15 Essentiële oliën tegen snurken en slaapapneu

Wist je dat je met behulp van een aantal verschillende essentiële oliën kunt stoppen met snurken en slaapapneu kunt voorkomen?

Essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd – worden al duizenden jaren gebruikt als natuurlijke remedie tegen ontelbare ziektes en kwalen.

Deze oliën worden onttrokken aan bepaalde planten en zijn bijzonder rijk aan smaak en aroma.

Essentiële oliën worden met behulp van natuurlijke processen – zoals stomen of pletten –  onttrokken aan bladeren, kruiden, bloemen, wortels of de schors van een plant of boom

Ze worden wereldwijd gebruikt in aromatherapie en kunnen je helpen je fysieke, mentale en spirituele toestand te verbeteren.

Je kunt etherische oliën op twee verschillende manieren gebruiken, namelijk door de aroma’s in te ademen of op de huid te smeren. Je mag ze echter nooit drinken en doorslikken.

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat oliën helpen om te stoppen met snurken wordt het al honderden jaren gebruikt als natuurlijke oplossing voor snurken.

Stoppen met snurken dankzij essentiële oliën

Inhoud

15 Essentiële oliën tegen snurken:

Man snurktDit geldt met name voor de volgende 15 essentiële oliën die het beste werken tegen snurken en waarmee je zelfs slaapapneu kunt voorkomen:

Let op: Ik wil je een korte waarschuwing vooraf geven dat je het beste altijd eerst met je huisarts kunt overleggen voordat je zelf met deze krachtige ‘natuurlijke geneesmiddelen aan’ de slag gaat!

#1: Tijm

Experts op het gebied van aromatherapie zijn het erover eens dat je snurken sterk kunt verminderen of zelfs kunt oplossen door een paar druppels tijmolie op je voeten te smeren.

Je kunt dit vervolgens heerlijk over je voeten masseren of je laat je partner dit voor jou doen, dan kun je er ook nog extra van genieten ook.

LEREN HOE JE DIRECT KUNT STOPPEN MET SNURKEN? KLIK HIER!

#2: Pepermunt

Pepermunt is rijk aan reinigende eigenschappen en kan hierdoor blokkades in je holtes luchtwegen opheffen.

Door pepermuntolie te inhaleren kun je het slijm in je luchtwegen verwijderen en makkelijker ademen waardoor je weer minder snurkt.

Wanneer het snurken wordt veroorzaakt door een verstopte neus dan is pepermuntolie je beste vriend.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van pepermunt kun je de ontsteking en irritatie van de bovenste luchtwegen verlichten.

Je kunt pepermuntolie op de volgende manieren gebruiken:

 • Wrijf voor je naar bed gaat een paar druppen van deze essentiële olie onder je neusgaten
 • Neem voor je gaat slapen een glas water met een aantal druppels pepermuntolie, gorgel dit vervolgens ongeveer 30 seconden tot een minuut. Slik het niet door!
 • Voeg een aantal druppels olie toe aan een kom kokend water en plaats je hoofd hierboven en dek je hoofd af met een handdoek. Op deze manier kun je thuis stomen en je holtes vrijmaken en snurken verminderen.

Pepermunt en pepermuntolie

#3: Eucalyptus

Uit onderzoek is gebleken dat je met behulp van eucalyptus het slijm in je keel- en neusholtes  kunt verwijderen

Naast het feit dat eucalyptusolie helpt tegen snurken kun je hiermee ook astma, bronchitis, hoofdpijn, allergieën en koorts.

Daarnaast kan eucalyptusolie worden ingezet om je concentratie te verbeteren en kan het spierpijn verzachten.

Let op: Als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen eucalyptusolie gebruiken.

#4: Ceder

Cederolie, of cederhoutolie, heeft een bijzonder aromatische houtgeur.

Deze geur staat erom bekend dat het angst en stress kan verminderen en een goede nachtrust kan bevorderen.

#5: Citroen

De citroen behoeft eigenlijk geen introductie, want de geur van deze gele citrusvrucht is bij vrijwel iedereen bekend.

De frisse geur kan je gemoedstoestand binnen luttele seconden verbeteren en helpt stress te verminderen.

De sterke aroma van de citroenolie helpt je keel te ‘smeren’ waardoor je minder gaat snurken.

15 Essentiële oliën tegen snurken en slaapapneu

#6: Kruidnagel

Kruidnagel is een bekend kruid in de natuurgeneeskunde en het wordt dan ook gebruikt om honderden verschillende ziektes en kwaaltjes tegen te gaan, waaronder ook snurken.

Vastzittend slijm is een van de meest voorkomende oorzaken van snurken en kruidnagelolie heeft juist de eigenschap dat het slijm in je keel los kan maken.

Daarnaast helpt het je luchtwegen slijmvrij te maken, vooral wanneer je ligt waardoor het dus een uitstekende oplossing tegen snurken kan zijn.

#7: Pijnboom

Pijnboomolie wordt onttrokken aan de naalden van de pijnboom, oftewel grove den, en is rijk aan antioxidanten en heeft vele antimicrobiële eigenschappen.

Pijnboomolie wordt veel gebruikt door aromatherapie experts om spier- en gewrichtspijn te verminderen.

Daarnaast is het een natuurlijk slaapmiddel tegen slapeloosheid.

#8: Venkel

Venkel staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en dit is bijzonder belangrijk om snurken tegen te gaan.

Je kunt deze eigenschappen van venkelolie goed gebruiken om de luchtstroom in je keel en neus te verbeteren waardoor je minder snurkt.

Venkel

#9: Salie

Salie olie wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn medicinale kwaliteiten en werkt goed tegen een eenvoudige verkoudheid maar bijvoorbeeld ook tegen een luchtweginfectie.

Daarnaast helpt het de luchtwegen in je hele lichaam vrij te maken en makkelijker te ademen.

#10: Lavendel

Lavendelolie is een van de meest gebruikte essentiële oliën tegen slapeloosheid vooral vanwege het feit dat lavendel je helpt ontspannen.

Echter belangrijker nog is dat lavendel je lichaam helpt bij de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine maar het werkt dus ook bijzonder goed tegen snurken.

#11: Marjolein

Hoewel Marjolein een bekende Nederlandse naam is weten niet veel mensen dat het ook de naam is van een geneeskrachtige essentiële olie.

Marjolein olie heeft een rijke slijmoplossende werking en helpt je luchtwegen te openen en jou van meer zuurstof te voorzien wanneer je slaapt.

Daarnaast kan Marjolein olie o.a. gebruikt worden om:

 • Je geest tot rust te brengen
 • Stress te verminderen
 • Spijsvertering bevorderen
 • Symptomen van astma verminderen
 • Sneller in slaap te vallen
 • … en dus om te stoppen met snurken

Marjolein kruid

#12: Valeriaan

Bij valeriaan worden voornamelijk de wortels gebruikt en omdat het een verdovende werking heeft wordt het ook in slaappillen gebruikt.

Valeriaanolie helpt je rustig te slapen zonder gestoord te worden of ontwaken waardoor het een bijzonder goed natuurlijk slaapmiddel is.

#13: Passiebloem

Passiebloem is een natuurlijke spierverslapper waardoor je volledig rustig en kalm kunt slapen.

Passiebloemolie staat bekend om het feit dat het chronische pijn kan verlichten en je spijsvertering kan bevorderen waardoor je natuurlijke slaap- waakritme niet wordt verstoord.

#14: Kamille

Kamille wordt vaak ingezet om meer ontspannen en dieper te slapen, zo kun je er heerlijke slaapthee van trekken maar je kunt hiervoor dus ook kamille olie gebruiken.

Melisse olie tegen snurken

#15: Melisse

Melisse wordt al duizenden jaren gebruikt tegen allerlei kwalen en het is zelfs een van de oudste kruiden die gebruikt wordt vanwege z’n geneeskundige kwaliteiten.

Zo helpt melisse olie stress en spanning te verminderen en andere slaapproblemen naast snurken te verzachten en oplossen.

Het is trouwens niet aan te raden om melisse olie direct op je huid te smeren omdat het ook citronella bevat.

Daarnaast is melisse een natuurlijke antihistamine en helpt het je lichaam schadelijke bacteriën en virussen te bestrijden.

Omdat melisse een van de duurste essentiële oliën is kan zelfs een kleine verpakking bijzonder duur zijn, zorg er dus voor dat je zeker weet dat het 100% pure melisse is voordat je het koopt.

 

Essentiële olie gebruiken tegen snurken

Maar hoe kun je essentiële oliën nou gebruiken om snurken te verminderen of zelfs voorkomen?

 • Voeg een paar druppels olie toe aan een warm bad
 • Doe een aantal druppen in een glas water en gorgel hiermee een halve minuut tot een minuut (Let op: Nooit doorslikken!)
 • Voeg het toe aan een neutrale massage olie en masseer het op je huid
 • Masseer een aantal druppels essentiële olie over je voet
 • Voeg een paar druppen olie toe aan een kom met kokend water en ga er met je gezicht boven hangen met een handdoek over je hoofd. Stomen is de beste manier om snurken te voorkomen met essentiële oliën

Mascha van Beautygloss legt je in de onderstaande video perfect uit hoe je het beste thuis kunt stomen:

Risico’s en bijwerkingen

Breng essentiële oliën nooit direct aan op de huid maar meng het met een andere olie zoals kokosolie of olijfolie.

Zorg er daarnaast voor dat je het niet in je ogen krijgt en was altijd je handen na gebruik voor het geval dat je in je ogen gaat wrijven.

Hoewel de aangeraden hoeveelheden verschillen per olie is het gemiddeld genomen veilig om ongeveer 5 druppels essentiële olie toe te voegen aan 30ml neutrale olie.

Je doet er overigens altijd goed aan om eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig door te lezen voor je het potje überhaupt opent

Wanneer je medicijnen gebruikt voor een bepaalde medische conditie doe je er goed aan om altijd je behandelend arts te raadplegen of het veilig is essentiële oliën te gebruiken.

Andere natuurlijke oplossingen voor snurken

Om snurken te behandelen met essentiële oliën is een lang en tijdrovend proces en niet iedereen zal hier genoeg geduld voor hebben.

Daarom wil ik je het ‘Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma’ van anti-snurk expert Peter Groenendonk aanraden.

In zijn eBook staan 24 krachtige oefeningen waarmee je in slechts 3 minuten per dag van je snurkprobleem af kunt komen.

Je kunt het programma trouwens GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DOWNLOAD HET BOEK!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *