Waarom je goed moet slapen om gewicht te verliezen!

Waarom je goed moet slapen om gewicht te verliezen!Als je gewicht wilt verliezen en een slank lichaam wilt krijgen is goed slapen misschien wel belangrijker dan hoeveel je sport en het dieet dat je volgt.

Wanneer je namelijk niet goed slaapt is het moeilijker om vol te houden omdat je je honger niet kunt beheersen en altijd hunkert naar zoetigheid.

Ondanks al je inspanningen in de sportschool zul je met hetzelfde dieet en trainingsschema niet dezelfde resultaten halen als afvallers die wel goed slapen.

Dus zelfs al eet je goed en gezond en sport je 3 of 4 keer per week dan nog zal het bijzonder moeilijk zijn om af te vallen als je niet goed slaapt.

Je slaapkwaliteit bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je dieet en afvalrace eruit ziet.

AFVALLEN EN SLAPEN

Buikomvang metenHet gesprek rond de beste manier om een gezond te krijgen draait al jaren alleen maar om goed eten en veel bewegen.

Want als je slank wilt worden moet je natuurlijk minder eten en meer bewegen, toch?

Het is ligt echter niet zo eenvoudig omdat minder eten en meer bewegen soms simpelweg lichamelijk onmogelijk is.

Dit komt omdat we namelijk vergeten dat slapen de sleutel is tot het laten werken van je dieet en sportactiviteiten.

Uit cijfers van het Nederlands Slaap Instituut blijkt dat bijna 30% van alle Nederlanders lijdt aan chronisch slaapgebrek.

Dit is op zich al bijzonder, maar wanneer je bedenkt dat de cijfers voor mensen met overgewicht in ons land bijna identiek zijn is het eenvoudig om een verband te zien en te weten dat dit geen toeval is.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer je niet genoeg slaapt (minder dan 7 uren per nacht) je de voordelen van je dieet meteen weer ongedaan maakt.

Tijdens dit onderzoek kregen de kandidaten verschillende slaaptijden en al snel bleek dat dit een groot gevolg had voor hun gewichtsverlies.

De kandidaten die genoeg slaap kregen toebedeeld verloren veel gewicht, waarvan de helft van lichaamsvet.

Echter de afvallers die minder slaap kregen toebedeeld verloren 60% minder vet dan de andere groep terwijl ze hetzelfde dieet volgden.

Daarnaast voelde deze tweede groep zich aanmerkelijk hongeriger en waren zij minder verzadigd na maaltijden en hadden zij bovendien minder energie om te sporten.

Uiteindelijk viel de groep met slaaptekort gemiddeld 75% minder af dan de groep die wel genoeg slaap kreeg.

GOED SLAPEN VERANDERT JE VETCELLEN

Goed slapenNa een te korte nacht voel je je vaak erg vermoeid, groggy en humeurig, maar wist je dat je vetcellen zich ook zo voelen na een slechte nachtrust?

Hoewel jij prima overweg kunt met slaaptekort, want koffie en energiedrankjes doen immers wonderen, toch denken de hormonen die je vetcellen aansturen hier anders over.

Binnen 4 slechte nachten daalt je insulinegevoeligheid met meer dan 30% waardoor je vetopslag volledig van slag raakt.

Wanneer je insuline namelijk goed werkt dan verwijderen je vetcellen vetzuren en lipiden uit je bloedbaan en wordt voorkomen dat je lichaam het vet opslaat.

Wanneer je slecht slaapt dan zal je overbodige insuline vet op de verkeerde plaatsen op je lichaam opslaan en wordt gewicht verliezen ineens wel heel moeilijk.

VREETBUIEN DOOR SLECHT SLAPEN

De meeste mensen geloven dat je je hongergevoel kunt besturen met behulp van wilskracht, maar dit is niet juist.

Je hongergevoel wordt namelijk aangestuurd door twee verschillende hormonen, namelijk leptine en ghreline.

Leptine is een hormoon die wordt geproduceerd in je vetcellen en des te meer leptine je lichaam aanmaakt des te leger zal je maag voelen.

Als je meer ghreline produceert dan krijg je meer honger en verbrand je bovendien minder calorieën en wordt als klap op de vuurpijl de hoeveelheid vet die je opslaat vergroot.

Met andere woorden, je moet je leptine en ghreline onder controle krijgen om gewicht te verliezen, echter slecht slapen maakt dit bijna onmogelijk.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je met regelmaat minder dan 6 uren slaapt je hongergevoel wordt vergroot, je minder leptine aanmaakt en juist meer ghreline produceert.

Tijdens dit onderzoek kwam men er zelfs achter hoe er door slaapgebrek een interne strijd ontstaat waardoor afvallen bijna onmogelijk wordt.

Als je niet genoeg slaapt maakt je lichaam namelijk ook meer cortisol aan.

Cortisol is een stresshormoon die veelal in verband gebracht kan worden met juist een toename van vet.

Daarnaast activeert cortisol het beloningscentrum in je hersenen die ervoor zorgt dat je naar eten hunkert en vreetbuien toestaat.

Tegelijkertijd zorgt slaaptekort ervoor dat je lichaam meer ghreline produceert.

De combinatie van veel ghreline en cortisol zorgt ervoor dat je je nooit voldaan voelt na een maaltijd en je altijd honger hebt, zelfs als je net hebt gegeten.

Daarnaast stuurt te weinig slaap jou juist in de richting van het voedsel (vette snacks) waarvan je weet dat je deze juist niet moet eten als je wilt afvallen.

Dit komt doordat zelfs na één slechte nacht het gedeelte van je hersenen waarin je beslissingen maakt al wordt aangetast.

SLAAPGEBREK VERGELIJKBAAR MET DRONKENSCHAP

DronkenJe kunt slaapgebrek een beetje vergelijken met dronken zijn omdat je niet helder genoeg van geest bent om de juiste beslissingen te nemen.

Dit komt vooral tot uiting in je voeding die je wilt eten of juist wilt vermijden.

Dit wordt nog maar eens versterkt door de vergrote activiteit in de amygdala door oververmoeidheid waardoor je hunkert naar verkeerd voedsel.

De amygdala is het beloningscentrum in je hersenen en zorgt ervoor dat veel diëten falen.

Normaal kun je je misschien verzetten tegen deze hunkering, maar omdat je insulaire cortex (een ander deel van je hersenen) ook verzwakt is door slaaptekort kun je dit niet goed bestrijden en geef je sneller toe.

Alsof dit nog niet genoeg is heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek ook bewezen dat je van elk voedsel grotere porties neemt als je te weinig slaapt.

Het komt er dus op neer dat te weinig slapen ervoor zorgt dat je altijd honger hebt en een grotere portie opschept en je niet de controle hebt om ‘nee’ te zeggen.

SLAAPGEBREK EN SPORTEN

Sporten met slaapgebrekHet wordt nog erger, want slaapgebrek verpest niet alleen je dieet maar ook je trainingen.

Of je nu gespierd wil worden of alleen gewicht wilt verliezen je hebt je spieren nodig om dit te doen.

Als je slecht slaapt kan je lichaam proteïnen minder goed verwerken waardoor je minder spierweefsel aanmaakt en meer kans hebt op blessures.

Daarnaast kan je lichaam minder goed herstellen van de gedane inspanningen doordat je lichaam minder groeihormonen aanmaakt.

Door slecht te slapen slaap je namelijk minder diep en het is juist tijdens je diepe slaap wanneer je de meeste groeihormonen aanmaakt.

Als je iemand bent die niet van sporten houdt dan zul je dit door slecht te slapen nog erger gaan vinden.

Met slaapgebrek wordt alles in je leven moeilijker en dit geldt met name voor de rit naar de sportschool.

WIL JE GEWICHT VERLIEZEN? VERBETER JE SLAAPKWALITEIT!

Het verband tussen slapen en je gewicht is moeilijk te ontkennen en zo zie je maar dat goed slapen belangrijker is dan je in eerste instantie zou denken.

Want naast overgewicht en moeilijk afvallen kan slecht slapen ook zorgen voor:

  • Obesitas
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten

Hoewel de hoeveelheid slaap die je nodig hebt per persoon verschillend is kun je aannemen dat dit ongeveer tussen 7 en 9 uren slaap per nacht ligt.

Zorg er daarnaast voor dat je een slechte nacht geen vervolg geeft door meerdere nachten op rij weinig te slapen.

Het lijkt misschien een kleinigheid maar kan het verschil zijn tussen een gezond en slank lichaam en een leven lang met overgewicht.

GOED SLAPEN KUN JE LEREN!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekJe kunt dus makkelijker afvallen wanneer je goed slaapt en laat ik jou vertellen, goed slapen kun je leren.

Ik wil je daarom aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te downloaden.

In dit 120+ pagina’s tellend eBook leer je hoe je sneller in slaap kunt vallen door de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan te maken.

Via onze exclusieve kortingslink kun je Perfect Slapen in 7 Stappen met 50% korting downloaden waarna je het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd krijgt.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt deze slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

JA! IK WIL BETER LEREN SLAPEN!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *