Wakker worden met buikpijn: 19 Oorzaken van ochtendmisselijkheid zonder dat je zwanger bent!

Wakker worden met buikpijn is een bijzonder vervelend gevoel, vooral wanneer dit bijna iedere dag gebeurt.

Hoewel je bij ochtendziekte of ochtendmisselijkheid direct aan zwangere vrouwen denkt hoef je niet per se in verwachting te zijn om ’s ochtends kotsmisselijk wakker te worden.

Deze buikpijn wordt vaak vergezeld door diarree, zweten en krampen door het gehele lichaam maar met name gericht op het gebied rondom de buik.

In deze lijst heb ik maar liefst 19 redenen voor je verzameld waarom je met buikpijn wakker kunt worden, maar we beginnen natuurlijk met de gebruikelijke ochtendziekte tijdens de zwangerschap.

Wakker worden met buikpijn

Inhoud

Wakker worden met buikpijn tijdens zwangerschap

Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van buikpijn en misselijkheid wanneer ze wakker worden en dit is dan ook de grootste ‘oorzaak’ van ochtendmisselijkheid.

Deze buikpijn wordt vooral veroorzaakt door hormonale veranderingen die met name tijdens het eerste trimester van de zwangerschap plaatsvinden.

Wakker worden met buikpijn en misselijkheid is zelfs een van de eerste signalen van een zwangerschap en deze beginnen al bij de zesde week. Deze symptomen zwakken geleidelijk af en duren bijna nooit langer dan tot de 20e week.

Echter voor zwangere vrouwen geldt dat ‘ochtendziekte’ niet specifiek in de ochtend voor hoeft te komen en de hele dag kan duren hoewel de naam anders doet vermoeden.

Er zijn echter nog veel meer redenen waarom je met buikpijn kunt ontwaken en hiervoor hoef je zeker niet zwanger te zijn, check de volgende lijst met 19 oorzaken maar:

#1: Vermoeidheid en slaapproblemen

Wanneer je veel vroeger dan je gewend bent moet opstaan of last van een jetlag hebt kan dit je normale slaappatroon ernstig verstoren.

Deze veranderingen in je slaap- waakritme kunnen je lichaamseigen endocrien systeem van slag maken wat in sommige gevallen tot buikpijn kan leiden.

Echter ook slapeloosheid en andere slaapproblemen kunnen buikpijn bij het wakker worden als gevolg hebben.

Naast buikpijn zul je in veel gevallen ook wakker worden met hoofdpijn in het geval van slapeloosheid en kun je zeurende pijnklachten door je hele lichaam ervaren.

#2: Lage bloedsuiker en honger

Wanneer de laatste keer dat je iets hebt gegeten het avondeten was dan kunnen er tussen het diner en het tijdstip dat je wakker wordt meer dan 12 uur zijn verstreken.

Door een lage bloedsuikerspiegel kun je je zwak, duizelig en misselijk gaan voelen.

Als je dan ook nog het ontbijt overslaat terwijl je normaal wel ontbijt kan deze buikpijn zelfs verergeren.

#3: Angst en stress

Vrouw met stressEmoties als angst, stress en ook opwinding geven vaak een speciaal gevoel in je buik en dit kan zelfs overgaan tot buikpijn.

Wakker worden met buikpijn kan dus gelinkt zijn aan een belangrijke gebeurtenis waar je gespannen voor bent en is dan meestal eenmalig.

Het kan echter ook chronisch voorkomen wanneer je langdurig onder druk staat en een gespannen leven leidt.

#4: Brandend maagzuur

Brandend maagzuur in je keel en strottenhoofd is het gevolg van reflux. Reflux is een conditie  waarbij de ingang naar je buik niet goed sluit nadat je iets hebt gegeten of gedronken waardoor er maagzuur kan ontsnappen naar je slokdarm en keel.

Samen met vaak hevig hoesten en het laten van boeren kan deze zure smaak voor misselijkheid zorgen.

Brandend maagzuur is vaak het ergst in de ochtend terwijl het uren geleden is dat je voor het laatst hebt gegeten.

De oorzaak hiervan is dat je ’s nachts natuurlijk plat ligt en deze houding ervoor zorgt dat je minder vaak slikt tijdens het slapen.

#5: Verkoudheid

Buikpijn door verkoudheidAls je verkouden bent en een verstopte neus hebt kan dit voor extra druk op je binnenoor zorgen en dit kan weer tot maagproblemen en buikpijn leiden.

Daarnaast kan het ook voor duizeligheid zorgen wat op zijn beurt ook weer voor misselijkheid en overgeven kan zorgen.

Wanneer je postnasale drip, oftewel overmatig veel slijm in de achterkant van je keel, dan kan overtollig slijm uit je holtes de weg naar je maag vinden waardoor je buikpijn kunt krijgen.

#6: Eetpatroon

Wakker worden met buikpijn kan ook te maken hebben met je eetpatroon, vooral wanneer je de avond ervoor te veel, te vet of te pittig hebt gegeten.

Het kan echter ook te maken hebben met een (lichte) voedselallergie of intolerantie die voor misselijkheid kan zorgen.

#7: Kater

Deze reden ligt wellicht een beetje voor de hand maar ik wilde hem toch even noemen in deze lijst.

Maar je kunt uiteraard ook met buikpijn en buikkrampen wakker worden omdat je de avond ervoor iets te diep in het glaasje hebt gekeken.

Hoewel alcohol en slapen in z’n geheel geen gelukkige huwelijk zijn heeft dit te maken met een aantal zaken, zoals een lage bloedsuikerspiegel en uitdroging door de drank.

Misselijk en buikpijn door kater

#8: Pijnstillers

Eenvoudige pijnstillers tot zware pijnbestrijders worden vaak ingezet tegen allerlei kwaaltjes en aandoeningen.

Een veel voorkomende bijwerking van veel pijnstillers is dat ze ervoor dat je je misselijk voelt en zelfs moet overgeven.

#9: Gastroparese

Gastroparese, oftewel vertraagde maagontleding, is conditie waarbij de spieren in de buikwand vertragen of zelfs stoppen.

Direct gevolg hiervan is dat voedsel vanuit je maag niet je darmkanaal kan bereiken waardoor je last van buikpijn, misselijkheid en braakneigingen kunt krijgen.

Maag- darmstelsel

#10: Galstenen

In je galblaas kunnen zich galstenen gaan vormen wanneer substanties zoals cholesterol uithardt.

Wanneer deze galstenen vervolgens opstoppen in de doorgang naar je darmen dan kan dit bijzonder pijnlijk zijn en kun je hierdoor ook bijzonder misselijk worden en moeten overgeven.

#11: Chemokuur

Een bekende bijwerking van het ondergaan van een chemokuur is dat je erdoor misselijk en met buikpijn wakker kunt worden.

In veel gevallen beïnvloeden deze heftige medicijnen cellen in je buikwand waardoor je bijzonder misselijk kunt worden en kunt gaan overgeven.

Wanneer je een chemokuur moet volgen kun je soms al misselijk worden van alleen het zien en ruiken van eten.

#12: Maagzweer

Maagzweren kunnen een grote invloed op je buikwand en darmkanaal hebben en hierdoor krijg je vaak last van buikpijn en misselijkheid wanneer je wakker wordt.

#13: Buikgriep

Buikgriep is niet te verwarren met een voedselvergiftiging hoewel het wel voor vergelijkbare symptomen kan zorgen.

Dit virus wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet en wordt van persoon op persoon overgedragen door besmet voedsel, drinkwater of ontlasting.

#14: Voedselvergiftiging

Overgeven na voedselvergiftigingAls je iets verkeerds eet of drinkt dan komt je lichaam snel in actie om deze besmette voedingsstoffen weg te werken.

Na een voedselvergiftiging kun je last hebben van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en buikkrampen.

Als je dan vervolgens wakker wordt met buikpijn dan kan dit te maken hebben met iets wat je de vorige avond hebt gegeten.

Dit hoeft echter niet het geval te zijn, want een voedselvergiftiging kan heel snel optreden nadat je het hebt gegeten maar kan ook bijvoorbeeld meer dan 24 uur na de tijd nog komen opspelen.

#15: Binnenoorontsteking

Het evenwichtsorgaan in je binnenoor zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft.

Als je binnenoor ontstoken is kan dit voor duizeligheid zorgen waardoor je weer misselijk kunt worden.

#16: Hersenschudding

Als je een hersenschudding hebt opgelopen dan kan er een zwelling in je hersenen ontstaan waardoor de druk in de binnenkant van je schedel hoger wordt waardoor je misselijk kunt worden en ook buikpijn kunt krijgen.

Wanneer je ook moet overgeven bij een hersenschudding kan erop wijzen dat je een zeer zware hersenschudding hebt opgelopen en dan moet je direct medische hulp zoeken.

#17: Diabetische keto-acidose (DKA)

Diabetische keto-acidose (DKA) is een serieuze complicatie voor mensen met diabetes en betekent dat je lichaam door insuline tekort vet afbreekt in plaats van koolhydraten om energie te krijgen.

Hierdoor kan je bloedbaan verstopt raken met ketonen en door teveel ketonen in je bloed kun je symptomen als misselijkheid, verwarring en extreme dorst ervaren.

#18: Constipatie

Constipatie kan ook voor misselijkheid in de ochtend zorgen.

Dit komt doordat een verstopping in je dikke darm het hele spijsverteringsproces vertraagt.

#19: Wagenziekte

Als je vatbaar bent voor wagenziekte stuur je verkeerde signalen naar je brein over je bewegingen.

Dit kan bijvoorbeeld in de auto voorkomen wanneer je ogen en je oren je hersenen vertellen dat je beweegt terwijl het verantwoordelijke gebied in je binnenoor en je spieren je brein vertellen dat je stilstaat.

Door deze gemixte signalen kun je last hebben van buikpijn, misselijkheid, duizeligheid en braken.

Wagenziekte komt overigens het vaakst voor bij zwangere vrouwen en kinderen.

Buikpijn door wagenziekte

Wakker worden met buikpijn voorkomen

Om te voorkomen dat je ’s ochtends buikpijn hebt is het natuurlijk erg belangrijk om erachter te komen wat deze buikpijn uiteindelijk veroorzaakt.

Vrouwen die last hebben van ochtendziekte gedurende het eerste trimester van hun zwangerschap kunnen bijvoorbeeld hun dieet aanpassen, meer water drinken of een maagzuurremmer nemen.

Wanneer misselijkheid bij het ontwaken wordt veroorzaakt door je voedingspatroon of levensstijl kunnen de volgende algemene tips helpen:

  • Beperk je alcoholconsumptie
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne
  • Volg een vast slaap- waakritme
  • Probeer zware maaltijden voor je gaat slapen te voorkomen
  • Eet minder vet voor je naar bed gaat
  • Doe een aantal ontspanningsoefeningen voor je gaat slapen om stress te verminderen
  • Eet iets lichts direct nadat je wakker bent geworden

Wanneer je ochtendmisselijkheid wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem met je spijsvertering of een oorinfectie zul je in veel gevallen niet aan het gebruik van medicatie ontkomen om de misselijkheid en bijkomende symptomen op te lossen.

Wordt je echter misselijk van medicijnen die je neemt dan doe je er goed aan je huisarts of behandelend arts te raadplegen om wellicht een ander medicijn of andere dosering te krijgen.

Zorgt wagenziekte echter voor buikpijn en misselijkheid dan kun je dit (tot op zekere hoogte) voorkomen door een plek in de auto of bijvoorbeeld trein uit te zoeken waar je altijd in voorwaartse richting zit en vooruit kunt kijken.

Daarnaast zijn er uiterst effectieve medicijnen voor wagenziekte die zonder recept bij iedere apotheek of drogisterij verkrijgbaar zijn.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Je moet absoluut je huisarts bezoeken wanneer je (bijna) altijd wakker wordt met buikpijn en dit je dagelijkse activiteiten verstoort. (Ohja en je bent er zeker van dat je niet zwanger bent!)

In de meeste gevallen is ochtendmisselijkheid niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken, echter chronische misselijkheid kan wel een teken zijn dat er een meer serieuze onderliggende medische conditie aan ten grondslag ligt.

Zo zie je misselijkheid in de ochtend kan veel verschillende oorzaken hebben waarbij zwangerschap de meest voorkomende is.

Echter ook je levensstijl, dieet of bepaalde ziektes en stoornissen kunnen ervoor zorgen dat je ontwaakt met ontzettende buikpijn.

Wanneer deze buikpijn en misselijkheid dagelijks je normale activiteit in de weg gaat zitten doe je er goed aan je problemen voor te leggen aan je huisarts!

HEB JIJ LAST VAN SLAPELOOSHEID? Los je slaapproblemen op met de 7-Stappen methode!
Perfect Slapen in 7 Stappen coverLig jij uren wakker in je bed te woelen en kun je de slaap maar niet vatten? Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden!

Je leert in deze online slaaptraining o.a. hoe je je eigen lichaamstemperatuur kunt inzetten om sneller in slaap te vallen en hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt produceren.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de slaapcursus GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen of extra voorwaarden.

Je kunt het 120+ pagina’s tellend eBook direct downloaden op je pc, smartphone of tablet waardoor je direct kunt beginnen, het hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd in je brievenbus.

KLIK HIER OM DIRECT TE BEGINNEN!

Ruim 15.000 cursisten gingen je al voor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *