Beter slapen en minder stress dankzij kurkuma [Superfood voor je slaap!]

Beter slapen en minder stress dankzij kurkumaEr zijn verschillende kruiden en specerijen waarmee jij je gezondheid kunt verbeteren en beter kunt slapen, een goed voorbeeld hiervan is kurkuma.

De ontstekingsremmende werking van deze superfood en het feit dat het bijzonder rijk aan antioxidanten is betekent dat het je kan helpen verschillende gezondheidsproblemen te lijf te gaan.

Deze variëren van stress, depressie tot slapeloosheid en andere ernstige medische condities.

Je kunt deze verschijnselen dus mogelijk verlichten of zelfs oplossen met dit ayurvedische geneesmiddel, genaamd kurkuma.

Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. Hedendaagse praktijken afgeleid van Ayurvedische tradities worden heden ten dage gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen. (Wikipedia)

WAT IS KURKUMA?

Kurkuma, of geelwortel, is een specerij die gewonnen wordt uit de Curcuma longa plant.

Kurkuma is mild bitter van smaak, heeft een zeer duidelijk aroma en wordt vaak gebruikt in currygerechten waar het zorgt voor smaak en kleur.

Kurkumapoeder wordt gemalen uit de wortel van de plant en wordt daarnaast veelal gebruikt als kleurstof om andere kruiden en gerechten van kleur te voorzien.

Kurkumapoeder van geelwortel

KURKUMA MAAKT JE VROLIJKER

Naast de geneeskrachtige werkingen van kurkuma helpt het je ook je algehele gemoedstoestand te verbeteren en dit wil natuurlijk iedereen.

Kurkuma stimuleert namelijk de aanmaak van bepaalde stofjes in je hersenen zoals noradrenaline, serotonine en dopamine.

Vooral dopamine speelt een belangrijke rol in hoe gelukkig jij je voelt en heeft daarnaast een grote invloed op je slaapkwaliteit.

Daarnaast speelt dopamine o.a. een rol in je:

 • Seksualiteit
 • Geheugen
 • Concentratie
 • Genot
 • … en dus je slaapkwaliteit

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 bleek dat een verhoogde cortisolspiegel bij ratten teniet gedaan kan worden door het toevoegen van kurkuma.

Daarnaast kan het toekomstige beschadigingen van de neuronen in de hippocampus die veroorzaakt zijn door chronische stress voorkomen.

Bijkomend voordeel van het verlagen van je cortisol is dat je eenvoudig gewicht en vet kunt verliezen.

KURKUMA HELPT JE BETER TE SLAPEN

Vrouw slaapt in bedIedereen weet hoe belangrijk goed en genoeg slapen is en hoe slecht slaapproblemen voor je gezondheid zijn.

Zo is goed slapen van levensbelang voor de volgende lichamelijke processen:

 • Hormonale gezondheid
 • Lichaamsgewicht
 • Eetlust
 • Cognitieve functies
 • Bloedsomloop
 • Huidveroudering

Uit onderzoek op muizen is gebleken dat kurkuma deze muizen beter liet slapen en hen zelfs tegen slapeloosheid beschermde.

Een vijfdaagse behandeling met kurkuma extract hielp de dieren hun optimale slaapkwaliteit te bereiken en cognitieve schade te beperken.

Echter hier houden de voordelen van deze superfood niet op en heeft het ook de volgende voordelen voor je gezondheid.

Kurkuma is overigens niet de enige superfood die je kan helpen beter te slapen. Andere voorbeelden zijn moringa en de kiwi.

VOORKOM VIRUSSEN EN INFECTIES

Er zijn een aantal virussen die verslagen kunnen worden door meer vitamine C en D tot je te nemen. Een goed voorbeeld hiervan is het SARS-virus.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat je door het eten van kurkuma deze supervirussen kan bestrijden.

Wetenschappers van een onderzoekscentrum in Virginia in de V.S. ontdekten dat kurkuma het potentieel dodelijke riftdalkoortsvirus kan verhinderen zich te vermenigvuldigen.

Kurkuma manipuleert namelijk hoe menselijke cellen reageren op de infectie en wellicht kunnen deze bevindingen ook toegepast worden op het behandelen van AIDS.

Het is daarom ook geen wonder dat kurkuma in India ook wel het ‘heilige poeder’ wordt genoemd.

Men gelooft dat het kruid zichzelf in celmembranen voegt waardoor deze stabieler worden en resistenter worden tegen infecties.

Virussen en infecties voorkomen met kurkuma

VERZACHT SPIER- EN GEWRICHTSPIJN

Wanneer je last hebt van spier- en gewrichtspijn of artritis dan heb ik goed nieuws voor jou, want uit onderzoek is gebleken dat kurkuma de bijkomende pijn van deze condities kan verzachten.

Uit de resultaten blijkt namelijk dat je door kurkuma te eten de productie van het NF-kB gen afremt. Dit gen zorgt ervoor dat er ontstekingen kunnen ontstaan in je lichaam.

Het beste nieuws is dat je met kurkuma dit effect kan bereiken zonder de risico’s en bijwerkingen van veel voorgeschreven medicijnen tegen deze kwalen.

KURKUMA KAN VIRUSSEN VERSLAAN

Kurkuma is een bijzonder krachtig ingrediënt die verschillende virussen kan bevechten en verslaan, voorbeelden hiervan zijn herpes en het HPV virus.

Hoewel het geen goed idee is om dit oranje poeder over de infectie te strooien kun je de duur van de uitbraak wel verkleinen door op regelmatige basis kurkuma toe te voegen aan je dieet.

Wetenschappers van de universiteit van New Delhi hebben daarnaast ontdekt dat kurkuma infectie met het HPV virus kan voorkomen en de groei van dit virus kan beperken.

Humaan papillomavirus ( HPV ) wordt overgedragen door seksueel contact. HPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker, genitale wratten en kan een rol spelen bij het ontstaan van andere vormen van kanker. (RIVM)

SNEL EN HEERLIJK GERECHT MET KURKUMA

Een eenvoudig, snel en vooral overheerlijk gerecht met kurkuma is een sla wrap met kurkuma, kip en kiemen.

Ingrediënten:

4 Grote slabladeren1 el. zonnebloemolie
150 gr. kip in blokjes1/2 tl. kurkumapoeder
50 gr. wortelrasp1/2 tl. Indiase currykruiden
1 AvocadoZout
4 Plukjes kiemenPeper

Bereiden:

 1. Marineer de blokjes kip met een eetlepel zonnebloemolie, kurkuma kruiden, Indiase curry kruiden en een snufje peper en zout.
 2. Doe de blokjes kip in een koekenpan en bak deze gaar op matig hoog vuur en laat deze een klein beetje afkoelen wanneer ze gaar zijn.
 3. Verwijder de pit en de schil van de avocado en snij deze in dunne plakjes.
 4. Was 4 grote bladeren van de krop sla en dep deze voorzichtig een beetje droog met een keukenrol.
 5. Vul de slabladeren met wortelrasp, een pluk kiemen, kip en avocado en rol deze strak op tot een wrap.
 6. Je kunt de wrap eventueel vastzetten met een satéprikker.

WIL JIJ JE SLAAPPROBLEMEN OPLOSSEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenSlecht slapen en slapeloosheid zijn waarschijnlijk de grootste frustraties en kwellingen van onze hedendaagse samenleving.

Bovendien heb je – zoals je hebt kunnen lezen – een grotere kans op allerlei verschillende gezondheidsproblemen en aandoeningen als je chronisch slecht slaapt.

Als jij je slaapproblemen definitief wilt oplossen wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in deze online slaaptraining onder uitstekende begeleiding hoe je op een natuurlijke manier van je slaapproblemen af kunt komen en makkelijker in slaap kunt vallen.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de 7-Stappen methode GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE + DOWNLOADEN!

Deze populaire online slaaptraining is meer dan 15.000 keer gedownload! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *