Sneller in slaap vallen: 13 Tips en adviezen

Sneller in slaap vallen gapenDuurt het ook elke avond een eeuwigheid voor je in slaap valt? Check de volgende 13 wetenschappelijk bewezen tips en adviezen hoe om sneller in slaap te vallen.

De belangrijkste oorzaken hiervan zijn: angst, stress en onzekerheid, want als je angstig en bezorgd bent zul je veel moeilijkheden ervaren om in slaap te vallen.

Als je dan vervolgens slecht slaapt wordt je nog gestresster en wordt het moeilijker om je emoties onder controle te houden, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Inhoud

SNELLER IN SLAAP VALLEN

Wil jij sneller in slaap vallen? Probeer dan de volgende wetenschappelijk bewezen methodes, met o.a.: ontspanningstechnieken, afleidingsoefeningen en meer manieren om je lichaam in slaapmodus te krijgen.

Om deze 13 tips en adviezen om sneller in slaap te vallen af te trappen zal m’n eerste advies erg tegendraads in je oren klinken.

#1: DWING JEZELF WAKKER TE BLIJVEN

Proberen wakker te blijvenKlinkt tegenstrijdig toch, jezelf dwingen om wakker te blijven terwijl je niets liever wilt dan slapen?

Ook in dit geval helpt omgekeerde psychologie, uit een klein Schots onderzoek bleek namelijk dat je sneller in slaap valt als je probeert wakker te blijven.

De helft van de deelnemers kreeg namelijk de opdracht in bed te gaan liggen en wakker proberen te blijven, terwijl de andere kandidaten juist zo snel mogelijke moesten proberen in slaap te vallen.

Je raadt de uitkomst al, want de kandidaten die juist probeerden wakker te blijven vielen sneller in slaap.

Echter deze omgekeerde psychologie is geen lange termijn oplossing, maar het kan wel helpen.

#2: STA KORT OP

Als je midden in de nacht wakker en niet weer binnen 15 minuten in slaap valt kun je het beste even kort uit bed gaan en een activiteit doen waarbij je je handen en hoofd gebruikt.

Je kunt hierbij denken aan het oplossen van een kruiswoordpuzzel of het maken van een kleurplaat, vermijd echter de tv, smartphone of laptop.

Dankzij het blauwe licht van deze beeldschermen wordt er minder melatonine geproduceerd in je lichaam waardoor je juist moeilijker weer in slaap valt.

Het is sowieso belangrijk dat je echt opstaat en niet andere dingen in je bed gaat doen om verwarring in je hersenen te voorkomen.

Je slaapkamer moet je eigenlijk alleen kunnen associëren met slapen en uitrusten.

#3: VERWIJDER DIE KLOK UIT JE SLAAPKAMER

Klok uit de slaapkamer verwijderenJe ligt al draaiend in bed elke seconde en elke minuut weg te kijken op die klok naast je bed.

Door het constant checken van de tijd wordt je alleen maar gestresster waardoor je ook weer moeilijker in slaap valt.

In veel gevallen komt dit doordat je daadwerkelijk per minuut banger wordt dat je niet meer in slaap valt en hoe moeilijk de volgende dag gaat zijn wanneer je nog uren niet kunt slapen.

#4: MAAK HET KOELER OP JE KAMER

Wist je dat je lichaamstemperatuur in grote mate in verbinding staat met je biologische klok?

Als je in slaap valt daalt je lichaamstemperatuur ook licht en er wordt zelfs aangenomen dat deze lagere temperatuur het proces bevorderd.

Uit onderzoek is gebleken dat de ideale temperatuur om in te kunnen slapen tussen 17 en 19 graden celsius is.

Het beste slaapgeheim is een koele, donkere en comfortabele slaapkamer, want door een duistere slaapkamer gaat er een seintje naar je hersenen om melatonine aan te maken.

Door de aanmaak van dit slaaphormoon weet ook je biologische klok dat het tijd is om te gaan slapen waardoor ook je lichaamstemperatuur omlaag gaat.

#5: NEEM EEN WARME DOUCHE

Neem een warme doucheDoor het verwarmen van je lichaam met een warme douche ongeveer een uur voor je naar bed gaat en vervolgens in koelere lucht te stappen zal je lichaamstemperatuur sneller dalen.

Uit onderzoek is gebleken dat dit snelere afkoelen van je lichaam je stofwisseling sneller afremt en je lichaam voorbereidt om te gaan slapen.

Als je elke avond rond dezelfde tijd doucht en het een onderdeel maakt van je slaaproutine dan haal je er het meeste voordeel uit.

Als je dit steevast elke avond doet dan weet je lichaam wat er gaat komen en zal het al in de slaapmodus gaan, bovendien is douchen natuurlijk uiterst ontspannen.

#6: DRAAG SOKKEN IN BED

Uit onderzoek is gebleken dat warme voeten en handen nauw samenhangen met slapen.

Als je je voeten warm houdt met sokken dan gaan je bloedvaten meer openstaan waardoor je beter warmte af kunt voeren.

Met juist warme handen en voeten kan je lichaam sneller afkoelen waardoor zoals je hierboven ook al kon lezen sneller in slaap kunt vallen.

Lees ook dit artikel over slapen met sokken aan.

#7: DOOP JE HOOFD IN IJSKOUD WATER

Ijskoud water in gezichtAls je last hebt van slaapangst en erg gestresst bent kan het beste medicijn om je slaapproblemen op te lossen misschien ijskoud water zijn.

Als je nog klaarwakker bent dan moeten je hersenen opnieuw opgestart worden om tot rust te kunnen komen.

Door erg koud water over je gezicht te spoelen ontstaat er een fenomeen genaamd ‘Mammalian Dive Reflex’ waardoor je hartslag en bloeddruk omlaag gaat.

Hierna moet je snel naar bed gaan en kun je met een rustig lichaam gaan slapen.

#8: 4-7-8 ADEMHALINGSTECHNIEK

Volgens vele slaapexperts is de 4-7-8 ademhalingstechniek de beste manier om snel in slaap te vallen.

Volgens de geleerden ontspan je doordat je meer zuurstof in je bloed krijgt waardoor je hartslag vertraagt en je longen meer kooldioxide kunnen verwerken.

Klik op de link hierboven om te leren hoe je de 4-7-8 ademhalingstechniek het beste uit kunt voeren.

#9: LAVENDELGEUR IN DE SLAAPKAMER

LavendelgeurLavendel ruikt niet alleen heerlijk, maar de aroma van deze bloem/kruid heeft ook een ontspannende werking en verlaagt zelfs je bloeddruk.

Tijdens een onderzoek in 2005 moesten kandidaten 3 keer 2 minuten aan lavendelolie ruiken met steeds 10 minuten ertussen.

Deze personen bleken makkelijk in slaap te vallen, dieper te slapen en voelden zich fitter in de ochtend erna.

Probeer ook eens de volgende lavendel oliën:

#10: DENK AAN EEN MOOIE BESTEMMING

Je brein speelt een erg grote rol in het wel of niet makkelijk kunnen slapen, daarom is het erg krachtig om je een favoriete locatie in te beelden waar je je kalm en gelukkig voelt.

Het belangrijkste hierin is om te denken aan een omgeving die jou van andere gedachten en zorgen af kan houden.

Uit een onderzoek van de Oxford universiteit bleek dat mensen met insomnie die de opdracht kregen om aan een ontspannende bestemming te denken 20 minuten sneller in slaap vielen dan slapelozen die de opdracht kregen om schapen te tellen.

#11: LUISTER NAAR MUZIEK

Luister naar muziekKlassieke muziek of muziek met een traag ritme van 60 – 80 beats per minuut kunnen je helpen slaperig te worden en uiteindelijk in slaap te vallen.

Naast een verbeterde slaapkwaliteit kan het luisteren van langzame muziek ook helpen de symptomen van een depressie te bestrijden.

#12: SCHAKEL ELEKTRONICA UIT

In de uren voor je wilt gaan slapen kun je jezelf het beste zo weinig mogelijk blootstellen aan blauw licht (blue light).

Blauw licht zorgt voor een verminderde aanmaak van melatonine waardoor je dus erg wakker en alert blijft in plaats van slaperig.

Het is daarom aan te raden alle elektronica met een beeldscherm, zoals: smartphone, tablet, laptop en tv minimaal een uur voor het slapen uit te schakelen.

Je kunt bijvoorbeeld het laatste uur of anderhalf uur voor het slapen tijd voor jezelf nemen en een warme douche nemen en/of gaan lezen.

#13: ONLINE SLAAPCURSUS

Perfect Slapen in 7 Stappen boekIn een online slaapcursus als Perfect Slapen in 7 Stappen leer je stap voor stap de beste ontspanningstechnieken om makkelijker en sneller in slaap te vallen.

In deze bewezen slaapmethode leert slaapexpert William van der Klaauw vele technieken om een ontspannen en goede nachtrust te krijgen.

Dit doe je onder andere door te leren hoe je op het juiste moment de juiste slaaphormonen (als melatonine) aan kunt maken.

Ook leer je je biologische klok weer gelijk te zetten en de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur weer onder controle te krijgen en nog veel meer.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ 50% Korting)

Je kunt deze online slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen via onze exclusieve kortingslink hieronder download krijg je bovendien 50% korting en een aantal extra bonussen geheel gratis.

Wil jij sneller in slaap vallen en langer doorslapen? Download dan net als 7.500 andere tevreden cursisten deze unieke online slaaptraining!

JA! IK WIL SNELLER IN SLAAP VALLEN!

Ruim 7.500 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *