Onderzoek: Welke invloed heeft het roken van een e-sigaret op je slaap?

Daar waar we al geruime tijd weten dat het roken van echte sigaretten bijzonder slecht is voor je slaap (naast de andere negatieve gevolgen voor je gezondheid) blijkt uit recent onderzoek dat dit ook het geval is wanneer je e-sigaretten rookt.

Zo zijn er afgelopen jaar in de VS tenminste 4 personen overleden door het zogenaamde “vaping” oftewel “dampen”.

Daarnaast hebben bijna 500 mensen longproblemen opgelopen die direct in verband gebracht kunnen worden met het roken van de e-sigaret.

Welke invloed heeft het roken van een e-sigaret op je slaap?

Onderzoek: Invloed van e-sigaret op je slaap

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat het roken van de elektronische sigaret ook voor slapeloosheid en tal van andere slaapproblemen kan zorgen.

Onderzoekers van de universiteit van Oklahoma, Missouri en Ohio hebben gezamenlijk onderzocht wat de impact is van het roken van e-sigaretten op de slaap in vergelijking met het roken van reguliere sigaretten en niet-rokers.

Hierbij werd vooral gelet op de slaapkwaliteit, timing van de slaap, slaapefficiëntie en de slaapduur van de ruim1.700 onderzochte studenten die deelnamen aan het onderzoek.

Vooraf verklaarde al ruim 60% van de onderzochte studenten dat ze vaak slecht slapen, terwijl ruim 10% van de deelnemers last van ernstige slapeloosheid (insomnie) hebben.

Zoals eerder vermeld is het al geruime tijd bekend dat het roken van normale sigaretten je slaap negatief kan beïnvloeden.

Zo vertonen rokers veelal de volgende symptomen:

  • Het duurt langer voor ze in slaap vallen (30 minuten of meer)
  • Rokers brengen minder tijd door in de REM-slaapfase
  • Ze snurken vaker en hebben daarnaast een grotere kans op slaapapneu
  • … en ze slapen veel minder lang dan niet-rokers

De vraag die nu rijst is: Heeft het roken van e-sigaretten dezelfde negatieve invloed op je slaap?

Wil jij sneller in slaap vallen en beter slapen? Volg de unieke 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw! [Klik hier]

Heeft het roken van e-sigaretten dezelfde negatieve invloed op je slaap?

De deelnemers van het onderzoek moesten zelf hun slaappatroon bijhouden met behulp van de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).

De PSQI is een vragenlijst waarmee je vele aspecten van je slaap kunt beoordelen, zoals hoe lang het duurt voor je in slaap valt, slaapduur, slaapverstoringen en het gebruik van slaapmedicatie.

Daarnaast beantwoordden de onderzochte studenten vragen over hun rookgewoonten (zowel e-sigaret als reguliere sigaret).

Ook werd het drankgebruik van de studenten onder de loep genomen omdat ook alcohol, zoals bekend, een grote invloed kan hebben op je slaap.

Bijna de helft van de kandidaten zei dat ze de e-sigaret al geprobeerd hadden of minimaal 1 keer per maand “dampen”.

Man rookt een e-sigaret

Wat is de invloed op je slaap?

Mocht je je afvragen welke invloed dit dan heeft op je slaap? Zelfs de deelnemers die niet dagelijks aan een e-sigaret lurken sliepen aanzienlijk slechter dan niet-rokers.

Hieruit blijkt dat zelfs af en toe “vapen/dampen” ertoe kan leiden dat je ernstige slaapproblemen ontwikkeld.

Wellicht overbodig om te vermelden maar zowel rokers van normale sigaretten als e-sigaretten hadden significant meer slaapproblemen dan mensen die niet roken.

Een groot verschil tussen deelnemers die normale sigaretten roken en e-sigaretten roken is dat rokers van elektrische sigaretten meer slaappillen gebruiken dan “ouderwetse” rokers.

Dit kan ermee te maken hebben dat gebruikers van e-sigaretten meer nicotine binnenkrijgen waardoor ze eerder slecht slapen en dus eerder naar slaapmedicatie zullen grijpen.

Elektronische sigaret eenvoudig in gebruik

Dit kan weer te maken hebben met het feit dat je een elektronische sigaret makkelijker en sneller kunt pakken en vaker kunt gebruiken omdat ze eenvoudig in gebruik zijn en op meer plaatsen toegestaan zijn.

Hoewel de resultaten opzienbarend zijn te noemen heeft het onderzoek wel een aantal beperkingen, zoals het feit dat de meeste onderzochte studenten blanke vrouwen waren.

Daarnaast maakte slechts een kleine 10% dagelijks gebruik van een e-sigaret wat een bijzonder klein percentage is voor zo’n onderzoek.

Volgens de onderzoekers moet de invloed die andere substanties op je slaap hebben zoals cafeïne en wiet verder onderzocht worden en vergeleken met e-rokers.

Bovendien moet in een aansluitend onderzoek mentale condities als stress, depressie en angststoornissen die je slaap ook negatief kunnen beïnvloeden worden meegenomen.

Vrouw rookt een e-sigaret

Conclusie

Toch zijn de resultaten wel serieus te nemen en kunnen we hieruit opmaken dat óók het roken van e-sigaretten voor slapeloosheid en slaapproblemen kan zorgen.

Daarnaast is ook het roken van elektrische sigaretten natuurlijk zeer ongezond en af te raden.

Zelfs wanneer je af en toe aan een e-sigaret lurkt kan dit je slaap negatief beïnvloeden.

Slaapproblemen oplossen

Wil jij weten hoe je beter kunt leren slapen? Dan raad ik je aan het eBook Perfect Slapen in 7 Stappen te downloaden.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je sneller in slaap valt, rustiger slaapt en uitgeruster kunt ontwaken.

Je krijgt nu tijdelijk 50% korting en loopt dankzij de 100% niet-goed-geld-terug garantie geen enkel risico en krijgt gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

>> Klik hier om de 7-Stappen methode direct te downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *