Slecht slapen tijdens de overgang [7 Slaapadviezen tijdens de menopauze!]

Slecht slapen tijdens de overgang [7 Slaapadviezen tijdens de menopauze!]Slecht slapen tijdens de overgang is een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen.

In dit artikel ga ik je duidelijk uitleggen waarom je slecht slaapt tijdens de overgang en hoe je dit op een natuurlijke manier kunt verlichten en zelfs oplossen.

Uiteraard zal elke vrouw deze periode ander beleven en wat voor de een werkt zal voor de ander niet werken, maar ik denk dat er vast wel een aantal tips tussen zitten die wel zullen werken voor jou.

Inhoud

SLECHT SLAPEN TIJDENS DE OVERGANG

Tijdens de overgang zal bijna elke vrouw vroeg of laat slaapproblemen ervaren en dit kan variëren van niet kunnen inslapen of in slaap blijven tot het ontwikkelen van slaapstoornissen als slaapapneu.

Volwassen mensen hebben gemiddeld 7 – 9 uren slaap nodig per nacht en wanneer je dit niet krijgt zul je tegen een aantal problemen aanlopen.

Als je slecht slaapt kun je je de volgende dag slecht concentreren, raak je eerder in paniek, ben je emotioneler en kun je zelfs overmatige stress en depressiviteit ontwikkelen.

Vrouwen die door de overgang gaan hebben vaak opvliegers waardoor ze niet kunnen slapen of juist wakker worden.

Wanneer deze opvliegers tijdens de nacht afnemen zullen voor veel vrouwen ook hun slaapproblemen afnemen.

WAAROM SLAAP JE JUIST TIJDENS DE MENOPAUZE SLECHT?

Vrouwen tijdens menopauzeTijdens de menopauze beginnen voor veel vrouwen de slaapproblemen omdat er twee verschillende hormonen in het vrouwenlichaam zijn die sterk afnemen.

Dit zijn namelijk de hormonen oestrogeen en progesteron die beide op verschillende manieren je slaappatroon beïnvloeden.

Oestrogeen is een belangrijk hormoon om voor je lichaam om de magnesium-productie te controleren.

Magnesium helpt je spieren namelijk ontspannen en hoe minder magnesium je lichaam aanmaakt des te moeilijker het wordt om in slaap te vallen.

De verminderde aanmaak van oestrogeen tijdens de overgang is ook een van de belangrijkste oorzaken waarom vrouwen opvliegers hebben tijdens de nacht.

Dit kan je slaap natuurlijk ernstig verstoren, maar kan tevens voor ademhalingsproblemen tijdens het slapen, vergelijkbaar met slaapapneu, zorgen.

Progesteron is een belangrijk hormoon die je helpt in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Bij een lagere progesteron-productie slaap je namelijk minder diep en bereik je soms de de diepe slaapfase helemaal niet.

Hierdoor slaap je erg slecht en kun je het gevoel hebben dat je bijna niet geslapen hebt omdat je alsnog geen nieuwe energie hebt opgedaan, ook al ben je niet wakker geweest.

Heb jij last van slapeloosheid tijdens de overgang, of word je elke ochtend veel te vroeg wakker dan wil ik je adviseren de onderstaande slaapadviezen door te nemen.

#1: VOLG EEN VAST SLAAP- EN WAAKRITME

Het volgen van een vast slaap- en waakritme is erg belangrijk als je lijdt aan slapeloosheid, dit geldt echter ook als je slapeloosheid wordt veroorzaakt door de overgang.

Vaak kun je dit slecht slapen tijdens de overgang (bijna) volledig opvangen door je aan het vaste slaap- en waakritme te houden die je het liefst voor de menopauze ook al had.

Dankzij een sterke biologische klok kunnen bepaalde tegenstrijdige signalen die je lichaam afgeeft door de verstoorde hormoonhuishouding worden overwonnen.

Het is belangrijk dat je je ook aan dit vaste slaapritme houdt en dus ook niet bijvoorbeeld in het weekend veel later gaat opstaan.

Mocht je nog geen vast slaap- en waakritme hebben dan is nu de tijd om deze voor jezelf te bepalen, je zult er namelijk ook na de overgang nog de vruchten van plukken.

#2: DOE EEN POWERNAP

Powernap tijdens de overgangOok het doen van korte middagdutjes of powernaps kan een goede manier zijn om beter om te kunnen gaan met het opgelopen slaapgebrek.

Na de vele nachten waarin jouw voortplantingshormonen en de hormonen die je slaapcyclus bepalen ruzie hebben gehad en jou slapeloos in bed hebben gelaten kan zo’n kort slaapje wonderen doen.

Probeer deze dutjes kort te houden (15 – 30 min.) om de ergste vermoeidheid te laten verdwijnen maar er niet voor zorgen dat je ook komende nacht weer niet kunt slapen.

Je zult verbaasd zijn hoe effectief een kort middagdutje kan zijn en hoeveel je al beter kunt voelen na een kwartier slapen.

#3: VOLG THERAPIE

Therapie volgen voor slecht slapen tijdens de overgangOk, dit is niet mijn eerste voorkeur, maar als je echt een ernstig slaapprobleem hebt en maanden achter elkaar bijzonder slecht slaapt tijdens de overgang dan kun je overwegen om in therapie te gaan.

Ik heb het dan natuurlijk over cognitieve gedragstherapie waarin je binnen ongeveer 8 – 10 weken beter leert slapen tijdens deze fase in je leven.

Zoals gezegd zou dit niet mijn eerste keuze zijn en wil ik je aanraden om eerst de laatste tip van dit rijtje te lezen, want je kunt vele malen goedkoper een online slaaptraining volgen die naar mijn mening net zo effectief is.

#4: OMGAAN MET OPVLIEGERS

Wanneer het hebben van opvliegers tijdens de nacht ervoor zorgt dat jij slecht slaapt is het belangrijk hier goed mee om te gaan.

Deze opvliegers zullen jou de komende tijd namelijk nog wel blijven volgen en er is niet echt een goede manier om deze daadwerkelijk te voorkomen dus moet je ermee dealen.

Ga bijvoorbeeld naar een sportwinkel en koop een aantal thermoshirts die atleten helpen zweet af te voeren.

Draag deze vervolgens als pyjama en nee ze zullen opvliegers niet kunnen voorkomen maar zorgen er wel voor dat je niet badend in het zweet wakker wordt.

#5: ZORG VOOR EEN KOELE SLAAPKAMER

Nest thermostaatJe slaapkamer afkoelen voor je naar bed gaat is een goede methode om ervoor te zorgen dat je sneller in slaap valt.

Lagere temperaturen geven namelijk een signaaltje aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en maken je opvliegers minder storend.

Als je partner commentaar heeft vertel hem dan een extra pyjama aan te doen of een extra deken te pakken.

Een warm bad of douche nemen voor je gaat slapen is ook een goede manier om je lichaamstemperatuur te verlagen.

Ja je lichaamstemperatuur gaat omhoog als je in bad zit, maar wanneer je eruit stapt zal je temperatuur sneller dalen.

Ohja en een stevige vrijpartij kan ook wonderen voor je slaap verrichten, want seks is nog altijd een goede slaapverwekkende bezigheid.

Let echter wel op en doe het ook tijdens de overgang altijd veilig, want je wilt natuurlijk niet over 9 maanden voor een nog grotere verrassing komen te staan.

#6: ONTSPANNINGSTECHNIEKEN

MediterenDankzij de door je lijf gierende hormonen zul je ook veel meer last hebben van stress waardoor je op zich ook al slecht gaat slapen tijdens de overgang.

Daarom is het belangrijk om al met een ontspannen geest en lichaam naar bed te gaan.

Ik wil je daarom de volgende ontspanningstechnieken aanraden die je voor je naar bed gaat kunt doen om met een kalme geest en ontspannen lichaam te slapen.

  • Mediteren
  • Yoga
  • Neem een warm bad / douche
  • Lezen
  • Ademhalingstechnieken (4-7-8 Ademhalingstechniek)
  • Bidden
  • Luisteren naar kalmerende slaapmuziek

#7: VOLG DEZE ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekZoals beloofd wil ik je de gigantische kosten van therapie en het inhuren van een slaapcoach besparen en ben ik van mening dat je deze technieken ook prima zelf online kunt leren.

Ik wil je daarom de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

In dit 120+ pagina’s tellend eBook leer je stap voor stap hoe je beter kunt slapen (ook tijdens de overgang).

Je kunt deze training meteen downloaden waardoor je direct aan de slag kunt en krijgt het hardcover paperback boek de volgende dag thuisgestuurd.

Perfect Slapen in 7 Stappen gratis uitproberen

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.

Je loopt trouwens geen enkel risico en kunt de online slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

MIS DEZE UNIEKE KORTING NIET EN DOWNLOAD NU!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

1 gedachte over “Slecht slapen tijdens de overgang [7 Slaapadviezen tijdens de menopauze!]

  1. chantal

    wat voor soort pyjama kan ik aan? moet wel lange broek want ik zweet zelfs tot mijn scheenbenen, dus kan geen korte broekje aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *