Is het risico op slaapapneu groter tijdens en na de overgang?

Als je denkt aan luid snurken en moeizaam ademen tijdens het slapen dan heb je vast en zeker een man in gedachten.

Dit is echter slechts een stereotype, want ook vrouwen kunnen slaapproblemen krijgen waaronder slaapstoornissen als slaapapneu.

Is het risico op slaapapneu groter tijdens en na de overgang?

Dat alleen mannen slaapapneu hebben is een mythe!

Ja dames het is echt niet waar, ook vrouwen kunnen te maken krijgen met ademhalingsproblemen tijdens het slapen.

Slaapapneu is een aandoening waarbij de nek- en keelspieren tijdens het slapen verslappen en de luchtweg (gedeeltelijk) blokkeren.

deze blokkade van de luchtwegen veroorzaakt een adempauze waardoor je keer op keer licht ontwaakt tijdens je slaap.

Daarnaast veroorzaakt het uiteraard een luid snurkgeluid waardoor je er niet alleen zelf last van hebt maar ook je bedpartner.

Dit is hoe de overgang je slaap verandert

De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode echter je ontkomt er niet aan en elke vrouw zal eraan moeten geloven.

Enkele kenmerken van de overgang zijn:

 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten
 • Slapeloosheid
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename
 • … en zoals je hier kunt lezen kun je slaapapneu aan deze lijst toevoegen

Meer dan de helft van alle vrouwen verklaren slechter te slapen tijdens en na de overgang dan ze voorheen deden.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een kwart van de vrouwen tenminste 3 maal per week slecht slapen of slaapproblemen ondervinden.

Helaas verdubbelt dit percentage dus tijdens de overgang en is het daadwerkelijk een groot probleem voor veel vrouwen.

De opvliegers en het nachtzweten tijdens de overgang worden veroorzaakt door dalende oestrogeen- en progesteronspiegels.

Dit kan een grote invloed op je slaappatroon hebben, want immers oestrogeen bevordert je slaap en een gebrek aan dit stofje zorgt voor stress wat je slaap ernstig kan verpesten.

Lopen sommige vrouwen een nóg groter risico op slaapapneu?

Naast de overgang zijn er uiteraard nog een aantal factoren die een rol spelen in het krijgen van slaapapneu, een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Overgewicht
 • Astma
 • Roken
 • Hoge bloeddruk
 • Erfelijkheid van slaapapneu

Overigens zijn de symptomen van slaapapneu heviger bij vrouwen die pas tijdens de overgang te maken krijgen met deze slaapstoornis dan bij jongere vrouwen met deze conditie.

Symptomen van slaapapneu bij vrouwen in de overgang

Hoewel niet iedereen hier last van heeft zijn er een aantal symptomen die veel vrouwen in de overgang met slaapapneu zullen herkennen, zoals:

 • Wakker worden met hoofdpijn
 • Overmatige slaperigheid
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Verlaagde sexdrive

Echter de belangrijkste aanwijzing is in veel gevallen een partner die klaagt over je luide gesnurk of onregelmatige ademhaling gedurende de nachtrust.

Wanneer dit het geval is raad ik je aan contact op te nemen met een slaapdeskundige, want niet iedereen die snurkt heeft ook slaapapneu en tegelijkertijd snurkt ook niet iedereen die slaapapneu heeft.

Hoe weet je of je slaapapneu hebt?

Overwin je overgang eBookAls je zelf merkt dat je ’s nachts vaak in ademnood wakker wordt of door je partner hierop wordt gewezen is het verstandig om hulp te zoeken.

Dit kun je in eerste instantie doen door je eigen huisart te raadplegen welke je kan doorverwijzen naar een slaapdeskundige om een slaaponderzoek te ondergaan.

Immers des te eerder je daadwerkelijk met je slaapproblemen dealt des te beter je slaapt en des te fitter je je overdag zult voelen.

Het goede nieuws is dat slaapstoornissen als slaapapneu goed behandelbaar zijn, ook wanneer je in de overgang bent.

>> Tip: Wil jij weten hoe je overgangsklachten kunt verminderen of in sommige gevallen zelfs volledig kunt voorkomen? Check dan het nieuwe eBook ‘Overwin je Overgang‘ en krijg nu tijdelijk 40% korting en gratis bonusmateriaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *