Hoe intermittent fasting je slaap (positief) kan beïnvloeden

Hoe intermittent fasting je slaap kan beïnvloedenFit en gezond eten en leven is tegenwoordig helemaal hip and happening, toch weten maar weinig mensen echt hoe verschillende eetpatronen de slaap beïnvloeden.

Zo heeft het dieet – of eigenlijk levensstijl – intermittent fasting de laatste tijd steeds meer aan populariteit gewonnen.

Toch weten weinig mensen die deze lifestyle aanhangen hoe intermittent fasting je slaap kan beïnvloeden.

Begrijp me niet verkeerd het is geweldig dat zo veel mensen tegenwoordig bewust en gezond leven, maar een kleine reminder wat deze levensstijlen voor je slaap betekent kan geen kwaad.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting wordt vooral veel gebruikt door mensen die niet alleen spieren willen kweken maar ook hun vetpercentage omlaag willen brengen om zo een strak en scherp lichaam te krijgen.

Daarnaast wordt intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, gebruikt om hun stofwisseling te verbeteren en het verouderingsproces te vertragen.

Vasten is een eeuwenoud principe en wordt gedaan uit culturele, religieuze, spirituele en gezondheid overwegingen, denk bijvoorbeeld maar aan de ramadan.

Daarnaast wordt intermittent fasting tegenwoordig ingezet ter bevordering van de fysieke en mentale gezondheid.

Let op: Periodiek vasten draait niet zozeer om wat je eet, maar wanneer je eet.

>> Wil jij meer weten over over intermittent fasting dan wil ik je het boek My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber aanraden.

Periodiek vasten sporten

Hoe werkt periodiek vasten?

Wanneer je periodiek vasten toepast op je dieet dan wijs je bepaalde tijdstippen – of tijdsvakken – aan waarin je niets eet of slechts heel weinig calorieën eet.

Tijdens het vasten vertraagt je spijsvertering waardoor je lichaam zichzelf op celniveau kan repareren.

Daarnaast is je lichaam genoodzaakt om de reserves met opgeslagen vet aan te spreken om energie uit te halen waardoor het een effectieve manier van afvallen is.

Bij intermittent fasting krijg je in totaal 8, 10 of 12 uur per dag de tijd om te eten terwijl je de overige 12, 14 of 16 uur vast.

Sommige mensen vasten zelfs 1 of 2 volledige dagen (24 uur) per week waarop ze niets eten en alleen water drinken.

Anderen kiezen voor 1 à 2 dagen per week met een extreme calorierestrictie waarop ze slechts maximaal 500 calorieën eten, terwijl ze de overige dagen normaal eten. Dit wordt ook wel 5:2 vasten genoemd.

Gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

In de loop der jaren is onze relatie met voeding veranderd ten opzichte van vroegere tijden.

Waar je vroeger zelf moest jagen om voedsel te vinden en en er vaak grote schaarste heerste (op sommige delen van de wereld nog steeds) is er tegenwoordig voedsel in overvloed.

Overconsumptie en op verkeerde tijdstippen eten is een serieus gevaar voor de gezondheid,

Enkele ziektes die direct aan ons hedendaagse dieet gelinkt kunnen worden zijn:

  • Diabetes type 2
  • Overgewicht
  • Hart- en vaatziekten
  • Slaapproblemen
  • … en nog een hele waslijst met ziektes en stoornissen

Echter slapeloosheid en slaapproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door te veel en op verkeerde tijdstippen te eten.

Slecht slapen door verkeerd te eten

Slecht slapen door op verkeerde tijdstip te veel te eten

Uit onderzoek is gebleken dat als je vlak voor je gaat slapen een grote maaltijd nuttigt je slaapkwaliteit verslechterd en je veel onrustiger slaapt waardoor je vermoeid wakker wordt.

De tijdstippen waarop je eet kunnen bovendien je biologische klok, of circadiane ritme, van slag brengen en het is juist dit interne lichamelijke systeem die een grote invloed heeft op je slaap en overall gezondheid.

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat intermittent fasting vele gezondheidsvoordelen heeft en dat het je juist tegen veel ziektes kan beschermen.

Zo kun je je insuline sensitiviteit verbeteren, je cholesterol verlagen en zorgt periodiek vasten ontstekingsremmend.

Bovendien lijkt dit eetpatroon je beter te kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Daarnaast lijkt intermittent fasting je immuunsysteem te versterken en helpt het je lichaam beschadigde cellen te repareren.

Echter ook de natuurlijke productie van groeihormonen lijkt te verbeteren wanneer je periodiek vasten toevoegt aan je dieet.

Natuurlijke groeihormonen helpen je lichaam vet te verbranden, spiermassa te vergroten, celreparatie te versnellen en het verouderingsproces te vertragen.

Vasten helpt je daarnaast ontstekingen te voorkomen en je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, dit is een stofwisselingstoestand die het verouderingsproces juist versnelt.

Hoe intermittent fasting je slaap kan beïnvloeden

SlapenEen vertraagde spijsvertering, een lichaam in reparatiemodus en niet eten, als dat niet klinkt als goede slaapomstandigheden dan weet ik het ook niet meer.

Slapen is namelijk een natuurlijk aangeboren vastmoment in je dag.

Door periodiek vasten onderdeel van je leven te maken kun je je biologische klok reguleren en controle houden over je slaap.

Door ’s avonds te eten waardoor je lichaam dit eten ’s nachts moet verwerken speel je slaapproblemen in de kaart.

Als je op bepaalde tijdstippen per dag eet en voor de rest van de dag niet eet kun je je biologische klok versterken en je slaap verbeteren.

Wanneer je biologische klok in balans is val je sneller in slaap, kun je beter doorslapen en word je frisser en uitgeruster wakker.

Deze consistentie is bijzonder belangrijk voor een goede slaapkwaliteit, want we weten allemaal waar een slechte slaaphygiëne toe kan leiden.

Een goede slaapkwaliteit heb je nodig om langdurig goed te kunnen functioneren en je gezondheid te verbeteren.

De timing en duur van het vasten kan ook bepalen hoe het je slaap beïnvloedt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat periodiek vasten je helpt om beter door te slapen en rusteloze benen (syndroom) kan voorkomen.

Toch is de invloed van vasten per persoon verschillend, want er zijn ook verhalen bekend van mensen die na een dag vasten zo’n trek en een grommende maag hebben dat ze juist daardoor niet kunnen slapen.

Beter slapen met periodiek vasten

Zoals gezegd is de reactie op intermittent fasting in relatie tot het slapen per persoon verschillend en is het ook bijzonder moeilijk om goed advies te geven.

Je zult zelf steeds kleine aanpassingen in je eetschema en in je slaapschema moeten doorvoeren wanneer je hiermee aan de slag gaat.

Ik wil je wel aanraden goed gehydrateerd te blijven en dus genoeg water te drinken om het hongergevoel te stillen en de periodes van vasten vol te kunnen houden.

Daarnaast zorgt een goede hydratatie ervoor dat je ’s nachts beter en rustiger slaapt.

Een gebrekkige vochtbalans kan er namelijk voor zorgen dat je rusteloze benen hebt en vergroot de kans dat je gaat snurken door een te droge mond, neus en keel.

Ervaringen van anderen doet blijken dat het hongergevoel meestal snel verdwijnt en dat je relatief snel gewend raakt aan intermittent fasting.

Je haalt echter het beste resultaat met die voedingspatroon wanneer je ook tijdens de periode dat je niet vast goed en gezond blijft eten.

 >> Ben je benieuwd welke diëten en veranderingen in je levensstijl je slaap nog meer kunnen bevorderen?

Dan wil ik je de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw aanraden

1 gedachte over “Hoe intermittent fasting je slaap (positief) kan beïnvloeden

  1. John

    Dank voor uw waardevol artikel. Kamp momenteel sinds een week met stevige slaapproblemen en vlak voordat zich dat openbaarde ben ik na 9 maanden Intermittent Fasting, twee weken geleden gestopt daarmee. Dit vanwege overspannenheid, dat zich een maand geleden openbaarde.

    Bij Intermittent Fasting wordt de periode van het vasten vaak zo gepland (als ik diverse bronnen en daarbinnen beschreven adviezen en schema’s lees) dat het ontbijt wordt overgeslagen. Dit heb ik ook gehanteerd: 16:8 protocol gehanteerd en 1e maaltijd startte ik tussen 14.30u en 15.30u. Je verwijzing naar slaapexpert Van der Klauw levert daarentegen op dat in relatie tot slaapproblemen je het ontbijt NIET moet overslaan. Twee vragen:
    1. wat vindt u van de stelling dat het ontbijt irt slaapproblemen zeer belangrijk is?
    2. Indien het antwoord ja is, dan kan het 16u vasten acht uren na dat ontbijt starten. Maar heeft het plaatsen van deze vastentijd/eettijd dezelfde voordelen als iedere willekeurige ander plaatsing van vastentijd/eettijd op de dag?

    Excuus voor de lengte van dit verhaal. Maar ben erg benieuwd naar uw reactie. Oplossen van mijn slaapproblemen heeft prioriteit. Maar twijfel zoals u kunt lezen om daarbij Intermittent Fasting toe te passen.

    Groet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *