Is mirtazapine een goed medicijn tegen slapeloosheid? [Risico’s, bijwerkingen en alternatieven]

Het gebruik van het sterke antidepressivum mirtazapine tegen slapeloosheid neemt zienderogen toe.

Toch kent slechts een enkeling de volledige werking van dit medicijn en de eventuele bijbehorende risico’s en bijwerkingen.

Hierdoor rijst de vraag of mirtazapine een effectief en veilig slaapmiddel is en of het door iedereen gebruikt kan worden.

In 2016 gebruikten ongeveer 130.000 Nederlanders het antidepressivum mirtazapine. Hoeveel mensen dit medicijn precies als slaapmiddel gebruiken is onbekend. (Bron: SFK)

Mirtazapine en slapeloosheid

Wat is mirtazapine?

Mirtazapine, ook bekend onder de merknamen Remeron en Remergon, is een zwaar antidepressivum die gebruikt wordt om ernstige depressies, obsessieve compulsieve stoornissen en andere mentale problemen te behandelen.

Daarnaast wordt het steeds vaker “off-label” voorgeschreven aan mensen met ernstige en chronische slapeloosheid ondanks het feit dat mirtazapine dus geen erkend slaapmiddel is.

Dit heeft er vooral mee te maken dat mirtazapine wordt vergoed vanuit het basispakket en het medicijn minder verslavend is dan andere soortgelijke medicijnen.

Helpt mirtazapine tegen slapeloosheid?

Uit onderzoek is gebleken dat mirtazapine een positieve invloed heeft op slapeloosheid symptomen bij mensen met een klinische depressie wanneer dit rond bedtijd wordt ingenomen.

Ook heeft men kunnen vaststellen dat de hoeveelheid tijd die men daadwerkelijk slaapt gedurende de tijd die men in bed doorbrengt aanzienlijk toeneemt.

Daarnaast heeft het gebruik van mirtazapine ook een positieve uitwerking op de slaapduur, slaapkwaliteit en word je minder vaak (kort) wakker tijdens de nachtrust.

Helpt mirtazapine tegen slapeloosheid?

Mirtazapine en slapen

Mensen die lijden aan een depressie belanden gebruikelijk eerder dan normaal in de REM-slaapfase en brengen meer tijd door in deze slaapfase dan normaal.

Dit gaat dan ten koste van de duur van de trage-golf-slaap, ook wel slow-wave of deltaslaap genoemd, wat op zijn beurt weer ten koste gaat van de slaapkwaliteit.

Dit is waarom de overgrote meerderheid van antidepressiva juist de REM-slaap onderdrukken om het verloop door de verschillende slaapfases te verbeteren.

Mirtazapine daarentegen is een van de weinige antidepressiva die de REM-slaap slechts minimaal onderdrukken om dankzij de anti-histaminerge eigenschappen de slaapduur te bevorderen.

Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat mirtazapine steeds vaker wordt voorgeschreven aan mensen die niet depressief zijn maar wel kampen met slapeloosheid en andere slaapproblemen.

De kalmerende werking van mirtazapine helpt de zogenaamde ‘hyperarousal’ (verhoogde prikkelbaarheid) te verminderen die ervoor zorgt dat je niet in slaap kunt vallen terwijl het ervoor zorgt dat je langer en beter slaapt.

Mirtazapine pillen

Bijwerkingen van mirtazapine

Net zoals bij (bijna) ieder medicijn, met name antidepressiva, heeft ook mirtazapine een aantal vervelende bijwerkingen en is het gebruik niet volledig zonder risico.

De bekendste bijwerkingen van mirtazapine zijn:

 • Gewichtstoename (door een verhoogde eetlust)
 • Duizeligheid en sufheid
 • Overmatige slaperigheid (ook overdag)
 • Verdoofd gevoel
 • Verminderd reactievermogen
 • Droge mond
 • Hoofdpijn
 • Transpireren
 • Maag- en darmklachten
 • Rugpijn

Is mirtazapine verslavend?

Hoewel mirtazapine volgens de productinformatie niet verslavend is wordt het wel aangeraden om het gebruik langzaam af te bouwen en niet accuut te stoppen.

Er kunnen namelijk wel enkele ontwenningsverschijnselen optreden.

Gek genoeg is een van deze ontwenningsverschijnselen dat je er slecht door kunt gaan slapen.

Dus hoewel mirtazapine je helpt beter te slapen als je het regelmatig gebruikt kan het veranderen van de dosering of er volledig mee stoppen er juist voor zorgen dat je slechter slaapt.

Daarnaast kan het gebruik van mirtazapine de rijvaardigheid beïnvloeden en is het sterk afhankelijk van de dosering en wanneer je het medicijn hebt ingenomen of je überhaupt mag rijden. Check voor meer informatie rijveiligmetmedicijnen.nl.

Het beste alternatief voor mirtazapine

Perfect Slapen in 7 Stappen coverZoals je hierboven hebt kunnen lezen kleven er nogal wat risico’s en bijwerkingen aan het gebruik van mirtazapine als slaapmiddel.

Dit is precies waarom ik van mening ben dat je slapeloosheid het beste op een natuurlijke manier kunt oplossen.

Ik raad je aan eerst de 7-Stappen methode te proberen. Je leert in deze online slaaptraining hoe je zonder medicijnen te gebruiken sneller in slaap kunt vallen en langer kunt slapen.

Je kunt deze slaapcursus nu gratis uitproberen, want wanneer je niet tevreden bent dan krijg je gewoon je geld terug zonder lastige vragen.

>> Klik hier om direct toegang te krijgen tot de 7-Stappen methode!

Ruim 15.000 tevreden klanten gingen je inmiddels al voor!

1 gedachte over “Is mirtazapine een goed medicijn tegen slapeloosheid? [Risico’s, bijwerkingen en alternatieven]

 1. Julien Michielsen

  Ik heb goede ervaringen met mirtazapine als slaapmiddel: ik slaap er goed, en lang genoeg mee. Voorheen kreeg ik mianserine voorgeschreven, maar dat gaat uit de handel, en ik denk dat het alternatief (mirtazipine) beter is voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *