tegen deze giftige cocktail.

#3 ZWETERIGE NACHT

Alcohol is een chemische substantie die zorgt voor vaatverwijding en daardoor worden dus ook de bloedvaten wijder. Als bloedvaten dichtbij het huidoppervlak groter worden wordt de huid warm.

Om je lichaamstemperatuur op peil te houden komen je klieren in actie en laten hitte ontsnappen in de vorm van zweet.

Hiermee bereikt je lichaam wel zijn doel, maar dit zorgt er tegelijk voor dat je onrustiger gaat slapen en sneller wakker wordt.

#4 JE GAAT SNURKEN

Snurkende katEén van de effecten die alcohol op je lichaam heeft is dat het als een soort spierverslapper kan werken.

In het bijzonder bij mensen met slaapapneu waarbij de spieren rond de keel en de luchtwegen ’s nachts verslappen kan het drinken van alcohol dit effect versterken.

Maar hier blijft het niet bij, want dit spierverslappende effect zorgt er ook voor dat je meer en luider gaat snurken en dit is natuurlijk ook vervelend voor je partner.

De alcohol kan er ook voor zorgen dat je tijdens het slapen lange adempauzes neemt.

#5 VAAK PLASSEN

Het feit dat je vaker moet plassen als je stevig hebt gedronken komt niet alleen door de hoeveelheid vloeistof die in het lichaam terecht is gekomen.

Alcohol is een bekend diureticum, oftewel urineafdrijvend middel, en dit is de reden waarom je vaker moet plassen dan wanneer je dezelfde hoeveelheid drinkt van een niet-alcoholische drank.

De reden hierachter is dat alcohol het hormoon ‘vasopressine‘ onderdrukt. Vasopressine reguleert de hoeveelheid water wordt opgenomen door je nieren.

Als je nieren denken dat er weinig vasopressine in het lichaam zit dan slaan ze het water niet op maar voeren dit af via je blaas, waardoor je vaak moet plassen.

Alsof dit nog niet genoeg is zorgt alcohol er ook voor dat je urine zuurder wordt waardoor je blaas sneller geïrriteerd raakt.

Hierdoor kan je blaas voller voelen dan deze in werkelijkheid is en je vaak naar het toilet moet, al met al kan dit zorgen voor een slapeloze nacht.

#6 NOG ERGER BIJ VROUWEN

Omdat vrouwen alcohol iets sneller af kunnen breken dan mannen betekent ook dat hun roes iets sneller zal verdwijnen en dit betekent weer dat vrouwen sneller in het gebroken tweede deel van de nacht terechtkomen na een avond drinken.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen korter slapen, vaker wakker worden, langer wakker zijn in deze periodes en nóg onrustigere nacht beleven als mannen.

#7 JE KOMT NIET TOE AAN DROMEN

Slapen en drank is een slechte combinatieHoewel we nog steeds niet goed begrijpen hoe we dromen en waarom we dromen blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat onze dromen een cruciale rol spelen in het onderhouden van de normale functies van je brein.

Tijdens de REM-slaap zijn bepaalde neurotransmitters, bijvoorbeeld serotonine, in feite uitgeschakeld en gebruiken we deze tijd om ons brein weer op te laden voor de volgende dag.

Hoewel het drinken van kleine hoeveelheden alcohol slechts een klein effect heeft op onze REM-slaap is dit bij grote volumes alcohol een ander verhaal en is er een grote impact op de duur van de REM-slaap.

Gebrek aan REM-slaap zorgt ervoor dat we ons niet goed kunnen concentreren en beïnvloedt onze motoriek.

#8 MEER KANS OP SLAAPWANDELEN

Slaapwandelen is een slaapstoornis die zich vaak tijdens de NREM-slaap voordoet in het eerste deel van de nacht.

Hoewel slaapwandelen vaak genetisch bepaald is kan het ook getriggerd worden door bepaalde omstandigheden, zoals: extreme vermoeidheid, verdovende medicatie en alcohol.

Hoge concentraties alcohol in het bloed zorgt ervoor dat je je langer in de slow-wave slaapfase zult bevinden. SWS staat erom bekend dat het vaak gepaard gaat met slaapwandelen en vreemd gedrag tijdens de slaap.

#9 BRANDEND MAAGZUUR

Alcohol staat erom bekend dat het de slokdarmsluitspier ontspant, de slokdarmsluitspier is de spier die je maag aan je slokdarm verbind. Deze slokdarmsluitspier hoort altijd gesloten te zijn, tenzij je eten of drinken doorslikt.

Echter als je teveel drinkt dan gaat de slokdarmsluitspier ontspannen en blijft hij te lang open waardoor je maagzuur zijn weg omhoog naar je slokdarm kan vinden.

Hierdoor kun je brandend maagzuur in je keel krijgen wat een ontzettend vervelend gevoel geeft en je zelfs moeite met slikken kan opleveren.

GENIET MAAR DRINK MET MATE!

Proosten met bierflesjesHet motto: “Geniet maar drink met mate” gaat ook hier op, want zoals je hebt gelezen zijn er erg veel verschillende manieren waarom een avondje doorhalen je nachtrust kan verstoren.

Waar een klein drankje voor het slapen, het zogenaamde ‘slaapmutsje’ geen kwaad kan is dit niet het geval voor grote hoeveelheden alcohol voor je op bed gaat, want zoals je hebt gelezen komt dit de slaapkwaliteit niet ten goede.

Geniet maar drink met mate, ook voor je nachtrust!

SLAAP JIJ OOK ZONDER ALCOHOL SLECHT?

Als dit het geval is dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw aanraden.

Je leert in een aantal uitgebreide, maar toch eenvoudige, stappen en oefeningen hoe je sneller in slaap valt, rustiger slaapt en ook langer slaapt.

Dit alles heeft te maken met het aanmaken van de juiste (slaap)hormonen en het gelijk zetten van je biologische klok.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN BESTELLEN + KORTINGSLINK!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekBestel dit 120 pagina’s tellende eBook meteen via de onderstaande kortingspagina en je kunt vanavond al aan de slag (je krijgt de volgende dag het fysieke hardcover boek thuis in de bus).

Je loopt bovendien geen enkel risico, want met de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent over de cursus.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu bestelt krijg je bovendien 50% korting en betaalt slechts €37,- in plaats van €74,-.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *