Je slaapkamer inrichten om beter te slapen! [9 Praktische tips]

Je slaapkamer inrichten om beter te slapen!Hoe kun je je slaapkamer inrichten om beter te slapen? In dit artikel geef ik je 9 praktische tips hoe je je slaapkamer slaapvriendelijker kunt maken.

Dankzij de groeiende interesse in hoe je gezonder kunt leven is er ook een groeiende interesse in alles wat te maken heeft met een goede slaaphygiëne.

Want we weten inmiddels allemaal dat genoeg en goed slapen je helpt vele gezondheidsproblemen en ziektes te voorkomen.

Bovendien pluk je hier niet alleen ’s nachts de vruchten van, maar ook overdag zul je je beter en fitter voelen als je goed slaapt.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om van goed slapen een prioriteit te maken en schenken hier extra aandacht aan door bijvoorbeeld:

  • Een vaste slaaproutine te volgen
  • Regelmatig te sporten
  • Slaapvriendelijke voeding te eten
  • Te ontspannen voor ze naar bed gaan

Er is echter één belangrijk aspect die ze vaak vergeten en meer aandacht nodig heeft om goed te kunnen slapen, namelijk de slaapkamer.

Inhoud

JE SLAAPKAMER INRICHTEN OM BETER TE SLAPEN

SlaapkamerJe brengt maar liefst een derde deel van je leven slapend door in je slaapkamer, toch zien veel mensen niet het belang om hun slaapkamer zo in te richten dat het de slaap bevorderd.

Bijna iedereen gebruikt de slaapkamer tegenwoordig om tv te kijken, het internet door te spitten, discussies met hun partner te voeren en allerlei andere activiteiten die niets met slapen te maken hebben.

Als je slaap je lief is dan is het nu tijd om eens goed naar je slaapomgeving te kijken en de volgende praktische tips te volgen hoe je je slaapkamer kunt inrichten om beter te slapen.

Om goed te kunnen slapen is je slaapomgeving van groot belang. Er valt daarom ook veel winst te behalen als je je slaapkamer puur en alleen inricht om te slapen en niks anders! Oh ja, en om de liefde te bedrijven uiteraard! (Tom v/d Putten, slaapexpert)

#1: SLAAPKAMER IS ALLEEN VOOR SLAPEN EN SEKS

Slaapkamer alleen voor slapen en seksEén van de beste tips die ik je meteen wil meegeven om je slaap te verbeteren is om je slaapkamer alleen te gebruiken om in te slapen en de liefde te bedrijven.

Het is namelijk mentaal erg belangrijk dat je je slaapkamer hiermee associeert en met niets anders.

Je brein weet meteen wanneer jij ’s avonds je slaapkamer binnenloopt dat het tijd is om te gaan slapen.

Alles wat je verder doet in je slaapkamer leidt je alleen af van slapen.

Maar hoe kun je je slaapkamer inrichten en een gezonde slaapomgeving creëren die je hersenen alleen associëren met slapen?

#2: VERWIJDER ELKE VORM VAN AFLEIDING

Je slaapkamer is niet je persoonlijke sportschool, kantoor of speelkamer en om deze kamer in je huis te kunnen associëren met slapen is het belangrijk om deze overbodige spullen te verwijderen.

Verplaats je hometrainer naar de garage, zet je bureau en computer in een andere kamer en, waarschijnlijk de moeilijkste, haal die tv van de muur.

Door al deze zaken in je slaapkamer te plaatsen herkent je brein deze kamer als een omgeving waar je naast slapen ook andere dingen doet.

Als je slaapkamer ook je kantoor is dan kun je hier stress en zelfs paniek door krijgen wanneer je wilt slapen omdat je weet dat op een ander moment op de dag je werkdruk en stress in deze kamer ervaart.

De tv uit je slaapkamer verwijderen kan je slaap op verschillende manieren verbeteren.

Ten eerste omdat je deze makkelijk aandoet voor je gaat slapen waardoor je hersenen weer extra wakker en alert worden omdat je naar interessante programma’s kijkt.

Daarnaast produceren televisies blauw licht en dit kan je lichaam voor de gek houden en de productie van het slaaphormoon melatonine vertragen.

Je lichaam associeert licht namelijk met wakker en alert zijn en wanneer je aan licht wordt blootgesteld produceert je lichaam dus weinig of geen melatonine waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen.

#3: VERWIJDER ALLE ELEKTRONICA UIT JE SLAAPKAMER

Verwijder elektronica uit je slaapkamerOm dezelfde reden waarom je geen tv in je slaapkamer moet hebben kun je beter ook geen smartphone, tablet, laptop spelcomputer en e-reader in je slaapkamer hebben.

Ook deze apparaten geven vaak blauw licht af en bovendien wordt je van hetgene wat je op het beeldscherm ziet meestal niet slaperig omdat je er echt in wordt getrokken.

Daarnaast is het verstandig om de locatie en positie van je digitale wekker te veranderen.

Niet alleen werkt het licht van het display afleidend, maar veel mensen blijven constant naar de tijd kijken en wanneer het laat wordt beginnen ze bang te worden dat ze niet kunnen slapen.

Deze paniek over niet kunnen slapen kan angst en paniekaanvallen veroorzaken en hierdoor verlies je alleen maar meer slaap.

De beste oplossing is om je alarmklok aan de andere kant van de kamer te zetten met het display van je af, of zelfs te verbergen in een lade van je nachtkastje.

Zo hoef je niet langer te piekeren over de tijd die je wakker in bed ligt en kun je niet snoozen omdat je op moet staan om de wekker uit te zetten.

#4: ZORG VOOR EEN DONKERE SLAAPKAMER

Zoals gezegd heeft kunstmatig licht van elektronica hetzelfde effect als natuurlijk daglicht en houdt het je uit je slaap.

Wil je je slaapkamer inrichten om beter te slapen dan zul je je slaapkamer zo goed als mogelijk moeten verduisteren.

Dit betekent dat je geen licht moet laten branden en alle nachtlampjes moet verwijderen en bovendien zware verduisterende gordijnen aan moet schaffen om alle licht van buiten te blokkeren.

Kun je niet zonder je smartphone in je slaapkamer? Draai deze dan tenminste met het beeldscherm naar beneden zodat deze niet oplicht wanneer je een app of email krijgt.

#5: ZORG VOOR EEN STILLE SLAAPKAMER

Meisje in bed met een koptelefoonLawaai is een andere veel voorkomende slaapdief.

Of het geluid nu uit de kamer zelf komt, uit de hal, vanaf de straat geluid kan ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen of juist wakker wordt uit je slaap.

In werkelijkheid is het niet het geluid op zich wat je uit je slaap houdt, maar meer steeds veranderende geluiden of stiltes die je nachtrust verstoren.

Als je slaapomgeving geluiden produceert waar jij geen invloed op hebt, zoals luidruchtige buren of verkeer, probeer dan zachte en kalme slaapmuziek op te zetten (video hieronder).

Je kunt ook een geluidsmachine in je slaapkamer plaatsen, deze machine produceert rustige geluiden die je niet alleen helpen ontspannen maar ook je aandacht van andere geluiden af kan leiden.

#6: ZORG VOOR EEN KOELE SLAAPKAMER

Als je naar bed gaat zakt je lichaamstemperatuur omdat je lijf zichzelf klaarmaakt om te gaan slapen.

Door je slaapkamer koel te houden (tussen 15 en 18 graden) kun je dit natuurlijke proces aan handje helpen.

Ook naakt slapen kan je helpen goed en comfortabel te slapen omdat je nachtkleding er alleen maar voor zorgt dat je lichaamstemperatuur stijgt.

#7: GEBRUIK DE JUISTE GEUREN

Geuren in je slaapkamerUit onderzoek is gebleken dat je slaapkamer de juiste geuren herbergt dit jou kan helpen om in slaap te vallen.

Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd en dit zorgt voor een slaapomgeving waarin je kunt ontspannen en kalmeren waardoor je makkelijker kunt inslapen.

Als je dit dagelijks doet en er een echt onderdeel van je slaaproutine van maakt dan ontstaat er een soort ontwenning in je brein.

Wanneer je na verloop van tijd ’s avonds een bepaalde geur ruikt dan is dit voor je hersenen een signaal dat het tijd is om naar bed te gaan.

De beste geuren die je kunt gebruiken om sneller in slaap te komen zijn lavendel en vanille.

#8: ZORG VOOR EEN COMFORTABEL BED

Of je nu stijf, slap of moe wakker wordt of juist heerlijk geslapen hebt in een hotel dan is het wellicht tijd om je matras en je kussens te vervangen.

Normale matrassen zijn ontworpen om tien jaar mee te gaan, maar als je matras gaten, kuilen of bulten heeft dan is het zeker tijd om deze te vervangen.

Je slaapt namelijk een derde van je leven en matrassen zijn inderdaad duur maar het kan zeker de investering waard zijn op lange termijn.

Welk matras je het beste kunt kiezen is echt heel erg persoonlijk en of je nu beter slaapt in een hard of zacht bed er is altijd een matras naar jouw smaak.

#9: GEEF JE SLAAPKAMER EEN ANDERE KLEUR

Slaapkamer muur vervenUit Brits onderzoek is gebleken dat de kleur van je slaapkamer invloed heeft op de hoeveelheid slaap die je krijgt.

Wetenschappers hebben meer dan 2.000 mensen gevraagd naar de kleuren en de inrichting van hun slaapkamers en kwamen erachter dat je het beste slaapt in een slaapkamer met blauwe, gele en groene kleuren.

In een blauwe slaapkamer slaap je gemiddeld 7 uur en 52 minuten, in een gele kamer 7 uur en 40 minuten en in een slaapkamer met groene muren 7 uur en 36 minuten.

Deze kleuren worden veelal in verband gebracht met kalmte en ontspanning en helpen jou je gedachten op 0 te zetten zodat je kunt slapen.

Aan de andere kant kunnen kleuren als paars, bruin en grijs de hoeveelheid slaap die je krijgt onderuit halen.

In een slaapkamer met deze kleuren slaap je gemiddeld slechts 6 uur.

Men denkt dat ja van paars juist erg actief en alert wordt omdat het je creativiteit stimuleert en bruin- en grijstinten worden vaak in verband gebracht met verveling en depressie.

Zoals je kunt zijn zijn er veel dingen die je uit je slaap kunnen houden, maar gelukkig kun je deze zaken in de meeste gevallen relatief eenvoudig oplossen door het hebben van een goede slaaphygiëne en het herinrichten van je slaapkamer.

Helaas is dit niet voor iedereen dè oplossing om beter te slapen en daarom wil ik je ook echt aanraden een (online) slaaptraining te volgen om de puntjes op de “i” te zetten.

VOLG EEN (ONLINE) SLAAPTRAINING!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekDoor het volgen van een online slaaptraining leer je precies waar je op moet letten (ook overdag) om snel in slaap te vallen en langer door te slapen.

Zelf heb ik bijzonder positieve ervaringen met de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Je leert hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt produceren (dit begint overdag al!)

Daarnaast leer je hoe je de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur kunt inzetten om beter te slapen.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN TIJDELIJK MET 50% KORTING!

Bovendien staat dit 120+ pagina’s tellend eBook boordevol met unieke en ongebruikelijke slaaptips die jou helpen je ideale slaap te krijgen die je verdient.

Je kunt de Perfect Slapen in 7 Stappen slaaptraining tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink en krijgt er een aantal gratis bonus eBooks bij.

Dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie kun je de slaapcursus ook gratis uitproberen, want als je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug!

DOWNLOAD DEZE UNIEKE ONLINE SLAAPTRAINING!

Dit populaire eBook is ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *