Slapen met het licht aan: Dit is waarom je nachtlampje je slaap verstoort!

Slapen met het licht aanIn slaap vallen met de tv aan, of zelfs slapen met het licht aan kan je nachtrust ernstig verstoren.

Wanneer je zelfs altijd met de lichten aan slaapt heb je zelfs meer kans op slaapstoornissen en andere gezondheidsproblemen.

Zo is het bewezen dat mensen die ’s avonds veel licht tot zich nemen vaker slaapstoornissen hebben, te dik zijn, depressief zijn en je hebt zelfs een grotere kans om kanker te krijgen.

Het goede nieuws is dat je niet alleen bent! Veel mensen slapen liever met een nachtlampje aan omdat ze diep van binnen bang zijn in het donker.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die met het licht aan slapen ’s nachts wakker schrikken door een hard geluid.

Volgens slaapexperts is de beste manier om over deze angst heen te komen door geleidelijk meer tijd in het donker door te brengen totdat ook in het donker in slaap vallen makkelijker is geworden.

Inhoud

DE INVLOED VAN LICHT OP JE SLAAP- WAAKRITME

Licht uitdoen lichtschakelaarOnze natuurlijke lichaamseigen patronen, waaronder ons slaap- waakritme, zijn sterk verbonden aan de hoeveelheid (natuurlijk) licht die we tot ons nemen.

Dit is ook de reden waarom mensen in ploegendiensten die veel nachtdiensten werken vaak na verloop van tijd ernstige slaapproblemen ontwikkelen.

Zij moeten namelijk overdag slapen wanneer het daglicht alom is en moeten werken onder vaak donkere en slaapverwekkende omstandigheden, dit is niet natuurlijk.

Normaal gesproken produceert je lichaam het slaapverwekkende hormoon melatonine als voorbereiding op je slaap.

Melatonine wordt in de volksmond ook wel “het slaaphormoon” genoemd en wanneer je jezelf voor of tijdens het slapen blootstelt aan licht wordt de productie van dit hormoon onderdrukt.

Kort gezegd, als je ’s avonds voor het slapen en ’s nachts tijdens het slapen veel licht tot je neemt dan maakt je lichaam minder melatonine aan waardoor je slechter, of niet, slaapt.

Het effect van zelfs erg korte blootstelling aan licht kan erg langdurend zijn.

Fel licht in de avond of tijdens de nacht kan je slaap- waakritme met half uur tot een uur terugwerpen waardoor je de volgende nacht pas later op de avond slaperig wordt.

Aan de andere kan kan helder licht in de ochtend wanneer je wakker wordt je slaapcyclus vervroegen waardoor je ook eerder op de avond slaperig wordt.

VERSTOORDE BIOLOGISCHE KLOK

Verstoorde biologische klokMensen met een chaotisch dag- nachtritme zullen vaak ook een verstoorde biologische klok en slaap- waakritme hebben en over het algemeen minder gezond zijn.

Het verband tussen nachtlicht, slaapstoornissen en gezondheidsproblemen is zo groot dat de American Medical Association kort geleden een persbericht naar buiten bracht om de gevaren ervan onder de aandacht te brengen.

Daarnaast maakten ze zich sterk voor de ontwikkeling van nachtelijke verlichtingstechnieken die de basisritmes van het menselijk lichaam niet verstoren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft het werken van nachtdiensten al aangemerkt als risicofactor voor het ontwikkelen van borst- en prostaatkanker.

Dit heeft vooral te maken met de manier waarop licht tijdens de nacht onze slaapcyclus negatief kan beïnvloeden.

Als je bang bent in het donker dan wil ik je echt aanraden deze angst te overwinnen vanwege de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor je gezondheid.

Tip: Aan het einde van dit artikel vertel ik je meer over de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen die je kan helpen slaapangst en je angst voor het donker te overwinnen.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN DOOR SLAPEN MET HET LICHT AAN

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal gezondheidsproblemen en ziektes die direct gelinkt kunnen worden aan slapen met het licht aan.

Hieronder ga ik de vier belangrijkste met je doornemen en wil ik je nogmaals wijzen op het feit dat je beter in het donker kunt slapen.

#1: Depressie

Veel slaapstoornissen staan direct in verband met mentale problemen als depressie en slaapangst.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs een dimlicht, zoals een nachtlampje, tijdens het slapen voor fysiologische veranderingen in het brein zorgt die voor depressie kunnen zorgen.

Dit zorgt voor een verstoorde biologische klok (circadiane ritme) en onderdrukt de productie van melatonine.

Het goede nieuws is overigens wel dat deze symptomen zichzelf na verloop van tijd automatisch herstellen wanneer je het licht uitdoet tijdens het slapen.

Depressie

#2: Vruchtbaarheidsproblemen

Het werken van wisselende diensten waardoor je ’s nachts aan veel licht blootgesteld bent kan de menstruatiecyclus van vrouwelijke werknemers ernstig verstoren.

Des te langer je onregelmatig werkt, des te meer raakt je menstruatie verstoord.

Deze verstoorde blootstelling aan (kunstmatig) licht tijdens de nacht en een chaotisch slaap- waakritme kunnen op lange termijn voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen.

#3: Overgewicht en obesitas

Door zelfs het kleinste lichtje tijdens het slapen kunnen ook andere fysieke patronen in de war raken, zoals bijvoorbeeld je eetpatroon.

Dit heeft vooral te maken met verstoorde eettijden en vaker eten, niet zozeer met de hoeveelheid die per maaltijd genuttigd wordt.

Echter veel mensen die slecht slapen of een verstoord slaapschema hebben krijgen laat op de avond of tijdens de nacht een grote en onbedwingbare hunkering naar fast food en vet eten.

#4: Borst- en prostaatkanker

Hoewel dit risico minder bekend is lijkt het ontstaan van borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen iets te maken kunnen hebben met te veel licht tijdens het slapen.

Ook niet alle slaapexperts zijn hiervan overtuigd, maar alleen het verhoogde risico moet al genoeg zijn om je nachtlampje uit te doen toch?

SLAPEN IN HET DONKER

Slapen in het donkerOf je nu bewust gaat slapen met het licht aan of per ongeluk wanneer je bijvoorbeeld op de bank in slaap valt.

Hieronder heb ik een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet die de invloed van licht op je nachtrust kunnen beperken.

#1: Ga vroeg in de ochtend naar buiten

Helder licht en dan met name zonlicht in de ochtend helpt je lichaamseigen interne klok zichzelf “gelijk” te zetten.

Wanneer je elke avond rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en ontwaakt zul je merken dat je uit jezelf wakker wordt en geen wekker nodig hebt.

#2: Schakel alle beeldschermen uit

Schakel alle elektronica met beeldschermen uit voor je gaat slapen, het liefst een half uur tot een uur voor je naar bed gaat.

De gloed van het beeldscherm van je tv, smartphone en computer wordt ook wel blauw licht genoemd en dit verminderd de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Deze onschuldig lijkende gloed beïnvloedt je slaapkwaliteit, vooral omdat deze direct in je ogen schijnt.

#3: Zorg voor een donkere slaapkamer

Slapen met een verduisterend slaapmaskerNaast het feit dat je alle lichten moet uitschakelen voor je gaat slapen is het voor jou ook zaak om voor een donkere slaapkamer te zorgen.

Ik wil je daarom ook aanraden volledig blinderende gordijnen aan te schaffen zodat je geen last hebt van die ene lantaarnpaal voor je huis of voorbij razende koplampen van de auto’s in de straat.

Als je je slaapkamer dan toch aan het verbouwen bent maak deze dan ook gelijk geluiddicht zodat geluiden van buiten je slaap ook niet meer kan verstoren.

Je kunt ook proberen met een verduisterend slaapmasker en oordopjes te gaan slapen.

#4: Doe ’s nachts geen lichten aan

Als je midden in de nacht wakker wordt en naar het toilet moet of een andere reden wil ik je aanraden om de lichten niet aan te doen.

Je kunt veel beter een zachte zaklamp gebruiken of erop vertrouwen dat je je huis door en door kent en al tastend je weg naar de badkamer vinden.

#5: Beter slapen na een nachtdienst

Ongeveer één op de vijf Nederlanders werkt onregelmatige diensten en moet (af en toe) nachtdiensten werken.

Mensen die ’s nachts werken en overdag slapen hebben te maken met een onnatuurlijk slaap- waakritme.

Zij kunnen het beste tijdens de vroege uren van de nacht (0:00 uur tot ongeveer 4:00 uur) werken in een goed belichte omgeving.

Hierna is het aan te raden fel licht juist te vermijden, hoewel dit op de terugweg naar huis moeilijk zal zijn wil ik je aanraden tenminste een zonnebril te dragen om de opkomende zon enigszins te blokkeren.

Wanneer je vervolgens thuis arriveert kun je het beste meteen je volledig donkere slaapkamer opzoeken om meteen te gaan slapen.

#6: Reken af met slaapangst in het donker

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenAls je slaapt met de lichten aan omdat je slaapangst hebt of bang bent om te gaan slapen in een donkere kamer wil ik je aanraden de 7-Stappen methode te volgen.

Slaapexpert William van der Klaauw schreef zijn boek Perfect Slapen in 7 Stappen als antwoord op de groeiende vraag naar zijn unieke slaaptips en oefeningen tegen slaapangst en slapeloosheid.

Dit 120+ pagina’s tellend eBook en fysiek boek richt zich voornamelijk op het oplossen van slaapproblemen door de onderliggende oorzaak bij de wortel aan te pakken.

Zo ook met slaapangst en angst om in het donker te slapen waaraan een volledig hoofdstuk is gewijd. 

Ik wil je aanraden deze online slaaptraining te proberen en via onze exclusieve kortingslink (50% korting) meteen te downloaden.

Ben je niet tevreden? Stuur dan binnen 90 dagen een mailtje en je krijgt meteen je geld terug, zonder lastige vragen!

REKEN AF MET SLAAPANGST EN DOWNLOAD DE SLAAPTRAINING!

Dit populaire eBook heeft inmiddels ruim 15.000 downloads!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *