Eten tijdens het slapen: Slaapstoornis en eetstoornis ineen!

Eten tijdens het slapenKun jij maar niet ontdekken waarom je niet afvalt terwijl je praktisch niks eet? Onbewust eten tijdens het slapen komt vaker voor dan je zou denken.

Slaapeten, oftewel een slaapgerelateerde eetstoornis, is een parasomnie waarbij je dwangmatig veel eet tijdens een episode van slaapwandelen.

ETEN TIJDENS HET SLAPEN

Mensen die lijden aan een slaapgerelateerde eetstoornis lopen naar de keuken en bereiden soms een volledige maaltijd waarna ze deze opeten.

Toch kunnen ze zich hier niets van herinneren als ze de volgende dag wakker worden.

Wellicht begint er iets te dagen wanneer ze ’s nachts een pittige maaltijd hebben gegeten en een boertje laten, maar dat terzijde.

Deze voorvallen van eten tijdens het slapen duren gebruikelijk niet langer dan een kwartier en komen minimaal eens per nacht voor.

Tijdens deze eetmomenten nuttigen zij vooral erg vet en suikerrijk eten met veel calorieën.

Het kan overigens erg gevaarlijk zijn om te eten tijdens je slaap omdat sommige slaapwandelaars ook andere producten in hun mond steken zoals schoonmaakproducten of medicijnen.

Het kan daarnaast erg moeilijk zijn om iemand tijdens zo’n voorval te wekken.

RISICO’S VAN ETEN IN JE SLAAP

Risico's van slaapetenDeze slaapgerelateerde eetstoornis kan er niet alleen voor zorgen dat je slaappatroon ernstig ontwricht raakt maar kan er ook voor zorgen dat je (ongemerkt) veel aankomt.

Daarnaast kan het zorgen voor slapeloosheid (insomnie) wat op zijn beurt weer kan allerlei andere problemen kan veroorzaken, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Stress
  • Depressie

Bovendien kunnen slaapeters zichzelf ernstig verwonden door het hanteren van het fornuis of scherpe messen waarmee zij hun maaltijd bereiden.

Bovendien kun je ook ziek worden wanneer je iets eet wat je eigenlijk niet zou moeten eten.

OORZAKEN

Bij sommige patiënten wordt de stoornis veroorzaakt door auto-immune hepatitis, narcolepsie, stress, het volgen van een streng dieet of het afkicken van een alcohol- of drugsverslaving.

Daarnaast kan eten tijdens het slapen direct gelinkt worden aan het rusteloze benen syndroom, slaapapneu en een onregelmatig slaap- waakritme.

HOEVEEL MENSEN ETEN IN HUN SLAAP?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bijna 2% van de wereldbevolking eet tijdens het slapen en dat er meer vrouwen zijn die het doen in vergelijking met mannen.

Daarnaast zijn mensen vatbaar voor deze slaapgerelateerde eetstoornis wanneer zij ook aan andere eetstoornissen lijden, zoals anorexia en boulimia.

KUN JE SLAAPETEN BEHANDELEN?

Er bestaat geen specifieke behandeling voor slaapgerelateerde eetstoornissen.

Echter medicatie die je lichaam stimuleren meer dopamine te produceren kunnen wel helpen deze voorvallen te beperken.

Wanneer te snel afvallen of een verkeer dieet de onderliggende oorzaak is kun je het beste een diëtist raadplegen om een uitgebalanceerd dieet op te stellen waarin je ’s avonds en ’s nachts minder hunkert naar eten en snacks.

Maar ook een goede slaaproutine hanteren waarbij je elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en elke nacht genoeg slaap krijgt is hierin essentieel.

Er kunnen ook onderliggende psychische oorzaken zijn voor eten tijdens het slapen en zij zullen eerst moeten dealen met hun problemen en bijvoorbeeld therapie ondergaan om slaapeten op te kunnen lossen.

Tot slot wil ik je aanraden alle mogelijke gevaarlijke producten achter slot en grendel te verbergen om ziekte en blessures te voorkomen.

Zorg daarnaast voor een vrije doorgang van je slaapkamer naar de keuken zodat je niet struikelt of valt.

VOLG DE ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen coverIk wil je daarnaast aanraden de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw te volgen.

Je leert in deze slaapcursus onder uitstekende begeleiding hoe je sneller in slaap kunt vallen maar vooral ook rustiger kunt slapen waardoor minder vaak ’s nachts je bed zult verlaten.

Je kunt deze slaaptraining GRATIS uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

>> Klik hier voor meer informatie over de 7-Stappen methode en download hem direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *