Kaas en slapen: Slaap je slecht? Eet kaas!

Er bestaat veel onenigheid over de negatieve effecten die het eten van kaas voor je gaat slapen met zich meebrengen.

Zo wordt vaak beweerd dat het direct in verband gebracht kan worden met nachtelijke maag- en darmproblemen, nachtmerries en slapeloosheid.

Deze beweringen berusten echter niet altijd op de waarheid en moeten vaak met een korreltje zout worden genomen.

Wil jij goed slapen? Eet dan kaas!

Kaas en slapen

Hoewel men vaak beweert dat je na het eten van kaas de meest levensechte nachtmerries beleeft om daarna de halve nacht wakker in bed liggen woelen blijkt uit een recent onderzoek dat het tegenovergestelde juist waar is.

Dit heeft te maken met een aantal specifieke stofjes en vitamines die in kaas gevonden kunnen worden.

Zo hebben kazen met een laag vetgehalte bijvoorbeeld veel tryptofaan in zich. Tryptofaan is een aminozuur wat de productie van het hormoon serotonine bevordert.

Serotonine is een neurotransmitter die je lichaam aanspoort te ontspannen en ontstressen en is daarnaast essentieel voor je slaap- waakritme.

Naast een hoge concentratie tryptofaan bevat kaas ook veel calcium. Calcium helpt je lichaam effectief stress te verminderen waardoor je snel, eenvoudig en rustig in slaap kunt vallen.

Wanneer je kaas eet voor je gaat slapen kun je zelfs voorkomen dat je uren wakker in je bed ligt te woelen blijkt nu.

Eén van de beste snacks die je kunt eten om goed te slapen is een cracker met een een plakje kaas, maar zorg er dan wel voor dat het geen vette kaas is.

Deze gouden combinatie van koolhydraten en proteïne zorgt ervoor dat je met een voldaan gevoel naar bed gaat wat tot de ochtend aanhoudt waardoor je in alle rust erg diep kunt slapen.

Een goed voorbeeld van een kaas die je prima voor je gaat slapen kunt eten en die je zelfs kan helpen om sneller in slaap te vallen is hüttenkäse, oftewel cottage cheese.

Hüttenkäse zit dan ook tjokvol tryptofaan waardoor je lichaam sneller en meer serotonine kan produceren en je dus sneller in slaap valt, een ideale kaas om voor het slapen te eten dus.

Je kunt hüttenkäse iets zoeter maken door er bijvoorbeeld frambozen aan toe te voegen. Hierdoor smaakt het niet alleen lekkerder, maar frambozen zitten ook nog eens boordevol met het zogenaamde “slaaphormoon” melatonine! (Tom v/d Petten, slaapexpert)

Hüttenkäse, cottage cheese

Krijg je nachtmerries door het eten van kaas?

Een vaak gehoorde mythe is dat je door het eten van kaas voor je gaat slapen levensechte en angstaanjagende nachtmerries krijgt.

Deze wordt al vele tientallen jaren volop gedeeld maar is absoluut niet waar en kan dus naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2005 door de British Cheese Board onder ruim 200 deelnemers bleek dat er geen enkel verband bestaat tussen het consumeren van kaas en het hebben van nachtmerries.

Het tegenovergestelde bleek waar, want het overgrote deel van de kandidaten verklaarden uitstekend te hebben geslapen en dit kan volgens de BCB vooral worden toegeschreven aan de hoge concentratie tryptofaan in de gebruikte kazen.

Daarnaast konden de deelnemers aan dit onderzoek hun dromen bijzonder goed herinneren en dit verklaart direct waar deze mythe over nachtmerries na het eten van kaas vandaan komt.

Hoewel de “proefpersonen” verklaarden geen nachtmerries te hebben gehad hadden ze na het eten van kaas wél bijzonder vreemde en eigenaardige dromen.

Deze dromen waren geen nachtmerries en niet per se vervelend maar wel erg ongewoon en fantasierijk.

Ook dit verklaart de mythe verder, want vreemde dromen zijn in veel gevallen de volgende ochtend eenvoudig te verwarren met een nachtmerrie.

Je levensstijl bepaalt grotendeels je dromen

Overigens bleek in 2015 uit een ander onderzoek van Frontiers in Psychology dat het type voedsel wat je eet bijzonder weinig invloed heeft op het wel of niet hebben van nachtmerries.

Hieruit bleek dat vooral je levensstijl invloed heeft op het type droom die je hebt en het verhaal ervan.

Bijvoorbeeld het tijdstip van eten, hoeveel je eet en je algehele gezondheid hebben een veel grotere invloed op je dromen dan wat je precies eet.

Wat kun je nog meer eten om goed te slapen?

Nu je weet dat je prima kaas kunt eten voor je gaat slapen en dat je zelfs slapeloosheid en nachtmerries kan tegengaan door het eten van kaas wil ik nog een aantal andere producten en en ingrediënten met je doornemen die je goed kunt eten voor je gaat slapen.

Enkele voorbeelden van producten die je helpen beter te slapen zijn:

  • Kip en kalkoen: Deze magere vleessoorten bevatten, net als zachte kazen, veel tryptofaan.
  • Walnoten en amandelen: Deze noten zorgen ervoor dat je lichaam meer serotonine produceert.
  • Melk: Een kop warme melk wordt al eeuwen aangeraden als goed slaapdrankje, vooral vanwege de calcium die in melk gevonden kan worden en voor ontspanning zorgt.
  • Bananen: Deze gele rakkers bevatten veel magnesium en kalium en deze mineralen zijn beide verantwoordelijk voor het volledig kunnen ontspannen van je spieren.
  • Vis: Bijna alle vissoorten zijn bijzonder rijk aan vitamine B6 wat je helpt meer melatonine te produceren waardoor je sneller in slaap kun vallen.

Slaap goed door het eten van kaas

Ingrediënten die je juist wakker houden

Zoals gezegd kan het eten van kaas en vele andere producten en ingrediënten je helpen om sneller en makkelijker in slaap te vallen maar er zijn ook een aantal producten die er juist voor zorgen dat je niet kunt slapen.

Dit zijn de ingrediënten die je juist moet vermijden wanneer je goed wilt slapen:

  • Vette snacks: Je lichaam produceert veel maagzuur door het eten van vet voedsel waardoor je ’s nachts veel last van spijsverteringsproblemen, brandend maagzuur en zure oprispingen kunt hebben.
  • Alcohol: Hoewel je na het drinken van alcohol vaak snel en eenvoudig in slaap valt zorgt het er in de latere slaapfases juist voor dat je erg onrustig slaapt en vroeg wakker wordt.
  • Koffie en frisdrank: Het cafeïnegehalte in koffie en frisdranken als cola zorgt ervoor dat je ook ’s avonds nog erg alert en wakker bent, juist wanneer je graag wilt gaan slapen.
  • Chocolade: Veel mensen weten niet dat ook chocolade veel cafeïne bevat en zoals we weten zorgt dit stofje er juist voor dat je scherp en alert bent maar vooral niet slaperig wordt.

Wat kan ik nog meer doen om beter te slapen?

Perfect Slapen in 7 Stappen coverZoals je leest gaan kaas en goed slapen prima samen en is kaas niet de vijand voor je slaap waarvan het vaak wordt beschuldigd.

Je moet er alleen voor zorgen dat je een kaas kiest met een laag vetgehalte, zoals bijvoorbeeld hüttenkäse, en zoals bij alles geldt ook hier: “Eet met mate, want overdaad schaadt!”

Wanneer je te maken hebt met grote slaapproblemen zal het eten van kaas je niet direct verder helpen.

In dat geval raad ik je aan een (online) slaapcursus te volgen. Persoonlijk ben ik erg tevreden over de 7-Stappen methode!

In deze online slaaptraining leer je hoe je op een natuurlijke manier sneller in slaap kunt vallen en beter kunt leren slapen zonder slaappillen te gebruiken.

Je loopt bovendien geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen!

JA IK WIL MEER INFORMATIE EN TOEGANG TOT DE TRAINING!

Deze populaire online slaaptraining heeft inmiddels al meer dan 15.000 mensen geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *