Slapen met je smartphone slecht voor je gezondheid en slaapkwaliteit!

Slapen met je smartphone slechtSlapen met je smartphone zorgt ervoor dat je slechter slaapt en je slaapkwaliteit en je slaapkwaliteit verslechterd.

Dit komt niet alleen door het blauwe licht wat je beeldscherm produceert wanneer je ’s avonds en ’s nachts je telefoon checkt waardoor je niet de juiste slaaphormonen aanmaakt.

Het heeft ook te maken met de angst om informatie te missen, ook wel FOMO (fear of missing out) genoemd.

Inhoud

SLAPEN MET JE SMARTPHONE

Smartphone in bedUit onderzoek is zelfs gebleken dat 5% van de jongeren (18 – 34) regelmatig ’s nachts een wekker zet om zijn of haar smartphone te checken.

20% Van de ondervraagden had last van ernstige stress en spanning en dit heeft mede te maken met het gebruik van de smartphone.

Vooral het wegwerken van de vele vinkjes van berichten die binnenkomen en het bijhouden van groepsapps zijn hier verantwoordelijk voor.

Toch legt bijna iedereen de smartphone steevast naast het bed op het nachtkastje of zelfs in bed, maar waarom?

Een veelgebruikt excuus is doorgaans omdat je telefoon ook je wekker is en je zonder niet op tijd wakker zult worden.

Ok, maar waarom zetten veel mensen hun mobieltje dan niet in ‘Vliegtuigmodus’ zodat ze niet gestoord worden tijdens de nacht en hun wekker toch kunnen gebruiken.

FEAR OF MISSING OUT (FOMO)

Dit heeft alles te maken met de verslavende werking van de smartphone, de eerder genoemde FOMO en dat deze tegenwoordig volledig en 24/7 ingeburgerd is in ons dagelijkse leven.

Toch is het ook om andere redenen verstandig om niet te slapen met je smartphone en deze minimaal een meter van je bed te leggen.

Over de vraag of de straling van mobiele telefoons schadelijk voor je gezondheid is lopen de meningen sterk uiteen.

Toch zeggen veel slaapexperts dat ook deze straling je slaap ernstig kan beïnvloeden en dat je gezondheidsrisico’s loopt die je in eerste instantie nog niet zult merken.

Bovendien zou slapen met je smartphone voor nachtmerries, slapeloosheid en meerdere nachtelijke ontwakingen zorgen.

De reden hiervan is dat deze straling bepaalde natuurlijke processen in je lichaam kan aantasten, zoals bijvoorbeeld je biologische klok en hartritme.

Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is inmiddels overtuigd dat elektronische apparaten (niet alleen smartphones) slecht voor je gezondheid zijn.

Smartphones produceren namelijk een giftige effecten omdat ze werken met ioniserende straling (Wikipedia) en golflengten.

SMARTPHONEGEBRUIK KAN JE VRUCHTBAARHEID AANTASTEN

Minder vruchtbaarheid door smartphonegebruikUit een Australisch onderzoek kwam bovendien een verband tussen het gebruik van smartphones en onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen naar voren.

Wanneer je je smartphone ’s nachts als wekker gebruikt is het verstandig deze altijd in ‘vliegtuigmodus’ of ‘niet storen modus’ te zetten en minimaal een meter van je af te leggen.

Laat je alle connectiviteit van je telefoon namelijk aanstaan dan probeert deze altijd en non-stop verbinding te zoeken met de dichtstbijzijnde zendmast.

Dit betekent dat je telefoon constant elektromagnetische straling produceert en dus niet alleen wanneer je hem gebruikt.

En wanneer je dus slaapt met je smartphone in je bed stel je jezelf de hele nacht bloot aan deze straling en het is duidelijk dat dit niet bevorderlijk is voor je gezondheid en je slaapkwaliteit.

WAAR KUN JE JE SMARTPHONE LATEN ALS JE SLAAPT?

Dus waar en hoe kun je je smartphone het beste neerleggen als jij slaapt?

Er zijn eigenlijk twee goede manieren:

  1. Zet je smartphone volledig uit, of zet deze in de ‘vliegtuigmodus’, en leg deze op de gebruikelijke plaats op je nachtkastje.
  2. Laat je telefoon gewoon aan maar leg deze in een andere ruimte zoals je woonkamer of keuken.

Wanneer je je niet prettig voelt bij het idee dat je ’s nachts niet bereikbaar bent voor noodgevallen schakel dan op z’n minst de internetverbinding en Wifi volledig uit.

Deze verbindingen zijn namelijk veel gevaarlijker dan de normale radiogolven die je telefoon gebruikt voor bellen en berichten sturen en ontvangen (geen WhatsApp).

Slaapexperts raden bovendien aan dat je je smartphone tenminste een meter van je vandaan legt tijdens het slapen, leg deze bijvoorbeeld aan de andere kant van je slaapkamer, trap of overloop.

SMARTPHONE OPLADEN OP BED

iPhone opladenEen ander probleem waar veel mensen zich aan schuldig maken (waaronder ik) is dat je je smartphone ’s nachts oplaadt en onder je kussen legt.

Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij mensen hun gezicht of handen hebben verbrand door een verhitte telefoon onder hun kussen.

Daarnaast zijn onze kussens gemaakt van materialen die in veel gevallen erg licht ontvlambaar zijn waardoor dit bijzonder gevaarlijk kan zijn omdat we ons niet bewust zijn van onze omgeving als we slapen.

STRESS EN ANGST DOOR SLAPEN MET JE SMARTPHONE

Een ander groot risico van slapen met je smartphone in of naast je bed is dat je sneller last van stress, angst en paniekaanvallen krijgt.

Je bent namelijk alsmaar alert en in verwachting van wat er zou kunnen gebeuren en dit wil je natuurlijk niet missen.

Ik maak me hier zelf ook schuldig aan, maar wanneer we tegenwoordig midden in de nacht wakker worden grijpen we al snel naar onze smartphones om onze emails, nieuws of social media te checken.

Deze gedragsveranderingen hebben er het afgelopen decennium voor gezorgd dat veel mensen last hebben van stress, slapeloosheid, concentratieproblemen, mentale problemen, irritaties, nachtmerries, hoofdpijn en migraine en een verminderde productiviteit.

GEBRUIK JE SMARTPHONE OP EEN GEZONDERE MANIER

Smartphone gezond gebruikenEr zijn een aantal dingen die je kunt doen om veiliger met je smartphone om te gaan en deze op een gezondere manier te gebruiken, bijvoorbeeld:

  • Houd je telefoontjes kort
  • Bel je wel gedurende een lange tijd wissel dan regelmatig van oor
  • Pleeg je telefoontjes via de handsfree-functie
  • Draag je telefoon niet direct op je huid of in je zak
  • Leg je smartphone altijd minimaal een meter van je vandaan wanneer je deze niet gebruikt
  • Gebruik je mobieltje niet in een gebied waar je (bijna) geen ontvangst hebt omdat het apparaat genoodzaakt is om een sterkere straling te produceren om toch ontvangst te kunnen vinden

Het belangrijkste advies wat ik je wil meegeven is, hoe moeilijk dit ook is, gun jezelf en je smartphone af en toe een beetje rust en je zult zien dat je je beter voelt.

Vooral ’s nachts kun je je smartphone het beste zo ver mogelijk van je vandaan leggen om een goede en ongestoorde nachtrust te krijgen.

SLAPELOOSHEID DOOR BLAUW LICHT

Een andere reden waarom je beter niet kunt slapen met je smartphone in de buurt is vanwege het blauwe licht wat het beeldscherm produceert.

Wanneer je naar een beeldscherm kijkt (telefoon, tablet, tv, laptop etc.) stel je jezelf bloot aan blauw licht.

Blauw licht heeft de eigenschap om je lichaam en geest voor de gek te houden en het te laten denken dat het nog overdag is.

Hierdoor zal je lichaam (bijna) geen melatonine aanmaken en laat dit nu net het hormoon zijn die je nodig hebt om in slaap te kunnen vallen en blijven.

Dingen die je kunt doen om blootstelling aan blauw licht voor je gaat slapen te voorkomen zijn:

  • Leg je smartphone minimaal een uur voor je gaat slapen weg
  • Verwijder de tv uit je slaapkamer
  • Zet je telefoon in de ‘Nachtmodus’
  • Draag ’s avond een speciale bril die blauw licht filtert

WIL JIJ OP EEN NATUURLIJKE MANIER BETER SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekNiet met je smartphone slapen is slechts één van de stappen die je kunt/moet nemen om van je slapeloosheid af te komen en beter te slapen.

Wil jij sneller in slaap vallen en beter doorslapen? Dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In deze online slaaptraining leer je hoe je de perfecte nachtrust kunt krijgen en elke ochtend fit en uitgeslapen wakker kunt worden.

Je doet dit o.a. door te leren hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken en af te rekenen met stress en slaapangst.

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Je kunt het 120+ pagina’s tellende eBook nu tijdelijk downloaden met 50% korting en krijgt er gratis een aantal extra bonus eBooks bij waaronder de e-Cursus ‘Dieper Slapen’.

Na het downloaden kun je meteen aan de slag en de eerste tips en oefeningen meteen toepassen, bovendien krijg je het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen, want dankzij de 100% niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN NU!

Deze populaire online slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *