Blauw licht: Kijken naar beeldschermen voor het slapen zorgt voor slapeloosheid!

Blauw licht zorgt voor slapeloosheidBlauw licht, we stellen ons er allemaal aan bloot. Maar wist jij dat een verstoorde biologische klok dankzij blauw licht één van de grootste oorzaken van slapeloosheid is van onze tijd?

Vroeger was dit veel anders en tot de komst van kunstmatig licht was de zon de voornaamste lichtbron en brachten mensen hun avonden in het donker door (afgezien van een brandende kaars natuurlijk).

Tegenwoordig is alles verlicht en brengen we avonden achter elkaar door kijkend naar de vele beeldschermen in onze huizen.

In dit artikel ga ik je antwoord geven op de vraag wat blauw licht met je slaap doet en waarom het één van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid is in onze moderne tijd.

Daarna ga ik je een aantal tips geven om weer beter te gaan slapen en leg ik je uit hoe de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen je hierbij kan helpen.

SLAPELOOSHEID DOOR BLAUW LICHT

Dit is ook de reden waarom veel mensen ’s nachts de prijs betalen en moeilijk in slaap vallen of juist midden in de nacht wakker worden.

Deze slapeloosheid (insomnie) wordt veroorzaakt door een verstoorde biologische klok, het zogenaamde circadiane ritme, die steeds slechter het verschil tussen dag en nacht aanvoelt.

De gevolgen hiervan zijn nog erger dan gedacht, want niet alleen je slaapt lijdt hieronder, maar het blijkt ook de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en zelfs kanker te vergroten.

Echter niet elke kleur licht heeft hetzelfde effect en het zijn vooral de blauwe golflengten die overdag zeer bevorderlijk werken omdat ze je stemming, concentratie en reactievermogen vergroten.

De keerzijde van blauw licht is wel dat het de grootste verstoring van je nachtrust geeft.

De snelle toename van elektronica met beeldschermen en energiezuinige verlichting die zich de laatste decennia voordoet hebben hier een grote invloed op.

Hierdoor worden we vooral na zonsondergang veel meer blootgesteld aan blauw licht dan vroeger het geval was.

WAT IS BLAUW LICHT?

Invloed van blauw lichtBlauw licht, of High Energy Visible Light (HEV Light), bevindt zich aan het eind van het lichtspectrum. Met zijn korte golflengte zit het tegen violet en ultra-violet licht aan.

Bij licht geldt dat hoe korter de golflengte is des te dieper het licht in je oog reikt. Bovendien gaat blauw licht makkelijk op in andere zichtbare lichtkleuren.

De zon is de grootste bron van blauw licht en het is daarom ook dat de lucht blauw is dankzij de vermenging van blauw licht met andere kleuren licht.

Tegenwoordig zijn er vele grote kunstmatige bronnen van blauw licht die ervoor kunnen zorgen dat je dag- nachtritme wordt verstoord.

Enkele voorbeelden van elektronica die een grote hoeveelheid blauw licht jouw kant opsturen zijn:

  • Tv
  • Smartphone
  • Laptop/computer
  • Tablet

Veel van deze apparatuur zijn in onze slaapkamers te vinden of leg je zelfs op je nachtkastje tijdens het slapen en dit kan je slaap ernstig verstoren.

DE INVLOED VAN LICHT OP JE DAGELIJKSE RITME

Ieder mens heeft een verschillend circadiane ritme (hoewel de afwijkingen erg klein zijn) maar de gemiddelde lengte is 24 uur en een kwartier.

Het circadiane ritme van mensen die graag laat opblijven is iets langer dan het ritme van iemand die graag vroeg uit de veren gaat.

Natuurlijk daglicht kan je interne biologische klok onder controle houden en voor een gezond dag- nachtritme zorgen.

GEZONDHEIDSRISICO’S VAN KUNSTMATIG AVONDLICHT

Uit een aantal onderzoek is een verband naar voren gekomen tussen blootstelling aan kunstmatig licht in de avonduren, bijvoorbeeld door het werken van nachtdiensten, en verschillende vormen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Dit betekent niet dat als je ’s avonds veel licht tot je neemt je per se lijdt tot deze ziektes, maar de kans wordt wel groter.

We weten echter wel dat blootstelling aan kunstlicht in de avonduren de productie van melatonine afremt.

BIOLOGISCHE KLOK EN MELATONINE

Met tablet in bed liggenMelatonine is een hormoon die onze biologische klok aanstuurt en ervoor zorgt dat je slaperig wordt en (makkelijk) in slaap kunt vallen.

Daarnaast weten we dat wanneer je circadiane ritme verstoord wordt je bloedsuikerspiegel stijgt en je op termijn diabetes kunt ontwikkelen.

Bovendien gaat je lichaam minder leptine produceren wat de kans op overgewicht en obesitas vergroot.

Leptine is het hormoon waardoor je je vol en verzadigd voelt na een maaltijd en je kunt begrijpen wat er met je eetlust gebeurt wanneer je minder van dit hormoon hebt.

Zelfs blootstelling aan gedimd licht kan je biologische klok en melatonine productie al ernstig verstoren.

Een schamele 8 lux (lx) heeft al effect op je dag- nachtritme. 8 Lux is de lichtsterkte die geproduceerd wordt door een gemiddelde tafellamp.

Te veel licht in de avonduren is een grote veroorzaker van slaaptekort bij veel Nederlanders.

Als je te weinig slaapt heb je meer kans op depressie en de eerder genoemde hart- en vaatziekten en diabetes.

BLAUW LICHT EN GEWOON LICHT

Kind staat voor de tvElke vorm van licht onderdrukt in zekere zin de productie van melatonine alleen blauw licht doet dit in veel grotere mate dan andere soorten licht.

Toen wetenschappers van de universiteit Harvard verschillende kandidaten blootstelden aan 6,5 uur blauw licht en groen licht van vergelijkbare helderheid bleek dat je bij blauw licht de helft minder melatonine aanmaakt en je biologische klok twee keer zoveel verschuift als bij groen licht.

Tijdens een ander onderzoek van de universiteit van Toronto werden de hoeveelheden melatonine vergeleken van kandidaten die blootgesteld werden aan helder kunstmatig licht met een speciale blauw licht blokkerende bril op en kandidaten die werden blootgesteld aan normaal dimlicht zonder beschermende bril.

De hoeveelheden van het hormoon waren bij beide groepen vergelijkbaar en dit toont nog maar eens aan dat blauw licht de productie van melatonine ernstig vertraagt.

Echter hieruit blijkt ook dat nachtwerkers en mensen die laat opblijven zichzelf hiertegen kunnen beschermen door blauw licht blokkerende brillen te dragen (voorbeelden hieronder).

Deze goedkope brillen blokkeren blauw licht (grotendeels) en zijn ideaal voor computeren en tv kijken. Ze blokkeren meestal ook andere kleuren licht waardoor je ze juist niet in het donker op moet doen.

<script>

MINDER BLAUW LICHT

Veel blauw licht kan dus verstrekkende gevolgen hebben voor onze gezondheid, maar wegen deze gezondheidsrisico's op tegen het milieu en energiezuinige verlichting?

Ja, LED verlichting is veel energiezuiniger dan de ouderwetse gloeilamp waar we mee zijn opgegroeid, maar ze produceren wel veel meer blauw licht.

Hoewel het daadwerkelijke licht wat deze lampen uitstralen niet kan worden veranderd kunnen de binnenkant van deze pitten wel voorzien worden van een "warmere" coating zodat ze toch minder blauw licht produceren.

Ok, ook de ouderwetse gloeilampen produceren ook blauw licht maar wel veel minder dan LED lampen waardoor de keuze erg moeilijk wordt.

WAT KUN JIJ DOEN TEGEN BLAUW LICHT?

Gebruik in de avond dimlichten met een rode/oranje gloed omdat rood licht het minste invloed heeft op je biologische klok en melatonine productie.

Daarnaast is het belangrijk om het kijken naar heldere beeldschermen in de avond (2 à 3 uur voor je naar bed gaat) te beperken.

Of gebruik als je in de avonduren op je laptop werkt, of naar je tv kijkt een blauw licht blokkerende bril.

Daarnaast kun je in veel gevallen je laptop, tablet en smartphone in de nachtmodus zetten waardoor je beeldscherm minder helder wordt.

Het is bovendien altijd verstandig om overdag zoveel mogelijk zonlicht tot je te nemen waardoor je 's nachts niet alleen makkelijker in slaap valt maar ook vrolijker en alerter bent.

REKEN AF MET SLAPELOOSHEID!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij afrekenen met slapeloosheid en je biologische klok weer gelijk zetten?

Dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

Zoals gezegd leer je in de bekroonde online slaaptraining je biologische klok weer gelijk te zetten en af te rekenen met slaapangst.

Daarnaast leer je hoe je de juiste slaaphormonen (o.a. melatonine) op het juiste moment aan kunt maken en dit in eigen hand kunt nemen.

Je kunt dit 120+ pagina's tellend eBook tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink waarna je het fysieke hardcover boek thuisgestuurd krijgt.

Bovendien kun je Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *