Slapeloze nachten voorkomen [10 Bruikbare tips]

Slapeloze nachten voorkomenBijna iedereen heeft af en toe last van slapeloze nachten. Je kent het vast wel dat je om 2 of 3 uur ’s nachts op de klok kijkt en de slaap gewoon niet weer kunt vatten.

Dit is volkomen normaal en overkomt iedereen wel eens, echter als je regelmatig last hebt van slapeloze nachten en niet binnen 15 – 30 minuten weer in slaap valt of vaker dan 2 keer per nacht wakker wordt kan dit je dagelijkse leven ernstig beïnvloeden.

Wanneer dit het geval is dan is het tijd om dit slaapprobleem aan te pakken, dit kun je doen aan de hand van de volgende 10 slaaptips tegen slapeloze nachten (waarvan de laatste tip, de slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen naar mijn mening de meest effectieve is).

Inhoud

OORZAAK VAN SLAPELOZE NACHTEN

Om jouw volgende slapeloze nacht te kunnen voorkomen moeten we eerst dieper duiken in het probleem, want wat is de oorzaak van het vele wakker worden?

Een normale nachtrust bestaat uit 5 – 15 kleine momenten van opwinding in je hersenen die seconden lang kunnen aanhouden. Dit is het gevolg van veranderingen in hersenactiviteit als je gaat slapen.

In de meeste gevallen zijn we ons totaal niet bewust van deze veranderende hersengolven en beïnvloeden ze je slaapkwaliteit niet.

Echter naarmate we ouder worden komen deze momenten van opwinding steeds vaker en heviger voor en kunnen ze erin resulteren dat je wakker wordt en dus niet weer in slaap kunt vallen.

Dit kan met vele randzaken te maken hebben, zoals: stress, alcohol, geluidsoverlast en een té lichte kamer en nog heel veel meer.

Slapeloze nachten kunnen worden voorkomen (of sterk worden verminderd) door de volgende tips toe te passen.

De laatste tip is zoals gezegd het volgen van de slaapcursus van William van der Klaauw, dit is uiteraard niet verplicht, maar in deze cursus leer je aan de hand van nog veel meer uitgebreide tips en oefeningen hoe je veel makkelijker in slaap valt en langer doorslaapt.

#1: HYPNOTISEER JEZELF

Hypnotiseer jezelfDiep ademen (4-7-8 ademhalingstechniek) en een aantal hypnotiserende technieken kunnen je helpen de hele nacht door te slapen of sneller weer in slaap te vallen nadat je wakker bent geworden.

Door je te richten op positieve gedachten – zoals jezelf in te beelden op een prachtig strand met hemelsblauw water – helpt je om te stoppen met piekeren en ontstressen.

Uit onderzoek is gebleken dat je wel eerst naar een professionele hypnotiseur moet gaan voordat deze methode werkt.

Nadat je een aantal keren bij deze deskundige in de stoel hebt gelegen kun je zelf elke dag met op bandjes opgenomen sessies aan de slag.

In veel gevallen zien patiënten resultaat na ongeveer 2 – 4 weken intensieve hypnose.

#2: COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie even effectief is als slaapmedicijnen zonder de bijkomende risico’s en bijwerkingen van slaappillen.

Mensen met slaapproblemen hebben vaak geen vertrouwen meer in hun vermogen om te kunnen slapen of hebben zelfs last van slaapangst.

Met cognitieve gedragstherapie wordt slechte slapers geleerd wat ze verkeerd doen en hoe ze hun biologische systemen (biologische klok) die de slaap reguleren kunnen resetten.

MediterenMediteren kan ook een belangrijke sleutel zijn in het overwinnen van je slaapangst en het voorkomen van slapeloze nachten.

Het is namelijk gebleken dat mensen die mediteren meer ontspannen in slaap vallen en daardoor als ze midden in de nacht wakker worden ook rustiger zijn en minder snel in “paniek” raken waardoor ze makkelijker weer in slaap vallen.

Tijdens een slaaponderzoek is zelfs gebleken dat slechte slapers die 2 maanden lang elke dag 15 – 25 minuten mediteerden ’s nachts gemiddeld slechts 25 minuten wakker waren in plaats van gemiddeld 75 minuten die ze daarvoor wakker waren.

Als je niet elke dag minimaal 30 minuten tijd over hebt om te mediteren kan ook met kortere sessies het gewenste resultaat bereikt worden.

#4: VOORKOM BRANDEND MAAGZUUR

Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft weleens last van brandend maagzuur en een groot deel van deze mensen wordt hier zelfs wakker van tijdens het slapen.

Om brandend maagzuur te voorkomen kun je het beste niks meer eten binnen 3 uren voor je naar bed gaat.

Daarnaast is een goede oplossing om te slapen in een positie waarbij je hoofd een hoek maakt van ongeveer 45 graden om maagzuur niet naar boven te laten komen.

Als je last hebt van maagzuur kun je overigens het beste de volgende ingrediënten vermijden: citrus, uien, frisdrank, munt en alcohol. Ook roken is erg slecht.

#5: MINDER NAAR HET TOILET

Minder naar het toiletAls student kon ik nog drinken wat ik wilde en vervolgens gewoon een hele nacht doorslapen maar tegenwoordig heb ik dan een groot probleem.

Dit komt door het antidiuretisch hormoon, ook wel vasopressine genoemd, die de urineproductie onderdrukt maar waar minder van aangemaakt wordt naarmate we ouder worden.

Als je slapeloze nachten ervaart door tripjes naar het toilet midden in de nacht dan kun je een aantal aanpassingen doorvoeren in je levensstijl om dit te voorkomen.

Ga bijvoorbeeld voor je gaat slapen nog naar de wc en probeer niks meer te drinken binnen een uur voor je gaat slapen.

Ook kun je beter geen alcohol en cafeïne (koffie, energiedrankjes) drinken voor je gaat slapen en niet alleen omdat je dan slechter slaapt maar ook omdat cafeïne en alcohol urine afdrijvende middelen zijn.

Als dit niet werk en je toch vaker dan 1 keer per nacht moet plassen dan kun je het beste je huisarts raadplegen omdat dit kan duiden op een medische conditie.

#6: SPORTEN

HardlopenUit recent onderzoek is gebleken dat mensen met een slaapprobleem die minstens 3 keer per week 30 – 45 minuten buiten gingen wandelen, op de loopband liepen of gingen fietsen tot 75 minuten per nacht langer konden slapen.

Dit komt omdat je stofwisseling wordt verbeterd als je regelmatig beweegt en ook je immuunsysteem sterker wordt waardoor je minder snel een virus oploopt.

Door vaker te sporten en meer te bewegen ga je beter slapen en ben je overdag ook minder vermoeid.

#7: VERSTANDIG OMGAAN MET ALCOHOL

Hoewel een slaapmutsje voor je gaat slapen verleidelijk klinkt omdat je dan vaak makkelijker in slaap kunt vallen moet je verstandig omgaan met alcohol.

Want zodra de alcohol gemetaboliseerd is kun je heel makkelijk wakker worden.

Als je voor het slapen alcohol drinkt krijg je minder REM-slaap. REM-slaap is de diepe slaapfase waarin je droomt en deze heb je nodig voor een goede nachtrust.

De hoeveelheid alcohol die het lichaam aankan om vervolgens nog goed te slapen verschilt van persoon tot persoon en is daarnaast van vele andere factoren en de “vorm van de dag” afhankelijk.

Het beste advies wat ik je mee kan geven is om het laatste drankje te nemen minimaal 2 uren voor je gaat slapen.

#8: ZORG VOOR EEN DONKERE KAMER

Meisje met smartphone in slaapkamerMensen die tijdens de slaap blootgesteld zijn aan licht – zelfs een klein nachtlampje – slapen slechter dan wanneer je kamer volledig donker is.

Wanneer de neurotransmitters in je hersenen zelfs maar een klein beetje licht opvangen vermindert de productie van het hormoon melatonine.

Melatonine is een lichaamseigen hormoon die wordt aangemaakt als het lichaam in de slaapmodus gaat.

Je kunt melatonine eventueel aanvullen met supplementen maar dit is uiteraard geen blijvende oplossing omdat je lichaam er na een tijdje aan gewend is geraakt.

Ook het gebruik van smartphone, tablet en laptop in bed zorgt ervoor dat je teveel licht binnenkrijgt om goed te kunnen slapen.

Gebruik deze elektronica daarom niet in bed, maar als je ze wel gebruikt dim dan de helderheid van je beeldscherm of zet deze in de nachtmodus om zo weinig mogelijk blauw licht tot je te krijgen.

#9: LANG LEVE DE ZON

Blootstelling aan natuurlijk licht overdag zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die werken op een werkplek met ramen overdag 173% meer licht tot zich nemen en ’s nachts gemiddeld 47 minuten langer slapen dan collega’s zonder ramen.

Natuurlijk daglicht helpt je melatonine productie op gang als de avond valt en dit is dé sleutel tot een goede nachtrust.

#10: VOLG EEN SLAAPCURSUS

Perfect Slapen in 7 Stappen boekOm je slapeloze nachten definitief op te lossen kan ik je uit eigen ervaring adviseren de slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw te volgen.

Dit omdat je in deze cursus leert de diepere problemen achter je slaapprobleem op te lossen waardoor je de rest van je leven de middelen hebt om makkelijker in slaap te vallen.

Slapeloosheid wordt in veel gevallen veroorzaakt door stress en een ongelijk lopende biologische klok.

Deze slaapstress slaat in veel gevallen na verloop van tijd om in slaapangst omdat je je overdag al zorgen maakt of je vannacht wéér wakker gaat liggen en je daadwerkelijk bang wordt om op bed te gaan.

Perfect Slapen in 7 Stappen kopen (+ Kortingslink)

In Perfect Slapen in 7 Stappen leer je met eenvoudige oefeningen en duidelijke uitleg hoe je makkelijker in slaap valt en langer doorslaapt.

Je leert o.a.: Je biologische klok weer gelijk te zetten, af te rekenen met slaapangst en de juiste (slaap)hormonen op het juiste moment aan te maken.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via de onderstaande kortingslink krijg je bovendien 50% korting en een aantal extra bonussen, waaronder het “Welterusten Snacks Receptenboek”.

Je hoeft je geen zorgen te maken, wat dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie loop je geen risico en krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Waar wacht je nog op? Download Perfect Slapen in 7 Stappen met 50% korting via onderstaande link en slaap vannacht al beter!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 5.000 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *