Slapen met stress vernielt je lichaam [+ Zo kun je het oplossen]

Slapen met stress oplossenHoewel stress vaak niet te vermijden blijkt in onze drukke levens betekent niet dat je er niets tegen kunt doen. Stress kan letterlijk je lichaam vernielen en slapen met stress is daarom ook zeker niet aan te raden.

Vroeg of laat zullen we allemaal af en toe stress ervaren, of het nu komt door je drukke werkschema of relatieproblemen, bijna niemand ontkomt eraan.

In dit artikel ga ik je eerst uitleggen hoe slecht stress voor je lichaam is en daarna ga ik je een aantal oplossingen aanreiken hoe je hier beter mee om kunt gaan en je stress (grotendeels) op kunt lossen.

Inhoud

SLAPEN MET STRESS

Sheldon Cooper the Big Bang Theory stressWanneer je gestresst bent en gaat slapen met stress dan blijven de “verkeerde” gedachten rondspoken in je hoofd in plaats van dat je brein kalmeert en kan ontspannen zoals het hoort te zijn.

Hierdoor heb je grote moeite om in slaap te vallen en wanneer dit dan wel lukt dan nog zul je niet diep slapen waardoor je lichaam niet kan herstellen tijdens het slapen.

Als we niet genoeg slapen, wat stress met je kan doen, dan kan je immuunsysteem gedurende de nacht niet goed zijn werk doen.

Bovendien kan je lichaam niet goed herstellen van de voorgaande dag, kunnen jouw spieren zichzelf niet goed repareren en last but not least zul je erg humeurig en prikkelbaar zijn.

Echter dit zijn nog niet de enige zaken die misgaan in je lijf als je slecht slaapt vanwege stress.

Hieronder vind je 5 manieren waarop stress je slaapkwaliteit en algehele gezondheid beïnvloedt.

#1: SLAPEN MET STRESS ZORGT VOOR SLAAPTEKORT

Slapen met stress is niet eenvoudig, veel mensen liggen uren in bed te woelen en draaien zonder de slaap te kunnen vatten.

Hoewel je hier misschien niet van bewust bent tellen deze uren wel op en kan het zomaar zijn dat je 2 à 3 uren wakker ligt in je bed.

Dit wordt vooral vervelend wanneer de wekker weer erg vroeg afgaat en je dus nooit een goede nachtrust kunt krijgen dankzij deze overmatige spanning.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 35% van alle (volwassen) Nederlanders regelmatig slecht slaapt vanwege stress.

De gevolgen hiervan zijn de volgende dag direct te herkennen omdat je je erg vermoeid, suf, ongeconcentreerd en zelfs duizelig voelt.

Hoewel er geen magisch getal is wat betreft het ideale aantal slaapuren adviseren slaapexperts dat dit ongeveer 7 – 9 uren per nacht moet zijn.

#2: SLECHTE SLAAPKWALITEIT

Slechte slaapkwaliteitJe slaapt niet alleen minder als je gebukt gaat onder stress, maar je slaapt ook daadwerkelijk slechter.

Uit een grootschalig onderzoek is afgelopen jaar gebleken dat je slaapkwaliteit sterk achteruit gaat wanneer je met stress gaat slapen.

Je slaapt dan namelijk minder diep waardoor er weinig tot geen herstel optreedt tijdens je slaap en je slaapt daarnaast erg licht waardoor je bij het minste of geringste geluidje wakker kunt worden.

#3: GROTE KANS OP SLAPELOOSHEID

Als je erg vatbaar bent voor stress en paniek dan heb ik nog meer slecht nieuws voor je.

Slapen met stress zorgt er namelijk niet alleen voor dat je een aantal uren wakker ligt in bed en je slaapkwaliteit drastisch verlaagt, maar je loopt ook kans dat je helemaal niet meer kunt slapen.

Mensen die gebukt gaan onder hoge druk hebben namelijk maar liefst 32% meer kans op slapeloosheid (insomnie) dan mensen die geen stress hebben.

#4: JE BLIJFT PIEKEREN

Wanneer je in slaap valt dan schakelt je lichaam over van zijn actieve sympathetische zenuwstelsel naar het meer ontspannen parasympathische zenuwstelsel.

Door grote stress kan deze overgang niet plaatsvinden en kan je sympathetische zenuwstelsel zichzelf niet uitschakelen waardoor je brein hyperactief blijft en jij volledig wakker in bed ligt.

#5: JE BELANDT IN EEN VICIEUZE CIRKEL

Slapen met stress vernielt je lichaamStress kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel belandt waar je moeilijk uit kunt komen.

Je kunt namelijk niet slapen omdat je gestresst bent, waarna je weer nog meer gestresst raakt omdat je slecht slaapt enz.

Want wist je dat slecht slapen ook één van de grootste veroorzakers is van stress?

Deze aaneenschakeling is uiteraard erg slecht voor je lichaam en geest en moet doorbroken worden om niet in een depressie te belanden.

SLAAPTIPS OM STRESS TE VERMINDEREN

Tot slot wil ik je nog een aantal slaaptips meegeven hoe je kunt omgaan met stress en beter kunt slapen.

Daarnaast hoop ik dat je met een aantal van deze tips aan de slag kunt om stress te voorkomen en hopelijk zelfs volledig op te lossen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Lavendel

De geur van lavendel brengt je geest tot rust en zorgt ervoor dat je kunt ontspannen.

Deze prachtige paarse bloemen kunnen je zelfs helpen bij het oplossen van slapeloosheid en je kunt van het kruid heerlijke slaapthee trekken.

Ontspanningstechnieken

Stress relaxOm te voorkomen dat je gaat slapen met stress is het verstandig om voor je naar bed gaat een aantal ontspanningsoefeningen te doen.

Enkele goede ontspanningstechnieken die je voor het slapen kunt doen zijn:

Schrijf je gedachten van je af

Leg een pen en een notitieboekje op je nachtkastje en schrijf meteen de gedachten die jou wakker houden op papier.

Je kunt eventueel hierna het papiertje letterlijk verfrommelen en je “slechte gedachten” letterlijk weggooien.

Uit onderzoek is gebleken dat dit een zeer effectieve manier is om stress te verminderen en slaap te bevorderen.

Diep ademen

Je kunt ook gewoon een aantal keren diep ademen om je hartslag en onrust in je hoofd te kalmeren.

Zoals gezegd is de 4-7-8 ademhalingstechniek een geweldige manier om je lichaam en geest te kalmeren en je parasympathetische zenuwstelsel te activeren.

SLAAPSTRESS VERMINDEREN DANKZIJ DEZE (ONLINE) SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWe weten nu hoe slecht slapen met stress is voor je lichaam en geest en hoe het je slaap kan verpesten.

Slaapstress en piekeren in je bed is niet makkelijk op te lossen, zelfs niet als je alle bovenstaande slaaptips al hebt geprobeerd.

Daarom wil ik je de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

Je leert in dit 120+ pagina’s tellend eBook hoe je beter kunt omgaan met stress en er overdag al voor kunt zorgen dat je ’s nachts goed slaapt.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN GRATIS UITPROBEREN

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en krijg je het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Maar zoals gezegd kun je de slaapcursus meteen downloaden waardoor je direct aan de slag kunt en de eerste tips en technieken direct kunt toepassen.

Bovendien kun je Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *