Stoppen met snurken door je tandarts te bezoeken? [Voorkom slaapapneu in een vroeg stadium]

Wist je dat snurken direct gelinkt kan worden met de gezondheid van je gebit en dat je door regelmatig je tandarts te bezoeken kunt stoppen met snurken?

Vooral mannen kunnen hier baat bij hebben omdat zij: a. Meer snurken dan vrouwen en b. Omdat mannen vaker hun gebit laten verslonzen en minder vaak hun gebit laten controleren dan vrouwen doen.

Dit heeft meestal vooral te maken met angst voor de tandarts veroorzaakt door vroegere pijnlijke behandelingen.

Dit is vooral zorgwekkend omdat veel typische mannelijke gezondheidsproblemen juist ontdekt kunnen worden door een simpel tandartsbezoek en gebitscontrole.

Stoppen met snurken door je tandarts te bezoeken?

Stoppen met snurken door je tandarts te bezoeken

Snurken kan bijvoorbeeld direct in verband gebracht worden met de gezondheid van je gebit en kan op slaapapneu duiden.

Periodieke controles bij je tandarts kunnen de eerste tekenen van slaapapneu blootgeven en zo kun je waarschijnlijk dit uiterst serieuze gezondheidsprobleem voorkomen.

Slaapapneu brengt op zijn beurt weer andere gevaren met zich mee zoals:

Zo is duidelijk te zien dat mannen vaker door de bovenstaande aandoeningen sterven dan vrouwen en dit kan dus te maken hebben met het feit dat de belangrijke vroege signalen zijn gemist.

Een goede manier om deze levensbedreigende medische problemen in een vroeg stadium te ontdekken is dus regelmatig je tanden te laten controleren door je tandarts.

Maar hoe kan je tandarts nou ontdekken of je snurkt of een andere slaapstoornis hebt?

Snurken en de gezondheid van je gebit

Je zult het wellicht niet meteen kunnen rijmen maar je tanden en de gezondheid van je gebit zeggen veel over je slaapkwaliteit.

Mannen die hevig snurken lopen een groter risico op het Obstructieve Slaapapneu Syndroom (OSAS). Deze slaapstoornis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Het snurkgeluid wordt veroorzaakt door het ontspannen van je mond-, kaak en keelspieren tijdens het slapen. De volledig ontspannen luchtwegen zorgen er namelijk voor dat je keel en nek gaat vibreren.

Wanneer de je keel- en nekspieren zich tijdens het slapen te erg ontspannen kan je tong naar achteren vallen in je keel en je luchtweg (gedeeltelijk) blokkeren.

Snurken kan dus een teken zijn dat je luchtweg tijdens het slapen geblokkeerd is maar dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Ook je partner heeft last van jouw gesnurk

Man snurktWe denken vaak dat het normaal is dat mannen op middelbare snurken en vaak zijn vooral hun partners hier de dupe van.

>> Lees ook: Naast een snurker slaap je op jaarbasis 300 uur minder!

Veel mannen die naar hun huisarts stappen voor slaaponderzoek en naar een slaapkliniek worden doorverwezen werden in eerste instantie dan ook vaak door hun partners gestuurd omdat ze simpelweg het hevige snurken niet meer aan kunnen horen.

Het duidelijkste kenmerk van slaapapneu is dat je korte adempauzes neemt tijdens het slapen die variëren in lengte van 5 seconden tot wel 45 seconden.

Tijdens een slaaponderzoek – ook wel polysomnografie genoemd – wordt onderzoekt hoeveel van dit soort adempauzes je gedurende de nacht hebt.

Wanneer een bepaalde hoeveelheid wordt bereikt kan de diagnose slaapapneu worden gesteld.

Dit is een bijzonder serieus te nemen conditie omdat je lichaam net als wanneer je wakker bent ook tijdens het slapen voldoende zuurstof nodig heeft.

Vooral wanneer je de diepere slaapfases (REM-slaap) van je slaapcyclus bereikt kan je lichaam werken aan het herstel van bijvoorbeeld je spieren maar ook zeker je geest zodat je de volgende dag weer fris en fruitig wakker kunt worden.

In het ergste geval kunnen deze adempauzes en een tijdelijk gestaakte luchttoevoer naar je hersenen zelfs voor hersenschade zorgen.

De eerste signalen van zuurstoftekort door slaapapneu kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Vergeetachtigheid
  • Duizeligheid
  • Concentratieproblemen
  • Geïrriteerdheid

Hoe kan je tandarts zien of jij snurkt?

TandartsHoewel je een slaaponderzoek nodig hebt om erachter te komen of je ook slaapapneu hebt naast het feit dat je hevig snurkt kunnen veel andere signalen wél opgemerkt worden door je tandarts.

Enkele tekenen van snurken en/of slaapapneu kunnen bijvoorbeeld zijn:

Wanneer je bij bovenstaande symptomen ook overgewicht en een slecht korte termijn geheugen hebt en overdag extreem vermoeid bent kan dit duiden op slaapapneu en moet je direct je huisarts raadplegen.

Neem je tandarts serieus!

Een onderzoek bij de tandarts kan uitwijzen of je snurkt en wanneer dit zo is kan dit uitmonden in ernstige gezondheidsproblemen wanneer je er niets aan doet.

Omdat mannen minder vaak hun tandarts bezoeken dan vrouwen en snurken en slaapapneu vooral een mannenprobleem is wil ik je zeker aanraden geen enkele tandartsafspraak te missen.

Net zoals bij bijna alle medische problemen het geval is kan het eerder ontdekken van het probleem vele complicaties voorkomen.

Overigens is snurken slechts één van de vele gezondheidsproblemen die aan de gezondheid van je tanden af te lezen valt.

Stervoetballer Arjen Robben leek maar niet te kunnen herstellen van verschillende spierblessures totdat de clubarts van Bayern München hem naar de tandarts stuurde. Na het oplossen van een ontstoken kies was hij binnen een aantal weken weer wedstrijdfit en inzetbaar voor zijn club. (Bron: NPO Radio1)

Stoppen met snurken

Stop met snurken boekEen goede behandeling voor slaapapneu is slapen met een CPAP-apparaat die je tijdens het slapen van zuurstof voorziet dankzij positieve druk.

Het is echter van belang dat je het niet zo ver laat komen en probeert te stoppen met snurken voordat dit ook daadwerkelijk uitmondt in slaapapneu.

Je tong is ontzettend belangrijk bij het ademen tijdens de slaap en het uitvoeren van verschillende oefeningen om je tong sterker te maken kunnen je helpen de luchtwegen vrij te houden.

Om je verder te helpen en permanent te stoppen met snurken wil ik je graag het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma van anti-snurk expert Peter Groenendonk aanraden.

Je leert in dit 40 pagina’s tellende eBook 24 wetenschappelijk bewezen anti snurk oefeningen om voor eens en voor altijd te stoppen met snurken.

Je kunt het programma direct downloaden op je pc, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt en met slechts 3 minuten per dag blijvend stopt met snurken.

Je loopt geen enkel risico en kunt het oefenprogramma GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

JA IK WIL PERMANENT STOPPEN MET SNURKEN!

Dit populaire anti-snurk programma is al meer dan 12.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *