Nieuwe relatie? Leer beter slapen met je bedpartner!

Wanneer je bij je partner intrekt, of hij of zij bij jou, leer je elkaar pas écht kennen, inclusief elkaars slaapgewoonten.

Hoewel samen wonen veel voordelen heeft en je als stel nog dichter naar elkaar toe kunt groeien kan het af en toe ook erg lastig zijn.

Leer beter slapen met je bedpartner!

Beter slapen met een bedpartner

Zulke grote veranderingen in je leven kunnen best lastig zijn en je leert misschien een aantal eigenschappen van je partner kennen die je nog niet kende.

Wellicht doet je partner nooit de wc-bril naar beneden, laat ‘ie overal zijn vieze kleren slingeren of misschien snurkt je vriend of vriendin luidruchtig.

Misschien pikt je partner ’s nachts juist alle dekens in en lig jij rillend en slapeloos in bed omdat je het koud hebt.

Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om beter te slapen met een bedpartner.

Territorium afbakenen

Samen slapen met je partner heeft veel voordelen waaronder uiteraard grotere intimiteit en seksuele bevrediging.

Er komen echter ook een aantal uitdagingen bij kijken, zoals ruimte voor jezelf vinden in het bed om goed te kunnen slapen.

Als je gewend bent om alleen te slapen dan is het misschien voor jou moeilijk om ruimte in je bed te kunnen delen.

Een gemiddeld tweepersoonsbed is 160 of 180 cm breed, toch kun je merken dat je soms slechts 50 centimeter overhoudt als je partner erg breeduit slaapt of in het midden van het bed ligt.

Je kunt simpelweg een groter bed kopen (als je slaapkamer dit toelaat) om een ruimer plekje voor jezelf te creëeren.

Wanneer je partner ’s nachts ongemerkt naar jou toe rolt en jij hierdoor wakker wordt kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een kussen tussen jullie in te leggen om een grens aan te geven.

Daarnaast kunnen jullie beide jezelf proberen aan te leren om in tegenovergestelde richtingen te slapen zodat je beide een kant van het bed bezet houdt.

Ouder stel slaapt samen

Slaapgewoonten op elkaar afstemmen

In films zie je stellen ’s avonds heerlijk samen in bed kruipen, knuffelen en in slaap vallen. In werkelijkheid is dit meestal niet zo eenvoudig.

Je partner kan bijvoorbeeld compleet andere slaapgewoonten hebben als jij en dit kunnen zaken zijn die jouw slaap ernstig verstoren.

Probeer te ontdekken wat voor jullie beide werkt en dit kan wellicht betekenen dat het beter is om niet op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.

Het is echter wel ontegenzeggelijk beter voor je relatie om iedere avond samen naar bed te gaan.

Zo kun je bijvoorbeeld nog even knuffelen, kletsen en intiem zijn voor je gaat slapen wat een bijzonder ontspannende werking kan hebben.

Stellen die niet tegelijk naar bed gaan hebben minder serieuze gesprekken, minder intimiteit en hebben vaker relatieproblemen.

Wanneer jij en je partner verschillende slaapschema’s hanteren omdat je partner wellicht erg wisselende werktijden heeft, waaronder nachtdiensten, kun je een compromis sluiten door een aantal avonden in de week tegelijk naar bed te gaan en de andere nachten niet.

Als jullie er wel voor kiezen om op verschillende tijdstippen naar bed te gaan kun je ook eerst even knuffelen wanneer de vroege slaper naar bed gaat en terwijl hij of zij in slaap valt kan de late slaper wegsluipen en later naar bed gaan.

Op deze manier kunnen jullie beide toch nog genieten van een knuffel voor je gaat slapen.

Deel je overvolle agenda met je bedpartner

Zorg ervoor dat je partner altijd op de hoogte is van de zaken die jou raken, waar jij gespannen door wordt en waar jij dus mogelijk ’s nachts wakker van ligt.

Zowel jij als je partner kunnen hierdoor kostbare uren slaap mislopen en dit wil je niet wanneer je agenda toch al overvol is.

Wellicht kan je (nieuwe) partner je helpen om meer vrije tijd te vinden in je drukke schema waardoor jullie beide meer tijd kunnen inplannen om te slapen en waardoor je je uiteindelijk beter voelt.

Geef jezelf tijd

Net zoals alles in een relatie kost het ook tijd om in bed aan elkaar te wennen en dat is ook helemaal niet erg.

Geef jezelf dus de tijd om aan de slaapgewoontes van je partner te wennen zodat je beide de best mogelijke slaapkwaliteit kunt bereiken.

Er bestaat in dit verhaal geen goed of slecht, je moet er enkel en alleen achterkomen wat voor jullie werkt.

Samen slapen in bed

Gescheiden slapen?

Wanneer je echt niet kunt slapen met je partner in één bed en je samen geen comfortabele slaaproutine kunt ontwikkelen kun je als laatste oplossing wellicht (een aantal nachten per week) gescheiden slapen.

Steeds meer stellen slapen in een eigen slaapkamer en dit is in veel gevallen een goede oplossing voor hun hardnekkige slaapproblemen.

Wanneer je partner namelijk lijdt aan rusteloze benen, slaapapneu of een andere ernstige slaapstoornis dan kan het de moeite waard zijn om gescheiden slapen een kans te geven.

Als je hier uiteindelijk voor kiest is het belangrijk dat je wel andere manieren vindt om je relatie sterk te houden.

Die momenten samen zijn namelijk bijzonder belangrijk om die goede band in stand te houden en samen de waan van de dag te kunnen ontvluchten.

Maak ’s ochtends of ’s avonds tijd vrij voor elkaar zonder afleiding om met elkaar te kunnen eten, praten en intiem te zijn.

Conclusie

Wanneer je voor het eerst samen gaat slapen met je partner kan dit erg lastig zijn maar het kan ook juist je relatie versterken.

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande tips om van een betere nachtrust te kunnen genieten wanneer je samen in een bed slaapt.

>> Je kunt ook het eBook Perfect Slapen in 7 Stappen downloaden en doorlezen, ook hierin staan allerlei handige slaaptips om beter samen te slapen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *