Zweten tijdens het slapen: Waarom lig je soms zwetend in bed?

Zweten tijdens het slapenWord jij ook af en toe badend in het zweet wakker en vraag jij je af waarom je toch altijd zo gaat zweten tijdens het slapen?

Wanneer dit structureel gebeurt kan het duiden op een aantal serieuze medische condities die verder onderzocht dienen te worden.

Daarnaast kan overmatig zweten tijdens het slapen verschillende oorzaken hebben bij mannen, vrouwen, kinderen en wanneer je bijvoorbeeld in de overgang bent.

In dit artikel ga ik een aantal redenen waardoor je badend in het zweet wakker wordt met je doornemen.

Lichaamstemperatuur en slaapomgeving

De belangrijkste reden waarom je ’s nachts zweet heeft uiteraard te maken met een verhoogde lichaamstemperatuur door een te warme slaapkamer wat bijvoorbeeld vaak voorkomt tijdens de zomer.

Wanneer je dan ook nog onder een dik 4-seizoenen dekbed gaat slapen is het natuurlijk niet vreemd dat je gaat zweten.

Daarnaast fluctueert ook de natuurlijke lichaamstemperatuur tijdens het slapen en beleven de meeste mensen hierin een dip rond 4 uur ’s nachts.

Daarentegen zal de temperatuur gedurende een aantal bepaalde slaapfases juist stijgen.

Bepaalde processen in je zenuwstelsel zorgen er dan bijvoorbeeld voor dat je bloeddruk en hartslag omhoog gaat waardoor je bijna automatisch gaat zweten.

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt zul je juist minder zweten tijdens de rapid eye movement slaapfase (REM), want tijdens deze fase stijgt de temperatuur in je hersenen juist wel.

Zweten door slaapstoornissen

Slaapapneu en snurkenEr zijn ook een aantal verschillende slaapstoornissen die ervoor kunnen zorgen dat je gaat zweten tijdens het slapen.

De bekendste is waarschijnlijk slaapapneu omdat wanneer je moeite hebt met ademen je je meer in moet spannen om goed te kunnen ademen wat weer leidt tot zweten.

Iedere adempauze die apneu zo kenmerkt zorgt voor een verhoogde cortisol productie en laat dit nou net je lichaamseigen stresshormoon zijn welke er dan voor zorgt dat je weer door kunt ademen.

Dit kan gedeeltelijk verholpen worden met behulp van PAP-therapie, oftewel positive airway pressure, waardoor ook de slaapkwaliteit verbetert en je overdag fitter en energieker bent.

Bij kinderen komt het overigens nog vaker voor, vooral kleuters komen af en toe ’s nachts in ademnood waarna ze al zwetend en met een rood hoofd ontwaken.

Wanneer dit het geval is doe je er goed aan om je huisarts te raadplegen omdat snurken en nachtelijk zweten een van de eerste symptomen van slaapapneu kunnen zijn bij kinderen.

Vrouwen kunnen gaan zweten tijdens het slapen wanneer ze opvliegers beleven tijdens de overgang.

Overigens neemt de kans op slaapapneu drastisch toe bij vrouwen in de overgang omdat zij minder oestrogeen en progesteron produceren.

Zweten door alcohol

Bier met schuimOok merken veel mensen op dat ze meer zweten in hun slaap na het drinken van alcohol.

Vooral mensen die dagelijks drinken of zelfs verslaafd zijn aan alcohol zweten vaak veel in hun slaap.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat alcohol werkt als spierverslapper waardoor ook de spieren rond je luchtwegen slapper worden en de luchtweg kunnen blokkeren waardoor je meer snurkt en ook de kans op slaapapneu wordt groter.

Tot slot kunnen ook nachtmerries en slaapangst voor paniekaanvallen en zweterigheid tijdens het slapen zorgen.

Vooral wanneer je vaak terugkerende slechte en enge dromen hebt die vaak voortkomen uit een posttraumatische stressstoornis (PTSS) doe je er goed aan professionele hulp te zoeken.

Ook kinderen worden vaak badend in het zweet wakker na het hebben van een nachtmerrie.

Medische oorzaken van nachtzweten

Er zijn meerdere medische oorzaken van nachtzweten die het vermelden waard zijn.

Wanneer het slechts een enkele keer voorkomt is het vaak niet ernstig, echter wanneer je chronisch zweet tijdens het slapen doe je er goed aan je huisarts te raadplegen.

Hieronder vind je een aantal andere oorzaken van nachtzweten:

  • Verschillende infectieziekten zoals tuberculose
  • Te snel werkende schildklier
  • Aandoeningen aan het autonome zenuwstelsel
  • Diabetes
  • Menopauze
  • Hormonale aandoeningen

Conclusie

Zweten tijdens het slapen wordt in veel gevallen simpelweg veroorzaakt door warm weer en een warme slaapkamer en dit is heel normaal en overkomt iedereen af en toe.

Toch kan nachtzweten in bepaalde gevallen ook in verband gebracht worden met verschillende slaapstoornissen zoals slaapapneu en een aantal andere medische condities.

Wanneer dit bij jou het geval is raad ik je aan je huisarts te raadplegen voor verder onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *