Woon jij aan een drukke weg en heb je veel last van geluidsoverlast? Dan is slapen met oordoppen de ideale oplossing toch?
Maar is slapen met oordoppen nou goed of is het erg slecht voor je gezondheid?
In dit artikel ga ik je uitleggen waarom met oordopjes in slapen niet per definitie slecht voor je is, mits je er goed mee omgaat.
SLAPEN MET OORDOPPEN
Vroeger zei men dat je nooit iets kleiners dan je vuist in je oor moest stoppen, maar dit advies is tegenwoordig al lang achterhaald en wordt tegenwoordig alom genegeerd.
Want wie gebruikt er tegenwoordig niet oordopjes om muziek te luisteren, autosleutels en pennen om in het oor te krabben en gehoorapparaten om beter te kunnen horen?
Daarnaast gebruiken veel mensen wegwerp oordopjes van schuim om het gehoor te beschermen voor schadelijke geluiden tijdens het werk.
Ook worden ze gebruikt om het gesnurk van hun partner niet te hoeven aanhoren, het geluid van verkeer en blaffende honden uit te schakelen om toch goed te kunnen slapen.
Wist je overigens dat je naast een snurker ruim 300 uur slaap misloopt en dat je snurken maar beter aan kunt pakken en oplossen?
Maar is het schadelijk als je regelmatig oordoppen gebruikt om beter te kunnen slapen?
Op het internet lees je de wildste verhalen over dat het gebruik van oordoppen in bed voor oorsuizen, infecties en oorpijn kan zorgen.
Zorgt het regelmatig dragen van oordopjes voor een ophoping van oorsmeer in je oren en bouw je hierdoor extra druk op in je hoofd waardoor je met hoofdpijn wakker wordt?
VOLG DE ONLINE SLAAPTRAINING VOOR OPTIMALE SLAAP!
Ruim 15.000 mensen gingen je inmiddels voor!
OORSMEER
Om antwoord te kunnen geven op deze vragen moeten we eerst dieper in het – voor sommigen smerige – begrip ‘oorsmeer’ duiken.
Oorsmeer is goed voor je oren, echter te veel oorsmeer kan weer slecht zijn.
Dit smeer komt uit kleine klieren in het buitenste deel van het oor en lijkt in eerste instantie erg op een soort honing.
Echter des te langer het in het oor blijft des te donkerder en harder het wordt, daarnaast wordt het in de loop der tijd een waar vangnet voor stof en vuiligheid.
Normaal gesproken vindt het oorsmeer na verloop van tijd zelf zijn weg naar buiten dankzij het zelfreinigende mechanisme in je oor.
Alles wat dit proces kan vertragen of zelfs omkeren kan ervoor zorgen dat oorsmoor zich in je oor ophoopt.
Helaas kan alles wat kleiner is dan je vingers hier al voor zorgen, dus ook oordoppen.
Een oor vol met oorsmeer werkt eigenlijk al als ingebouwde oordopjes.
Natuurlijk is dit geweldig om rustig in slaap te vallen, maar omdat dit veel druk op het trommelvlies kan leggen kan dit als bijzonder oncomfortabel worden ervaren en zelfs oorsuizen veroorzaken (ook wel tinnitus genoemd).
Wanneer mensen aan problemen met oordoppen denken gaan ze er vaak vanuit dat dit te maken heeft met ophopingen van oorsmeer. Hoewel dit goed mogelijk is hoeft dit niet per se het geval te zijn.
Als je regelmatig oordoppen gebruikt en het gevoel hebt dat je te veel oorsmeer hebt kun je je dokter vragen je oren te controleren.
Beter nog, maak een afspraak met de dichtstbijzijnde audicien en laat je oren daar checken.
Zij kunnen namelijk met een camera in je oor kijken om er achter te komen hoeveel smeer er zich daadwerkelijk in je oren bevindt en of hier iets aan gedaan moet worden of niet.
GOED SLAPEN
Goed slapen heeft vele gezondheidsvoordelen en door een slechte slaapkwaliteit kun je last krijgen van veel gezondheidsproblemen, zoals:
- Geheugenproblemen
- Concentratieverlies
- Obesitas
- Diabetes
- Hart- en vaatziekten
- … en uiteraard overmatige vermoeidheid en niet fit
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van slaaphulpmiddelen als oordoppen en slaapmaskers de slaapkwaliteit van patiënten in ziekenhuizen drastisch heeft verbeterd.
De gedane proef werkte zo goed dat het gebruik van slaappillen in het ziekenhuis gehalveerd kon worden.
Echter zoals bij alles wat je draagt terwijl je slaapt is comfort het allerbelangrijkste en daarom is het belangrijk om je oordopjes op een juiste manier in te doen.
Een oordopje van schuim kun je het beste oprollen tot een dun “rolletje” waarna je deze in je oor stopt.
Probeer met je vingers de oordopjes op z’n plaats te houden terwijl deze uitzetten en hun definitieve vorm aannemen.
Als de oordopjes niet uit je oren vallen tijdens het slapen en jij er geen last van hebt kun je deze prima ’s nachts dragen.
Wanneer je de oordopjes niet kunt dragen zonder dat je er veel last van hebt, of ze eruit komen met erg donker oorsmeer dan kun je beter eerst met een audicien overleggen voordat je ze indoet.
Ook wanneer je erge druk op je oren of oorsuizen ervaart kun je beter contact zoeken met een audicien en wellicht informeren naar andere mogelijkheden om van een stillere nachtrust te kunnen genieten.
Je hoeft overigens niet bang te zijn voor een allergische reactie, want er is wereldwijd slechts één geval bekend van iemand die een allergische reactie heeft gehad door rubberen oordoppen.
Daarnaast is de kans klein dat je je oor beschadigd door het dragen van deze wegwerp oordoppen die grotendeels gemaakt zijn van siliconen en door een specialist verwijderd moeten worden.
OORDOPJES VERVANGEN
Het is verstandig om de oordopjes te vervangen wanneer deze verkleuringen vertonen.
Op de oordopjes verzameld zich namelijk oorsmeer waardoor deze erg kleverig kunnen worden en bacteriën van je vingers naar je oren kunnen overdragen.
Het is overigens onverstandig om speeksel te gebruiken op je oordopjes zodat deze makkelijker in je oren glijden.
Je hebt namelijk meer bacteriën in je mond dan op je achterwerk, dus het laatste wat je wilt is deze naar je oor brengen.
Doe je dit wel dan loop je het risico een oorontsteking te krijgen waardoor je op den duur slechter kunt gaan horen.
Wanneer wegwerp oordopjes om wat voor reden dan ook voor problemen zorgt kun je altijd custom op maat gemaakte oordoppen laten maken.
Deze zijn dan speciaal voor jouw oren gemaakt uit klinische siliconen welke eenvoud schoon te maken zijn en in het oor niet uit elkaar kunnen vallen.
Op maat gemaakte oordopjes zijn uiteraard veel duurder dan de wegwerp variant, maar kunnen op termijn zeker de gedane investering waard zijn, vooral als je weet welke invloed slecht slapen op je gezondheid kan hebben.
Sommige mensen raken erg afgeleid door omgevingsgeluiden, zowel overdag als ’s nachts wanneer ze proberen te slapen. Hier kunnen veel verschillende onderliggende oorzaken voor zijn.
Deze kun je natuurlijk blokkeren door te slapen met oordoppen, maar je kunt ze ook vervangen door prettige geluiden als natuurgeluiden en zachte slaapliedjes om je gedachten af te leiden.
Als je de oordoppen op een correcte manier indoet en draagt dan is dit een prima manier om geluiden van buiten te blokkeren en een betere nachtrust te krijgen.
SLAAPPROBLEMEN OPLOSSEN MET DE 7-STAPPEN METHODE
Slapen met oordoppen kan een eenvoudige manier zijn om geluid te blokkeren en makkelijker in slaap te vallen, toch is het niet de oplossing voor al je slaapproblemen.
Om hoe dan ook beter te gaan slapen en sneller in slaap te vallen wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.
In dit 120+ pagina’s tellend eBook en online slaaptraining deelt hij talloze krachtige en unieke slaaptechnieken en oefeningen met jou.
Je leert o.a. hoe je sneller in slaap kunt vallen door de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan te maken en je lichaamstemperatuur beter te reguleren.
Ik heb speciaal voor jou als lezer van deze pagina een fikse korting kunnen regelen.
Je kunt de slaaptraining na het klikken op onderstaande kortingslink meteen als PDF-bestand downloaden (óók op tablet en smartphone!)
Daarnaast loop je geen enkel risico, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!
JA! GEEF MIJ NU TOEGANG TOT DEZE METHODE!
Deze populaire slaaptraining heeft inmiddels ruim 15.000 mensen geholpen!
Het op de juiste manier (met twee handen) inbrengen maar vooral ook verwijderen van de oordopjes zorgt voor minder irritatie en problemen met oorsmeer.
Goede tip Jeroen, bedankt!