Je sportprestaties verbeteren door goed te slapen [7 Voordelen van een goede nachtrust!]

Je sportprestaties verbeteren door goed te slapenGrote sportclubs leggen naast intensief trainen steeds meer de focus op gezond leven – dus ook goed slapen – om de sportprestaties te verbeteren.

Sommige voetbalclubs hebben zelfs een slaapwetenschapper om hun spelers ook buiten het veld en “tijdens” hun nachtrust te begeleiden.

Hiervoor gebruiken ze slaap trackers om de kwantiteit en kwaliteit van de slaap te monitoren en de resultaten naderhand uitgebreid te analyseren.

Zo krijgen jeugdige talenten bijvoorbeeld een trainingsprogramma mee om hun slaaproutine te perfectioneren en het maximale uit hun nachtrust te halen om de sportprestaties te verbeteren.

Er zijn zelfs specialisten die menen dat slapen in veel gevallen belangrijker is dan trainen en luidt een oeroude wielerwijsheid: “De Tour win je in bed!” van onze eigen Nederlandse wielerheld Joop Zoetemelk.

Inhoud

SPORTPRESTATIES VERBETEREN MET GOED SLAPEN

Ruimschoots aandacht besteden aan de hoeveelheid slaap en de kwaliteit van slaap is een slimme investering die zich op lange termijn uitbetaalt.

Atleten lopen tegenwoordig een groter risico om slecht te slapen dan vroeger dankzij hun niets ontzeggende trainingsschema’s en de vele afleidingen dankzij hedendaagse technologie.

Het gebruik van technologie (bijvoorbeeld smartphone en tablet) op de verkeerde tijdstippen kan je slaap ernstig verpesten, niet alleen voor sporters maar ook voor “normale” mensen.

Wanneer je in de avonduren veelvuldig gebruik maakt van je tv, smartphone of tablet word je blootgesteld aan het slaapverstorende licht wat deze apparaten uitstralen.

Het licht uit deze beeldschermen – ook wel blauw licht genoemd – onderdrukt de natuurlijke productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine, verstoort je slaap- waakritme en zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kunt vallen.

Het resultaat hiervan is dat je overdag meer vermoeid bent dan nodig is en slechter presteert op het sportveld en in het dagelijkse leven.

De realiteit leert ons dat veel jonge topsporters last van slaapproblemen hebben en dat dit vaak te maken heeft met onverantwoord gebruik van elektronica in de avonduren.

Zo worden jeugdige talenten van over de hele wereld gescout en naar Nederland gehaald en hebben ze ’s avonds vaak niets anders doen dan Netflixen, gamen en appen.

Dit resulteert in een bijzonder slechte slaaphygiëne en deze moet je zo snel mogelijk aanpakken om je slaap weer te verbeteren.

Sterker door slaap

STERKER DOOR SLAAP

Het is al jaren bekend dat je sterker wordt door goed te slapen en in de wereld van de topsport kan elk detail de doorslag geven tussen winnen en verliezen.

Van snelheid en reactievermogen tot herstellen en het maken van keuzes, dit kun je allemaal verbeteren door zowel je slaapkwaliteit als je slaapkwantiteit op orde te brengen.

Check hieronder de belangrijkste manieren waarbij je slaap van grote invloed is op je sportprestaties:

#1: Goed slapen geeft energie

Het lijkt me duidelijk dat atleten veel energie nodig hebben om zichzelf elke dag opnieuw tot het uiterste te pushen in trainingen en wedstrijden.

Met een gebrekkige slaapkwaliteit heb je minder energie en dit heeft een aantal redenen:

  • Je slaat minder glycogeen op: Glycogeen is de energieopslag van je lichaam en wanneer deze opslag leeg raakt functioneer je zowel fysiek als mentaal niet optimaal.
  • Je produceert minder testosteron: Testosteron verbetert de fysieke kracht van zowel mannen als vrouwen. Het versterkt je spieren en botten maar je lichaam produceert minder van dit stofje wanneer je slecht slaapt.
  • Het vermindert spiergeheugen: Goed slapen is essentieel voor spiergeheugen, spiergeheugen is feitelijk de hoeveelheid spiermassa die je vasthoudt tijdens een periode van inactiviteit (bijvoorbeeld bij een blessure).
  • Goed slapen werkt ontstekingsremmend: Tijdens je slaap maak je antioxidanten aan die samen met andere stoffen ontstekingen tegengaan. Wanneer je slecht slaapt maak je minder van deze stoffen aan waardoor je een grotere kans op ziekte en blessures hebt.

#2: Betere hand-oog coördinatie

Wanneer je slecht slaapt verzwakken je visuele prestaties, waaronder je hand-oog coördinatie en inschattingsvermogen.

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe belangrijk inschattingsvermogen en hand-oog coördinatie voor je sportprestaties kunnen zijn.

Check hieronder een aantal eenvoudige oefeningen om je hand-oog coördinatie te verbeteren:

#3: Je bent minder precies als je slecht slaapt

Wanneer je gedurende een langere periode te weinig slaapt ben je minder precies en accuraat en zijn je prestaties in veel gevallen vergelijkbaar met wanneer je onder invloed bent.

Echt waar, slaaptekort heeft een soortgelijke werking als dronkenschap op je precisie en je motorische vaardigheden.

Daarnaast verlengt het je reactietijd aanzienlijk >>

#4: Je reageert sneller als je beter slaapt

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat goed slapen bijzonder belangrijk is om je reactiesnelheid zo snel mogelijk te houden.

Zo kan je reactietijd tot wel 3 keer langzamer zijn als je chronisch slecht slaapt en dit is natuurlijk killing voor je sportprestaties.

Check de video hieronder voor een leuke oefening om je reactievermogen te verbeteren:

#5: Risicobeoordeling en keuzes maken

Als sporter moet je constant in een split second risico’s beoordelen en bepalende keuzes maken.

Uit slaaponderzoek is gebleken dat je minder stressbestendig bent en risico’s minder goed kunt inschatten waardoor je dus ook vaker de verkeerde keuze maakt als je slecht slaapt.

Je neemt daardoor grotere risico’s dan nodig waardoor je bij voetbal bijvoorbeeld sneller de bal verliest en een tegenaanval kunt inleiden.

#6: Beter geheugen door goed slapen

Beter geheugen door goed slapenWanneer jij slaapt is je brein volop in actie om je belevenissen, leermomenten en herinneringen een plekje in je geheugen te geven en op te slaan.

(Ik weet het niet is een erg simpele versie van het hersenproces tijdens het slapen, maar hier komt het in grote lijnen wel op neer in Jip en Janneke taal)

Je slaaptijd is dus van extreem groot belang om nieuwe tips en informatie van je coach op te slaan zodat je leert van eerdere ervaringen.

Wanneer je als sporter goed slaapt heb je eerder geleerd van eerdere situaties en heb je de oplossingen hiervoor opgeslagen zodat je deze onder hoge druk kunt toepassen in een wedstrijd.

#7: Lichamelijk en geestelijk herstel

Lichamelijk en geestelijk herstellen van eerdere sportprestaties en inspanningen tijdens de training zijn natuurlijk van groot belang om op een hoog niveau te kunnen blijven presteren.

Slaaptekort en een slechte slaapkwaliteit beïnvloeden beide het herstelvermogen van je lichaam op een negatieve manier.

Daarnaast heb je ook simpelweg goede slaap nodig om ook emotioneel en geestelijk te herstellen van een geleverde prestatie (goed of slecht).

Ook heeft slaap een grote invloed op hoe jij (fysieke) pijn ervaart omdat je een lagere pijngrens hebt en pijn intenser beleeft als je niet genoeg slaapt.

VERBETER JE SLAAP EN PRESTEER BETER!

Perfect Slapen in 7 Stappen coverWil jij je sportprestaties verbeteren? Dan is het zaak dat je (nòg) beter gaat slapen om tijdens de wedstrijd het verschil te kunnen maken.

Maar hoe leer je nou beter slapen? Dit doe je met behulp van een slaapcursus en uit eigen ervaring weet ik dat de 7-Stappen methode hierin de juiste keuze is.

Slaapexpert William van der Klaauw neemt je bij de hand en leert je in 7 stappen hoe je sneller in slaap kunt vallen, langer kunt doorslapen en fitter wakker kunt worden.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt deze online slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DIRECT TOEGANG TOT DE 7-STAPPEN METHODE!

Ruim 15.000 mensen volgden deze online slaaptraining al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *