9 ‘Minder bekende’ slaaptips van lezers van SlaapGoeroe [Voor lezers – door lezers!]

9 'Minder bekende' slaaptips van lezersVoor deze blog heb ik een aantal van mijn vaste lezers benaderd om hun beste, soms vreemde en vaak minder bekende slaaptips met ons te delen.

Gelukkig kreeg ik hier alleen maar positieve reacties op en kan ik je daarom met trots deze 9 ‘minder bekende’ slaaptips presenteren.

De meest verrassende en bij mij onbekende slaaptip die ik kreeg was om voor je gaat slapen ene kwartier tot een half uur Tetris te spelen, maar daarover later meer >>

Inhoud

9 SLAAPTIPS VAN LEZERS

Een ieder weet inmiddels hoe belangrijk slaap is voor je algehele gezondheid en je humeur.

Toch zijn er naast de gebaande paden nog talloze minder bekende slaaptips en heeft bovendien iedereen hier zijn of haar eigen draai aan gegeven.

Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een computerspelletje uit de jaren ’80 tot het hebben van seks, héél véél seks voor je onder de wol duikt.

Ok, ben je er klaar voor? Laten we de eerste slaaptip van een trouwe lezeres van SlaapGoeroe.nl die luistert naar de naam Marga van der Berg er snel bijpakken:

#1: Overdenk je dag [Marga v/d Berg]

Lezeres van SlaapGoeroe Marga v/d BergWanneer je aan het einde van de dag je dag overdenkt en alleen aan de positieve dingen denkt die je die dag hebt bereikt helpt dit je sneller in slaap te vallen.

Neem elke avond 5 minuten voor jezelf en beantwoord in gedachten de volgende vragen:

  • Wat zijn drie fantastische dingen die vandaag zijn gebeurd?
  • Wat heb ik vandaag geleerd?

Het neurofysiologische aspect van deze oefening is dat je je gedachten verplaatst van het limbisch systeem in je hersenen naar een ander deel van je brein genaamd de ‘neocortex’.

Ons limbisch systeem is onder andere verantwoordelijk voor onze emoties en is een ouder deel van ons brein wat puur gericht is op overleven.

Dit is mede de reden waarom ook onze angsten en spanningen zich hier huisvesten.

Deze gedachten worden ook wel “ANT’s” – Automatic Negative Thoughts – genoemd en zoals de naam al doet vermoeden hebben we deze gedachten niet onder controle.

We kunnen deze gedachten echter wel tegengas geven door het doen van bepaalde hersenoefeningen die je aandacht verschuiven naar positieve hersenactiviteit.

In het bijzonder naar de linkerzijde van je prefrontale cortex waar gevoelens van blijheid en positiviteit gehuisvest zijn.

#2: Speel Tetris [Jan Oudewater]

Slaaptips van lezersDat brengt ons bij nummer #2 op jouw lijst met minder bekende slaaptips en dit is daadwerkelijk een juweeltje!

Hoewel iedereen (inclusief ikzelf) je afraadt om videogames te spelen voor je gaat slapen vanwege de blootstelling aan blauw licht kun je voor het oeroude spelletje Tetris rustig een uitzondering maken.

Dit is niet zonder reden uiteraard, want het is wetenschappelijk bewezen dat het spelen van Tetris de aanmaak van grijze stof in je hersenen stimuleert.

Het is zelfs bewezen dat je brein door het spelen van dit spelletje flexibeler wordt en je aanpassingsvermogen wordt vergroot.

Hiermee kun je een aantal ziektes en stoornissen tegengaan zoals bijvoorbeeld: MS, ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer.

Er is zelfs een naam voor, namelijk ‘The Tetris Effect’ (Wikipedia) en deze komt voort uit een onderzoek waarin men hersenscans van twee groepen met elkaar vergeleek.

De eerste groep speelde ongeveer een half uur per dag Tetris en de andere groep speelde het spel niet.

Na drie maanden bleek de groep die het spelletje wèl speelde een dikkere grijze massa in hun hersenen te hebben opgebouwd.

Enkele voordelen van het regelmatig spelen van een spelletje Tetris zijn:

  • Verbetering van je probleemoplossende capaciteiten.
  • Beter ruimtelijk inzicht.
  • Verbeterde diepteperceptie.
  • … en – belangrijk voor dit artikel – het heeft een slaapverwekkende werking en helpt je sneller in slaap te vallen.

#3: Geef een positieve draai aan negatieve ervaringen [Geert Klaverman]

Geert KlavermanIn navolging van punt #1 wil ik je vragen om één situatie van de afgelopen dag in gedachten te nemen en jezelf de vraag te stellen:

“Hoe had ik dat beter kunnen doen?”

Dit kan een confrontatie met een collega, vriend of familielid zijn geweest waarin je niet gereageerd hebt zoals je eigenlijk had willen doen.

Je kunt dit moment later in gedachten nog een keer afspelen en bedenken hoe je wèl had willen reageren.

Het gaat hierbij overigens niet om hoe je diegene had kunnen “dissen” of een nog grotere ruzie had kunnen veroorzaken.

Deze oefening helpt jou juist om de beste versie van jezelf naar voren te halen.

Door een positieve draai aan negatieve ervaringen te geven train je je brein om een volgende keer beter te handelen en ècht te zeggen wat je eigenlijk wilt zeggen.

#4: Weet nu al wat je morgen gaat doen [Marijke de Boer]

Slaaphacks van lezersWanneer je aan het einde van de dag al weet wat je morgen wilt doen en bereiken geeft dit je ongemerkt veel kracht en vooral rust in je hoofd.

Als je wakker wordt met een duidelijk plan van aanpak voor de komende dag verspil je geen energie aan het bepalen wat je gaat doen en hoe je dit gaat doen.

Ook onze hersenen zijn aan het einde van een lange dag namelijk erg vermoeid en wanneer je deze kunt ontlasten is dit een krachtige oplossing.

Daarnaast kun je je brein meteen aan het werk zetten tijdens het slapen om over je plannen van morgen na te denken.

“Hierdoor word ik vaak op onverklaarbare wijze wakker met de oplossing voor mijn probleem meteen al voorhanden, zonder dat ik er bewust over heb nagedacht.”

#5: Perfectioneer je slaapkamer [Liza Ousmali]

Aziatische vrouw“Wees zuinig op je slaapkamer en verdedig deze met alles wat je in je hebt!”

Enkele dingen die ik heb gedaan om mijn slaapomgeving te verbeteren zijn:

  • Volledig verduisterende gordijnen zorgen voor een donkere slaapkamer.
  • Tijdens de zomer zet ik een kleine airco in mijn slaapkamer voor ik naar bed ga zodat de slaapkamertemperatuur altijd ideaal is, namelijk tussen 15 – 19°C.
  • Draag luchtige slaapkleding die goed ademt of beter nog slaap helemaal naakt.
  • Verwijder alle elektronica uit je slaapkamer, zelfs die tv aan de muur.
  • Neem je smartphone ’s nachts niet mee in de slaapkamer maar laad deze bijvoorbeeld op in de keuken om niet afgeleid te worden en blootstelling aan blauw licht te voorkomen.
  • Daarnaast heb ik de muren van mijn slaapkamer blauw geverfd omdat uit onderzoek is gebleken dat dit de beste kleur is voor je slaapkamer.

#6: Seks, veel seks en orgasmes [Juan Gutiérrez]

Slaaptips van de lezers van SlaapGoeroeNummer #6 op jouw lijst met minder bekende slaaptips is seks hebben voor je gaat slapen en dan met name ook een “hoogtepunt” bereiken.

De neurologische en fysiologische voordelen van seks zijn te groot om te ontkennen.

Zo heeft het bedrijven van de liefde een positieve invloed op:

  • Je hartminuutvolume, oftewel cardiac output.
  • Je hartslag daalt.
  • Je bloeddruk gaat omlaag.
  • Je ademhaling vertraagt.

Daarnaast is het natuurlijk goed voor je relatie en het is alom bekend dat relatieproblemen en bijkomende stress een belangrijke oorzaak van slapeloosheid is.

Bovendien zal je productie van serotonine en dopamine door de lucht gaan.

Neem het dus maar van mij aan: “Er is geen betere manier om aan je nacht te beginnen dan met een orgasme!”

#7: Zorg voor voldoende zuurstof [Mieke v/d Voort]

Minder bekende slaaptipsWat doe jij na het avondeten? Ik ga elke avond een half uur wandelen na het eten.

Dit komt niet alleen je spijsvertering ten goede maar voorziet je lichaam ook van extra zuurstof om een goede nachtrust te krijgen.

Een gezonde volwassene heeft overdag een zuurstofsaturatie, oftewel zuurstofverzadiging, van 98% – 100%.

Wanneer dit niet het geval is gaat je hartslag omhoog en loop je een groter risico op hart- en vaatziekten omdat je hart harder moet werken als je cellen niet voldoende zuurstof krijgen.

Het is dus erg belangrijk om een gezonde zuurstofsaturatie te hebben en te houden.

Dit is met name ’s nachts belangrijk omdat we weten dat de zuurstofverzadiging in de avond met ongeveer 5% daalt.

Wanneer deze dus om te beginnen al niet in orde was kan deze ’s nachts zelfs onder de 90% zakken.

Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat je hart dan extra hard moet werken en dit voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen.

Ik heb hieronder een aantal tips voor je verzameld om ook ’s nachts genoeg zuurstof te krijgen:

  • Stop met roken (als je dat nog niet had gedaan).
  • Ga iedere avond na het avondeten een half uur wandelen.
  • Doe elke avond ademhalingsoefeningen voor je gaat slapen.
  • Slaap niet op je rug maar op je zij om de luchtwegen volledig open te stellen om te ademen.

#8: Volg een vast slaap- waakschema [Peter Kooistra]

9 Slaaptips van de lezers van SlaapGoeroeElke avond op dezelfde tijd naar bed gaan en elke ochtend op dezelfde tijd opstaan is het grote slaapgeheim van vele beroemdheden.

Zo is het bijzonder goed voor je vitaliteit op de lange termijn, productiviteit en concentratie.

De mens is namelijk een gewoontedier en we onderhouden deze gewoontes in onze biologische klok, ook wel circadiane ritme genoemd.

Dankzij de samenwerking van de verschillende ‘klokken’ in ons lichaam en de hoofdklok in ons brein hebben we een natuurlijk slaap- waakritme.

De hoofdklok in onze hersenen wordt de nucleus suprachiasmaticus (SCN) genoemd en deze reguleert ons slaap- waakritme aan de hand van licht.

Het stelt zichzelf gelijk aan de hand van het licht wat via je netvlies binnenkomt.

Daarna stemt het zich verder af aan de hand van andere interne biologische klokken in ons lichaam met behulp van bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur.

Je zult nu begrijpen het laat op de avond gebruiken van een computer of smartphone met een helder display je biologische klok kan beïnvloeden.

Het grote gevolg hiervan is dat je lichaam minder melatonine produceert en laat dit nou net hèt “slaaphormoon” zijn.

Als je dus laat op de avond jezelf nog blootstelt aan fel licht dan denkt je lichaam: “Hé het is nog overdag, ik moet nog even aan de slag!”

Dit terwijl je brein aan niets anders denk dan dat het buiten donker is en het tijd is om te gaan slapen.

#9: Laat de 7-Stappen methode jou helpen [Matthijs Dekker]

William van der Klaauw 7-Stappen methodeOk, ik heb nu een aantal van mijn lezers aan het woord gelaten maar voor de laatste slaaptip wil ik zelf duit in het zakje doen.

Ik weet namelijk dat je niet alle slaaptips zult onthouden en altijd snel paraat zult hebben.

Daarom wil ik je de 7-Stappen methode aanraden, je kunt dit eBook direct downloaden op je smartphone, tablet of computer waardoor je alle adviezen met kunt toepassen.

Je krijgt overigens de volgende dag het hardcover boek thuisgestuurd waardoor je alle slaaptips direct op je nachtkastje voorhanden kunt hebben.

Twijfel je nog? Dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent en kun je deze online slaaptraining dus gratis uitproberen!

>> Klik hier om de 7-Stappen methode direct te downloaden!

Ruim 15.000 mensen gingen je al voor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *