Tongbijten: Is op je tong bijten in je slaap onschuldig of een serieus probleem?

Op je tong bijten in je slaapAls je soms op je tong bijt in je slaap en wakker wordt met een pijnlijke tong dan is dit niet direct een probleem waarvoor je een doktor belt maar het kan wel degelijk duiden op een serieus probleem.

In dit artikel kom je meer te weten over wanneer tongbijten een serieus probleem is, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt oplossen.

Hoewel het iedereen af en toe overkomt is er een relatief kleine groep Nederlanders van ongeveer 100.000 mensen die (bijna) elke nacht op hun tong bijten tijdens de slaap en met een pijnlijke en/of verwonde tong wakker worden.

Inhoud

Op je tong bijten in je slaap

Dus wanneer wordt op je tong bijten in je slaap een serieus probleem?

Nou eigenlijk direct, want zodra je op je tong bijt wordt je slaap verstoord omdat je hersenen meteen een pijnsignaal ontvangen, zelfs wanneer je slaapt.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je overall slaapkwaliteit en kan variëren van een enkele nacht met te weinig diepe slaap tot een langdurig tekort aan REM-slaap wat een uiterst belangrijke slaapfase is.

Daarnaast kan het duiden op een nóg ernstiger onderliggend probleem wat je nog niet hebt ontdekt.

Tongbijten tijdens het slapen

Tongbijten tijdens het slapen komt vaker voor dan je denkt

Overigens bijten meer mensen op hun tong tijdens het slapen dan je wellicht denkt en hoewel er geen exacte cijfers zijn is het aantal mensen dat lijdt aan een aantal veel voorkomende oorzaken als bruxisme en slaapapneu een goede indicator.

Ongeveer een kwart van alle mensen knarst met hun tanden over elkaar tijdens het slapen en naar schatting lijden ongeveer 750.000 tot 1 miljoen Nederlanders aan slaapapneu, vaak zonder dat ze het zelf weten.

Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval en kun je ook door andere oorzaken ’s nachts hard op je tong bijten en deze beschadigen waardoor deze pijnlijk is als je wakker wordt.

In werkelijkheid gebeurt het ons allemaal wel eens, vooral wanneer we wakker zijn. Want hoe vaak bijt je niet per ongeluk op je tong of de binnenkant van je wang terwijl je praat of eet?

Is je tong te groot voor je mond?

Toch bijten sommige mensen vaker op hun tong in de slaap dan anderen en kan sterk afhankelijk zijn van het formaat van je tong en hoe je kaak eruit ziet.

Wanneer deze niet in proportie zijn zul je niet alleen tijdens het slapen vaker op je tong bijten maar ook in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens het praten.

Als je overigens een grote tong hebt dan ben je niet alleen en hoewel je weinig aan de daadwerkelijke grootte van je tong kunt doen zijn er wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om tongbijten tijdens het slapen te voorkomen.

Is je tong te groot voor je mond?

Hoe vaak bijt je op je tong als je wakker bent?

De kans is groot dat als je regelmatig op je tong bijt als je wakker bent de kans ook groot is dat je dit ook in je slaap vaak doet.

Toch kunnen deze ‘nachtelijke ongelukjes’ voor flinke schade zorgen en kan in sommige gevallen door andere serieuze gezondheidsproblemen worden veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken voor tongbijten:

Als het één keer per maand of minder voorkomt dan is het waarschijnlijk gewoon een ongelukje en heb simpelweg een erg onrustig nachtje achter de rug en zijn je dromen iets te levendig geweest.

Terwijl je slaapt draai je soms vaak heen en weer en net zoals je armen en benen soms in vreemde posities kunnen belanden geldt dit ook voor je tong en bijt je hier af en toe op of schuif je met je tanden over elkaar.

Beugel en scheve tanden

Als je scheve tanden hebt of een beugel draagt kan dit de reden zijn waarom je soms op je tong bijt tijdens je slaap.

Vooral de elastiekjes die gebruikt worden om je kaken strak te trekken en te herpositioneren kunnen bijzonder oncomfortabel zijn.

Tijdens het slapen kun je ongemerkt op zoek gaan naar een betere kaakhouding waarbij je op je tong kunt bijten.

Stoornissen en gezondheidsproblemen:

Vrouw met stressStress: Spanning, paniek en stress kunnen de oorzaak zijn achter veel verschillende slaapproblemen waaronder tandenknarsen en tongbijten.

Stress kan worden veroorzaakt door allerlei verschillende hormonen, een druk werkschema of bijvoorbeeld relatieproblemen.

Hoewel we het vaak direct wegstoppen is stress de grootste oorzaak van tongbijten en overigens ook van allerlei andere gezondheidsproblemen.

Probeer de rust en ontspanning te vinden die je nodig hebt en wanneer je dit zelf niet voor elkaar kunt krijgen doe je er goed aan je huisarts te raadplegen.

Wanneer je erachter komt wat de onderliggende oorzaak is van de stress en deze onder controle hebt kan het zomaar zijn dat je niet meer op je tong bijt in je slaap.

Tandenknarsen: Bruxisme is een veel voorkomende stoornis die direct gelinkt kan worden aan tongbijten.

Omdat het erg lijkt op kauwen snap je hoe eenvoudig het is om op je tong te bijten gedurende deze kaakbewegingen, vooral omdat je er geen controle over hebt omdat je slaapt.

In tegenstelling tot wanneer je af en toe met je tanden knarst vanwege bijvoorbeeld stress moet deze slaapstoornis wél behandeld worden wanneer het regelmatig voorkomt.

Zoals gezegd is tandenknarsen veelal een symptoom van stress of angst en kan dit behandeld worden met behulp van therapie of medicatie.

Slaapstuipen: Bij slaapstuipen maken je ledematen ongecontroleerde stuiptrekkingen zonder dat je hier bewust van bent omdat je slaapt.

Daarnaast zijn er ook subtielere slaapstuipen die moeilijker te ontdekken zijn en herkend kunnen worden aan pijnlijke zijkanten van je tong.

Zoals de naam al zegt komen slaapstuipen niet voor wanneer je wakker bent waardoor deze slaapstoornis alleen gediagnostiseerd kan worden tijdens een slaaponderzoek in een slaapkliniek.

Om deze stoornis te behandelen worden er meestal medicijnen voorgeschreven waarna de stuiptrekkingen en het tongbijten stopt.

Slaapgebonden bewegingsstoornis PLMD

Slaapgebonden bewegingsstoornis: Als je lijdt aan een slaapgebonden beweginsstoornis (PLMD) dan verkrampen vooral de spieren rondom je hoofd en nek tijdens het slapen.

Zo kun je in je slaap flink met je hoofd schudden en dit kan resulteren in ernstige blessures waaronder verwondingen door sterke bijten bijvoorbeeld op je tong.

Dit kan voorkomen vlak voordat je in slaap valt maar ook tijdens je diepe slaap en deze verkrampingen kunnen soms minuten lang aanhouden.

Hoewel het ook bij volwassenen voorkomt komt het veel vaker bij kinderen voor en hoewel er wel medicijnen voor zijn worden deze slechts weinig voorgeschreven en gebruikt omdat de meeste kids er naarmate ze ouder worden vanzelf mee stoppen.

Slaapapneu: Slaapapneu is een slaapstoornis die gekenmerkt wordt door ademhalingsproblemen tijdens het slapen en zelfs adempauzes die kunnen oplopen tot zo’n 40 seconden.

Tijdens deze adempauzes kan je tong ook ontspannen waardoor deze tussen je tanden kan glijden en je erop kunt bijten wanneer je de ademhaling hervat.

Elke adempauze veroorzaakt door slaapapneu tijdens het slapen – en dit kunnen er veel zijn per nacht – kan beschadigingen aan je tong veroorzaken en ervoor zorgen dat je met bloed in je mond wakker wordt.

Gelukkig zijn er effectieve methodes om slaapapneu op te lossen zoals het dragen van een speciaal bitje of het trainen van je nek- en keelspieren zoals staat omschreven in het Stop nu met snurken oefenprogramma.

Ziekte van Lyme: Deze aandoening heeft een grote impact op je zenuwstelsel en hersenen waardoor je spieren niet goed werken en verkeerde signalen van je hersenen ontvangen waardoor ze onverwacht en onbedoeld kunnen bewegen.

Dit kan er dus ook tijdens het slapen in resulteren dat je op je tong bijt.

Andere oorzaken:

Kunstgebit: Als je een kunstgebit hebt die net niet goed past dan kan dit ook een belangrijke oorzaak zijn voor je bijtprobleem.

Wanneer dit het geval is zul je je tandarts met een bezoek moeten vereren om de juiste aanpassingen te krijgen.

Kunstgebit

Gebruik van verdovende middelen: Als je drugs of andere verdovende middelen neemt kun je hierdoor op je tong en op de binnenkant van je wangen gaan bijten ook tijdens het slapen.

Bij het gebruik van sommige drugs doen mensen dit zelfs met opzet omdat ze geen pijn voelen tasten ze af hoe hard ze op hun tong kunnen bijten en ik hoef je uiteraard niet uit te leggen dat hier ernstige verwondingen door kunnen ontstaan.

Antidepressiva: Bepaalde medicijnen en dan met name antidepressiva kunnen ook voor nachtelijke stuiptrekkingen en bewegingen zorgen die een probleem kunnen vormen.

Het bijten op de tong in de slaap na het gebruik van medicijnen stopt meestal wanneer men overstapt op andere middelen.

Welke schade kun je door tongbijten oplopen?

In verreweg de meeste gevallen zul je alleen een pijnlijke tong overhouden aan het bijten op je tong tijdens je slaap.

Complicaties liggen echter wel op de loer omdat de verwonding zich in je mond bevindt en hier uiteraard bijzonder veel bacteriën rondzwerven.

Wanneer je het vermoeden hebt dat je tong ernstig beschadigd is of het bloeden maar niet stopt dan raad ik je aan je huisarts te raadplegen.

Een pijnlijke en bloedende tong zijn natuurlijk de meest voorkomende beschadigingen maar wanneer je met veel kracht of erg vaak op dezelfde plek hebt gebeten kunnen er zweren op je tong ontstaan wat tot wel een week kunnen duren voordat deze volledig zijn hersteld.

Morsicatio lingarum is een aandoening waarbij men chronisch op de tong bij en de tongranden aantast. Hierbij ontstaat grote irritatie en pijnklachten en is een behandeling noodzakelijk.

De schade beperken

Er zijn enkele manieren waarop je de schade kunt beperken of herstellen voordat je een afspraak maakt met je huisarts.

Door ijsblokjes of een ander koud voorwerp tegen je tong te houden kun je de pijn tegengaan en je tong licht verdoven.

Daarnaast kun je je mond spoelen met zout water om de wond schoon te maken en beschermen tegen infecties. Herhaal het spoelen tot de wond is verdwenen.

Ook doe je er verstandig aan om niet te pittig te eten en maaltijden te nuttigen die makkelijk te verwerken zijn.

Kun je op je tong bijten in je slaap voorkomen?

Zoals gezegd kun je op je tong bijten in je slaap door verschillende andere ziektes en stoornissen en de enige optie om dit op te lossen is om de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Bovendien zijn er een aantal hulpmiddelen die je tong kunnen beschermen tegen bijten, zoals verschillende soorten bitjes en beugels.

Ook in deze is het raadzaam om met je huisarts en eventueel tandarts te overleggen wat in jou geval het tongbijten veroorzaakt en hoe je dit het beste kunt oplossen.

Bijt jij ook op je tong in je slaap, of heb je dit voorheen gedaan? Laat dan hieronder in de reacties weten hoe jij dit hebt ervaren en opgelost!

2 gedachten over “Tongbijten: Is op je tong bijten in je slaap onschuldig of een serieus probleem?

  1. Jacob Saadhoff

    Sinds 2 weken bijt ik ‘snachts o mijn tong, dit gebeurt meestal tussen 3 en 5 en dan zeker 3/4 keer. Ik vraag mij af hoe dat zo ineens komt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *