6 Verrassende voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt!

Iedereen weet dat je slecht kunt slapen als je laat op de avond nog koffie drinkt of een erg zoet toetje eet na het avondeten.

Wat je echter waarschijnlijk niet weet is dat er ook een aantal uiterst gezonde voedingsstoffen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je slapeloos in je bed ligt.

Dit zijn in sommige gevallen zelfs ingrediënten die worden aangeraden door artsen en diëtisten. Dit terwijl voldoende slaap juist de belangrijkste factor kan zijn bij het vasthouden aan een gezonde levensstijl.

Verrassende voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt!

Verrassende voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt!

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat mensen die goed slapen beter op gewicht blijven en minder vaak overgewicht hebben.

Daarentegen zijn mensen die slecht slapen juist vaker geneigd om ongezond en calorierijk eten te kopen in de supermarkt.

Dit zorgt er bovendien voor dat je moeilijk in slaap valt waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Hier volgen 6 verrassende voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je slecht slaapt:

#1: Kruisbloemige groenten

Dit klinkt ontzettend tegenstrijdig, want groenten als bloemkool en broccoli zitten boordevol vitamines, mineralen en fytochemicaliën die je lichaam nodig heeft.

Daarnaast bevatten ze bijvoorbeeld tryptofaan en dit is een slaapverwekkend aminozuur die je lichaam het slaapregulerende hormoon serotonine helpt te produceren.

Toch bevatten deze zogenaamde crucifere groenten ook veel onoplosbare vezels die je spijsvertering niet snel kan verwerken.

Als je veel onoplosbare vezels eet kan je lichaam rond bedtijd nog steeds bezig zijn met het verwerken ervan waardoor je moeilijk inslaapt.

Uiteraard heb je deze gezonde groenten nodig en moet je niet ineens stoppen met het eten ervan, zorg er alleen wel voor dat je ze tenminste 4 uren voor je gaat slapen eet.

#2: Pure chocolade

Het eten van chocolade is de afgelopen jaren weer ontzettend populair geworden nadat uit een aantal onderzoeken is gebleken dat vooral donkere chocolade vol met antioxidanten zit.

Hoewel je prima een klein stukje chocolade kunt eten doe je er goed aan dit niet te overdrijven omdat chocolade ook cafeïne bevat.

Zo kan pure chocolade bijna net zoveel cafeïne bevatten als een halve kop koffie waardoor het eten ervan je slaap ernstig negatief kan beïnvloeden.

Naast cafeïne bevat donkere chocolade ook een bijzonder stimulerend aminozuur genaamd tyrosine.

#3: Tomatensaus

Tomatensaus zit boordevol met vitamine C, ijzer en lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten, oogziekten en zelfs kanker vermindert.

Tomatensaus bevat echter ook ontzettend veel zuren waardoor je last van brandend maagzuur en ’s nachts spijsverteringsproblemen kunt krijgen.

Om slaapproblemen te voorkomen kun je beter die pizza of bord pasta laat op de avond overslaan.

Je doet er goed aan om maaltijden met tomatensaus tenminste 3 uren voor je naar bed gaat te eten.

Slecht slapen door pittig eten

#4: Pittig eten

Omdat scherp en pittig eten je spijsvertering in een grote boost kan geven worden ze vaak genoemd voorgeschreven in beroemde diëten.

Echter voor de slaap zijn pittige ingrediënten meestal niet bevorderlijk en dit heeft vooral te maken met het feit dat “heet” voedsel letterlijk je lichaamstemperatuur verhoogt.

Daarnaast kan pittig eten voor brandend maagzuur zorgen waardoor het moeilijk is om comfortabel in slaap te vallen en/of te blijven.

#5: Borrelhapjes

Je denkt er wellicht niet vaak over na maar ook het eten van verschillende borrelhapjes kan je slaap ernstig verstoren.

Zo zien gerookt vlees en oude kazen er heerlijk uit op een schaal maar kunnen ze er ook voor zorgen dat je slecht slaapt.

Oude kaas en gerookt vlees bevatten namelijk het aminozuur tyramine en dit stimuleert de productie van noradrenaline wat een stimulerend stofje is en ervoor zorgt dat je juist scherp en alert bent en vooral niet slaperig.

#6: Rood vlees

Hoewel rood vlees veelal boordevol met proteïne zit is het wel nog steeds erg vet waardoor je lichaam er lang over doet om het te verteren.

Dus als je ’s avonds bijvoorbeeld biefstuk of een cheeseburger eet dan is de kans groot dat je spijsvertering nog bezig is het avondeten te verwerken wanneer wilt gaan slapen.

Daarnaast kunnen proteïnerijke diëten direct gelinkt worden aan slaapapneu.

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je tijdens het slapen korte adempauzes hebt en ervoor zorgt dat je erg slecht slaapt.

Wat kan ik wél eten?

Perfect Slapen in 7 Stappen coverBen je na het lezen van deze soms verrassende voedingsstoffen die ervoor kunnen zorgen dat je slecht slaapt nieuwsgierig geworden naar wat je juist wél kunt eten.

In de online slaaptraining van slaapexpert William van der Klaauw van de 7-Stappen methode leer je precies wat je moet doen om je slaap te verbeteren en definitief af te rekenen met slapeloosheid.

Zo leer je precies hoe de ideale slaaproutine eruitziet en wat je het beste kunt eten en drinken om snel in slaap te vallen en beter te slapen.

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DOWNLOAD HET BOEK!

De 7-Stappen methode is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *