Helpt witte ruis je echt beter te slapen? [Feiten en fabels over white noise!]

Witte ruis golvenMensen die slapen met witte ruis op de achtergrond zullen je waarschijnlijk vertellen dat ze zonder dit geluid niet meer in slaap kunnen vallen.

Wanneer je alle apps en de zogenaamde ‘white noise machines’ op de markt ziet lijkt het of deze apparaten dè oplossing voor ieder slaapprobleem zijn.

Slaapexperts bevestigen inderdaad dat witte ruis apparaten en apps een rustgevende werking hebben, maar er is minimaal bewijs dat ze je daadwerkelijk helpen beter te slapen.

Dus voor je witte ruis gaat afspelen in je slaapkamer is het goed om dieper in de technologie erachter te duiken.

WAT IS WITTE RUIS?

Want wat is witte ruis (white noise) precies? En belangrijker, hoe kunnen deze geluiden ervoor zorgen dat jij beter gaat slapen?

Witte ruis is een signaal waarvoor geldt dat in het frequentiespectrum de gemiddelde amplitude voor iedere frequentie gelijk is. Witte ruis komt onder andere voor als thermische ruis in weerstanden. Het is het geluid dat te horen is als een (oude) televisie geen signaal ontvangt. (Wikipedia)

Witte ruis, of wit geluid, is eigenlijk een anti-geluid. Het is namelijk een overtollig geluid wat je hersenen afleidt maar waar je je niet op gaat concentreren.

Bovendien overstemt het andere geluiden die je brein af kunnen leiden, zoals je snurkende partner, een lekkende kraan of mensen die midden in de nacht op straat voor je raam de dag doornemen.

Niet iedereen zal het nodig hebben om goed te kunnen slapen terwijl anderen claimen dat het al hun slaapproblemen oplost.

De keuze in witte ruis is bijzonder ruim, denk bijvoorbeeld aan:

  • Subtiele regengeluiden
  • Golven die kapotslaan in de branding
  • Een spinnende kat
  • Het geluid van een ventilator
  • … tot, jawel, het geluid van je stofzuiger

Welke het beste werkt voor jou is erg persoonlijk en kan voor ieder mens verschillend zijn.Wanneer je een witte ruis machine aan gaat schaffen kun je het beste kiezen voor een apparaat die de hele nacht subtiel op de achtergrond aanwezig is in plaats van een app met een timer die zichzelf na een uur uitschakelt.

Want wakker worden in een slaapomgeving die ander is dan toen je in slaap viel kan ervoor zorgen dat je extra moeilijk weer in slaap valt.

ONDERDEEL VAN JE SLAAPROUTINE

Tanden poetsen vaste slaaproutineHoewel ontspannen en tot rust komen met kalmerende geluiden je zeker kan helpen beter te slapen blijft het een onderdeel van een groter geheel.

Witte ruis werk het beste wanneer je het deel laat uitmaken van je vaste slaaproutine, zoals elke avond de dingen op dezelfde manier doen zodat je lichaam leert herkennen dat het tijd is om te gaan slapen.

Je lichaam anticipeert namelijk graag op wat er gaat gebeuren.

Dus als je elke avond afsluit met een warme douche, je tanden poetst, de lichten dimt en witte ruis aanzet dan zegt dit tegen je brein dat het bedtijd is en tijd om te gaan slapen.

Deze periode van ontspannen en tot rust komen is erg belangrijk voor je lichaam en helpt bij de productie van het “slaaphormoon” melatonine.

Ook al heb je een overvolle agenda en ben je druk druk druk, toch wil ik je aanraden elke avond een vast ritueel te volgen en elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend om dezelfde tijd op te staan.

Je zult merken dat dit vaste patroon je slaap bijzonder positief kan beïnvloeden, simpelweg omdat je lichaam en geest weten waar ze aan toe zijn.

GEVAAR VAN EEN VAST SLAAPRITUEEL

Het enige gevaar van een vast slaapritueel is dat je op een gegeven moment niet meer zonder kunt slapen.

Hoe goed een vaste slaaproutine ook is, er is ook een keerzijde omdat je soms niet alle onderdelen kunt uitvoeren wanneer je bijvoorbeeld niet thuis slaapt waardoor je de hele nacht wakker ligt.

Het is echter onwaarschijnlijk dat je afhankelijk wordt van het gebruik van witte ruis zelf, de stress en paniek eromheen is meestal de boosdoener.

Als je partner zich stoort aan het geluid dan kun je hier inderdaad ook een timer op zetten om ervoor te zorgen dat het zichzelf uitschakelt.

GEGARANDEERD BETER SLAPEN MET DEZE METHODE

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenAnti-geluid kan je helpen je hoofd leeg te maken en ontspannen, maar witte ruis op zichzelf helpt je niet beter te slapen, het is de slaaproutine die je eromheen volgt.

Dit is ook waarom ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw wil aanraden.

In deze online slaaptraining leer je subtiele aanpassingen te maken aan je levensstijl waardoor je gegarandeerd beter gaat slapen.

Je kunt het eBook direct downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt.

Wil jij je slaapproblemen oplossen en leren hoe je ècht beter kunt slapen? Download dan de 7-Stappen methode via de link hieronder!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *