Slapen na het sporten: Tips om slapeloosheid na het trainen te voorkomen

Slapen na het sportenVeel mensen kunnen niet of moeilijk slapen na het sporten, check in dit artikel hoe je slapeloosheid na het trainen kunt voorkomen.

Eén van de grootste redenen voor slecht slapen na het sporten is dat je een te zware inspanning erg kort voor je naar bed gaat doet.

Probeer daarom je zwaarste trainingen in de ochtend of in de vroege middag te doen om toch goed te kunnen slapen.

Naast een aantal tips voor verbetering van je slaap na een avondtraining heb ik een speciale herstelmaaltijd voor je bijgevoegd om beter te kunnen slapen.

SLAPEN NA HET SPORTEN

Niet kunnen slapenHet is uiteraard erg belangrijk om tijd vrij te maken in je overvolle agenda om te sporten om fit te blijven en je lichaam gezond te houden.

Voor veel mensen betekent dit dat ze in de ochtend, middag of zelfs ’s avonds laat naar de sportschool gaan om lekker met gewichten te stoeien vlak voor ze gaan slapen.

Echter vroeg of laat komen ze erachter dat ze moeilijk in slaap vallen wanneer ze erg laat in de avond sporten.

Dit komt waarschijnlijk door de verhoogde hoeveelheid adrenaline en cortisol in je lichaam als gevolg van je zware inspanningen en dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen.

Daarom raden veel (slaap)experts je aan om intensieve training binnen 3 uur van je bedtijd te vermijden zodat je genoeg tijd hebt om weer tot rust te komen.

Dit is echter niet voor iedereen haalbaar en uit nieuw onderzoek blijkt dat ook sporten binnen 1,5 tot 2 uur voor je gaat slapen nog prima kan.

Heb jij toch last van slapeloosheid na het trainen dan kun je verderop in dit artikel een aantal tips vinden om makkelijker in slaap te vallen na het sporten.

Uiteindelijk is laat op de avond sporten altijd beter dan helemaal niet meer te gaan sporten en alle belangrijke gezondheidsvoordelen van veel bewegen op te geven.

Slapen en sporten zijn beide erg belangrijk voor je gezondheid, daarom is het belangrijk om een manier te vinden om beide te optimaliseren.

Wanneer je op hoogtestage gaat en in de bergen gaat trainen moet je overigens rekening houden met volledig andere omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan hoogteziekte.

>> Om te leren hoe je het beste kunt slapen op hoogte kun je hier klikken!

VEEL MENSEN SLAPEN JUIST BETER NA HET TRAINEN

SlapenUit een recent onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation is gebleken dat minder mensen last hebben van slapeloosheid na het sporten dan aanvankelijk werd aangenomen.

Zelfs meer dan de helft van de kandidaten merkten op dat zij beter sliepen wanneer ze sporten, zelfs al is dit nog laat in de avond.

Daarnaast zeiden zij dat ze beter slapen op trainingsdagen dan op dagen dat ze niet trainen en slechts 3% zegt slechter te slapen wanneer ze laat op de dag trainen

Dit staat haaks tegenover de vele adviezen van vele slaapexperts dat laat op de dag sporten je lichaam te “onrustig” maakt om goed te kunnen slapen.

JE KUNT HET OOK OVERDRIJVEN

Echter je kunt het ook overdrijven en één van de belangrijkste oorzaken van insomnie is en blijft te zwaar en te lang trainen.

Te zwaar trainen, of overtrainen, kan ervoor zorgen dat je spierweefsel kapot gaat, ontstoken raakt en niet de kans krijgt om te herstellen waardoor je een grote kans op een (zware) blessure loopt.

Dit is ook precies de reden waarom het zo belangrijk is om eerst voldoende te herstellen van een training voor je aan de volgende begint.

Door een zware conditietraining krijg je meer stresshormoon in je lichaam (adrenaline, cortisol).

Dit kan slecht voor je hart en algehele gezondheid zijn als deze hormoonspiegel de hele dag zo hoog blijft.

Stresshormonen zorgen ervoor dat je hartslag versnelt en dat je alerter bent waardoor je waarschijnlijk moeilijker in slaap zult vallen.

Met name cortisol speelt een belangrijke rol in je slaap- waakritme en deze piekt ongeveer een half uur nadat je bent opgestaan en zakt gestaag gedurende de dag en is het laagste wanneer je naar bed gaat waardoor je makkelijk in slaap valt.

Maar als je bijvoorbeeld ’s avonds een zware cardiotraining doet dan kan je cortisol weer omhoog schieten waardoor je biologische klok in de war kan raken.

Na verloop van tijd kan je lichaam overtraind raken en kun je chronisch hoge stress hormoonwaardes hebben die je afweersysteem kunnen aantasten en je kans op ernstige gezondheidsproblemen vergroten.

BETER SLAPEN NA HET SPORTEN

HardlopenAls je alleen ’s avonds kunt slapen en je kunt nog altijd goed slapen na het sporten dan kun je hier rustig mee doorgaan.

Ben jij echter één van de ongelukkigen die er wel veel last van hebben dan zul je waarschijnlijk je sportroutine aan moeten passen.

Soms kan het al genoeg zijn om de zwaardere trainingen te bewaren voor dagen dat je wel op de ochtend of middag kunt sporten en ’s avonds alleen minder intensieve trainingen gaat afwerken.

Hieronder vind je nog 4 tips die jou helpen toch goed te kunnen slapen na het trainen:

  • Indien mogelijk probeer dan je training minimaal 3 uur voor je naar bed gaat af te ronden
  • Drink geen koffie of energiedrankjes voor of na het trainen
  • Blijf goed drinken en goed gehydrateerd tijdens en na het sporten
  • Neem een warme douche, bad of ga zelfs in de sauna na het sporten omdat deze grote temperatuurverschillen je lichaam een seintje geven dat het tijd is om te gaan slapen

GEVOLGEN VAN SLECHT SLAPEN

Hoofdpijn door slecht slapenDe gevolgen van niet goed of te weinig slapen kunnen erg groot zijn, je loopt zelfs meer kans op ernstige gezondheidsproblemen en ziektes als je last van slapeloosheid hebt.

Deze gezondheidsproblemen variëren van jeuk en kleine pijntjes tot diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs onherstelbare hersenschade.

Daarentegen kun je veel slaapproblemen juist ook oplossen door meer te bewegen en vaker te sporten.

Je zult echter na 1 keer sporten nog geen verschil merken, maar wanneer je een aantal weken tot maanden meerdere keren per week sport zul je waarschijnlijk beter slapen.

Om te bepalen of jij genoeg slaapt kun je het beste kijken naar je energieniveau gedurende de dag. Als je je de hele dag lekker fit voelt slaap je waarschijnlijk genoeg.

Bovendien heb ik nog een aantal (simpele) slaaptips om op een eenvoudige manier je slaapkwaliteit te verbeteren:

  • Volg een vaste slaaproutine, ga dus elke dag rond dezelfde tijd naar bed
  • Zorg voor een donkere en geluidsdichte slaapkamer
  • Verminder het gebruik van cafeïne
  • Neem een warme douche of warm bad voor het slapen
  • Gebruik geen elektronica te kort voor het slapen
  • Volg een (online) slaaptraining, daarover onderaan dit artikel meer

VERPLAATS JE TRAINING NAAR DE OCHTEND

Uit onderzoek is gebleken dat trainen in de ochtend of vroege middag unieke gezondheidsvoordelen heeft.

Je zult op deze manier zelfs minder honger hebben gedurende de dag en minder verlangen naar ongezond en vet eten.

Of dit ook voor jou werkt moet je zelf ontdekken en daarom zou ik zeggen dat je het gewoon moet proberen om uit te vinden welk tijdstip jouw voorkeur geniet.

Echter het allerbeste tijdstip om te sporten is altijd een vast tijdstip die je consequent en lang kunt volhouden.

WIL JIJ BETER LEREN SLAPEN? (OOK NA HET SPORTEN)

Perfect Slapen in 7 Stappen boekOok als je na het sporten makkelijker en beter wilt leren slapen dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In dit 120+ pagina’s dikke eBook leer je hoe je van al je slaapproblemen af kunt komen en makkelijker in slaap kunt vallen.

Dit doe je aan de hand van 1001 simpele oefeningen en slaaptips die jouw leven kunnen veranderen.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink hieronder krijg je bovendien 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.

Ben je niet tevreden over deze slaaptraining of is het niet wat je ervan verwacht dan krijg je binnen 90 dagen gewoon je geld terug. Je loopt dus geen enkel risico!

DOWNLOAD DE SLAAPTRAINING (50% KORTING)

Perfect Slapen in 7 Stappen heeft inmiddels al meer dan 15.000 mensen geholpen!

2 gedachten over “Slapen na het sporten: Tips om slapeloosheid na het trainen te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *