Waarom draaien mensen in de slaap? Slaapexpert Tom van der Petten geeft antwoord!

Slaapexpert Tom v/d PettenWaarom draaien mensen eigenlijk in de slaap? Ik vroeg het aan slaapexpert en slaapdeskundige Tom van der Petten!

Waar komt die onweerstaanbare drang om om te rollen in je bed vandaan en waarom veranderen we zo vaak van slaaphouding terwijl we slapen?

Want is het niet veel beter, handiger en praktischer om te gaan liggen en te gaan slapen en niet meer te bewegen?

Uiteraard weet jij wel beter en weet je dat het gewoon onmogelijk is om een hele nacht te slapen zonder te draaien of zelfs te bewegen en weet je het is ook echt niet slecht om te bewegen en te draaien in je slaap, tenzij je hierdoor erg onrustig en slecht slaapt.

Waarom we draaien tijdens het slapen (Tom v/d Petten)

Tom v/d Petten: Omdraaien en van positie veranderen tijdens het slapen is iets waar we eigenlijk nooit bij stilstaan, tenminste totdat onze partners ons erop attenderen natuurlijk.

Toch is draaien en omrollen in bed een van de eerste vormen van motorische ontwikkelingen bij de mens. Zo beginnen baby’s vanaf ongeveer hun vierde levensmaand te draaien in hun bedje.

In de eerste drie maanden van hun prille leven hebben ze namelijk simpelweg niet de coördinatie en fysieke kracht om te kunnen draaien.

Deze aangeboren drang om te kunnen draaien is in ieder mens aanwezig en wanneer het een baby eindelijk lukt is het vaak een memorabel moment voor de ouders.

Hierna is het hek vaak van de dam en leren ze binnen de kortste keren tijgeren, kruipen en uiteindelijk lopen.

Waarom draaien mensen in de slaap?

Waarom draaien volwassenen in bed?

V/d Petten: Ik denk dat zowel kinderen als volwassenen vaak in bed draaien simpelweg om comfortabeler te gaan liggen.

Wanneer je namelijk altijd de gehele nacht in dezelfde houding ligt krijg je stijve spieren en gewrichten en kan dit grote huidproblemen met zich meebrengen.

Omdraaien in de slaap is eigenlijk een soort beveiligingsmechanisme van het menselijk lichaam om problemen en blessures door langdurige druk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verminderde bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam
  • Stijfheid
  • Drukzweren

Om dit te voorkomen worden langdurig bedlegerige patiënten in het ziekenhuis bijvoorbeeld regelmatig omgedraaid om vooral drukzweren te voorkomen.

Daarnaast is er nog een praktische reden waarom veel mensen draaien in de slaap en dat is natuurlijk omdat hun partner hen een por of een klap geeft om te stoppen met snurken.

Comfortabel liggen in bed

Echter de belangrijkste reden waarom mensen draaien tijdens het slapen is waarschijnlijk om het zichzelf weer comfortabel te maken na geruime tijd in een bepaalde houding te hebben gelegen.

Deze draaibeweging wordt waarschijnlijk aangespoord door een onplezierig gevoel in de nociceptoren, oftewel de pijnzin.

Je nociceptoren stimuleren een gecoördineerde draai en dit kan voorkomen wanneer je slaapt maar ook bijvoorbeeld wanneer je simpelweg wakker in bed ligt of op de bank ligt.

Denk bijvoorbeeld aan wanneer je langdurig in dezelfde houding zit. Dit kun je slechts een korte periode doen voordat je even moet bewegen, verschuiven, onderuit zakken of juist rechter moet gaan zitten.

Ik vermoed dan ook dat dit een vergelijkbare reactie van je lichaam is en dat je zelfs tijdens de slaap deze onbedwingbare drang om te bewegen niet kunt negeren.

De signalen van je nociceptoren komen rechtstreeks via je ruggenmerg in je hersenen waar ze je reticulair activeringssysteem aan het werk zetten.

Hierna reizen er weer signalen in omgekeerde richting vanuit je brein naar je spieren waar ze gestimuleerd worden om te draaien.

Onder narcose / verdoving

Iemand die tijdens een operatie onder narcose wordt gebracht, of zelfs in coma ligt, kan niet omdraaien omdat hun sensorische signalen onderdrukt worden.

Daarnaast hebben ze tijdens de narcose geen spierkracht en kan hun hersenactiviteit niet juist gecoördineerd worden.

Vrouw in coma

Tijdens welke slaapfase draai je het meest?

Tom v/d Petten: “Ik denk dat je het meest draait tijdens de diepe non-REM-slaapfases.”

Gedurende de nacht doorlopen we meerdere cycli van verschillende lichte en diepe slaapfases.

Omrollen en andere bewegingen komen niet vaak voor tijdens de REM-slaap (rapid eye movement).

Tijdens de REM-slaap, waarin je droomt, is je lichaam gedeeltelijk verlamd om te voorkomen dat je je dromen iets té enthousiast gaat uitbeelden.

Gedurende de non-REM-slaapfases worden je hersenen ongeveer iedere 5 minuten geprikkeld en gestimuleerd en dit is onlosmakelijk verbonden met lichaamsbewegingen.

Soms is dit alleen even je been strekken maar dit kan er dus ook in resulteren dat je omdraait, zelfs wanneer je slaapt.

Het is interessant om te weten dat mannen veel meer bewegen en veel vaker draaien in hun slaap dan vrouwen.

De logische wetenschappelijke verklaring hiervoor is dat mannen van oudsher de ‘beschermers’ zijn en dus snel in actie moeten kunnen komen om een indringer te bevechten.

Onrustig slapen en te vaak draaien

Wanneer je erg onrustig slaapt en te vaak draait kan dit een grote invloed hebben op je overall slaapkwaliteit.

Enkele redenen waardoor je overmatig vaak draait in je slaap zijn:

  • Cafeïne gedronken voor je naar bed ging
  • Razende gedachten
  • Gebruik van alcohol of drugs
  • Stress
  • (Over)actieve spijsvertering
  • Gebruik van (sociale) media voordat je ging slapen

>> Wil jij leren hoe je gegarandeerd sneller in slaap valt en rustiger slaapt? Check dan de 7-Stappen methode die je GRATIS kunt uitproberen, want niet goed = geld terug!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *