Bètablokkers die gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen kunnen voor chronische slapeloosheid zorgen omdat ze de productie van het zogenaamde “slaaphormoon” melatonine verhinderen.
Hoewel het nemen van melatonine-supplementen hiervoor uitkomst kan bieden is dit niet voor iedereen de beste oplossing.
Wat zijn bètablokkers?
Bètablokkers zijn medicijnen die worden voorgeschreven aan patiënten met hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk (hypertensie).
Ze hebben anti-ischemische, antiaritmische en antihypertensieve eigenschappen.
Dat wil zeggen dat ze een gunstig effect hebben op de doorbloeding, respectievelijk hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. (Wikipedia)
DEFINITIEF AFREKENEN MET SLAPELOOSHEID? KLIK HIER!
Helaas hebben bètablokkers ook vervelende bijwerkingen en heeft het een negatieve invloed op verschillende metabolische en fysiologische functies in het lichaam.
Een aantal veelvoorkomende bijwerkingen van het gebruik van deze geneesmiddelen zijn overmatige vermoeidheid, slapeloosheid en een ernstig verstoorde nachtrust.
In Nederland gebruiken naar schatting ongeveer 350.000 mensen regelmatig bètablokkers, daarnaast zijn er mensen die deze medicijnen alleen tijdens of voor specifieke gebeurtenissen gebruiken zoals bijvoorbeeld de eindexamens.
Tijdens de examentijd verstrekken apothekers 55 procent meer bètablokkers aan jongeren tegen trillende handen, gespannenheid en angstgevoelens. Minister Bruno Bruins (Medische zorg) roept jonge mensen op gedurende deze periode terughoudend te zijn met kalmerende middelen. (Bron: Het Parool)
Bètablokkers en Co-enzym Q10
Een van de bekende bijwerkingen van bètablokkers is dat het de productie van het co-enzym Q10 verlaagt.
Q10 is een enzym die je lichaam nodig heeft om energie op te bouwen en je fit te voelen.
Dit heeft vooral te maken met het feit dat bètablokkers ook de productie van andere enzymen die sterk afhankelijk zijn van Q10 dwarsboomt.
Hierdoor kan je lichaam minder energie produceren en ben je minder goed beschermd tegen vrije radicalen waardoor je sneller vermoeid en slaperig wordt.
Dit CoQ10-tekort door medicatie komt vooral naar voren bij ouderen die overigens ook op natuurlijke wijze minder Q10 produceren.
Het co-enzym Q10 is een mitochondriaal enzym die onmisbaar is voor de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) dat in de celstofwisseling een sleutelrol vervult als drager van chemische energie.
Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2019 bleek dat er een nauw verband bestaat tussen lage Q10-waardes en z’n rol in de pathofysiologie van chronische vermoeidheid wat een direct resultaat is van mitochondriale disfunctie.
Vooral mensen van 30 jaar en ouder met hart- en vaatproblemen die bloeddrukverlagende medicijnen nemen, zoals bètablokkers, doen er goed aan om Q10 kunstmatig aan te vullen.
Bètablokkers vs. melatonine
Het is al geruime tijd bekend dat bètablokkers direct in verband gebracht kunnen worden met verschillende slaapproblemen, zoals:
- Moeilijk inslapen
- Onrustig slapen
- Vaak wakker worden gedurende de nacht
- Slapeloosheid (insomnie)
Bètablokkers verlagen namelijk de productie van melatonine omdat het een vertragende werking heeft op de beta-1 adrenergic receptors (ADRB1).
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je lichaam produceert in de pijnappelklier in je brein en zorgt voor een normaal dag- nachtritme en een natuurlijk slaap- waakritme, ook wel circadiaans ritme genoemd.
Overigens hebben mensen met een hoge bloeddruk standaard al een lagere melatonine productie dan personen met een normale bloeddruk.
Daarnaast speelt melatonine niet alleen een grote rol in het reguleren van onze interne biologische klok maar beschermt het ons ook tegen hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en andere leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen.
Melatonine speelt een rol in oxidatieve stress en bijna elke cel in je lichaam dankzij z’n reinigende en antioxiderende werking.
Bètablokkers putten vele essentiële voedingsstoffen in het lichaam volledig uit waardoor de metabolische werking van iedere cel in het lichaam zwakker wordt.
Conclusie
Op de vraag of bètablokkers voor slapeloosheid kunnen zorgen is het enige goede antwoord: ‘Ja, dat kan!’
Toch raad ik je niet aan om direct te stoppen met deze medicijnen omdat ze in veel gevallen wel degelijk goed werk verrichten en bijzonder belangrijk zijn.
Ik raad je aan om je behandelend arts te raadplegen en te informeren of er andere mogelijkheden zijn om van je slaapproblemen af te komen.
Je kunt altijd de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen volgen waarin je van A tot Z hoe je beter kunt slapen, ook in combinatie met verschillende medicijnen.
Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de 7-Stappen methode direct downloaden, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!
Deze populaire slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!