Visolie en slapen: Slaap je beter door visolie supplementen te gebruiken?

Het is al lang bekend dat visolie goed voor je gezondheid is maar wist je ook dat visolie je kan helpen om beter te slapen?

Naast de positieve effecten die visolie op bijvoorbeeld je bloeddruk en gemoedstoestand kan hebben helpt het ook je slaappatroon beter reguleren en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Dit heeft vooral te maken met de rol die vetzuren spelen in de productie van verschillende hormonen en neurotransmitters.

Visolie en slapen

Gevaren van slapeloosheid

Bijna een kwart van alle Nederlanders van 25 jaar en ouder (bron: NOS) hebben last van slapeloosheid en andere slaapproblemen.

Hoewel er veel verschillende redenen voor slapeloosheid zijn, zoals: stress, pijn, slaapapneu en  narcolepsie kan dit naast overmatige vermoeidheid ook voor talloze andere gezondheidsproblemen zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Depressie
  • Overgewicht en zelfs ernstige obesitas omdat slaapgebrek vaak gepaard gaat met minder lichaamsbeweging en ongezonde eetgewoontes.

Tekort aan vetzuren

Wanneer je in jouw eetpatroon weinig vetzuren binnenkrijgt, die je eenvoudig kunt verkrijgen door visolie te nemen, kan dit ervoor zorgen dat je lichaam verschillende fysiologische chemicaliën niet of nauwelijks aanmaakt.

Visolie bevat namelijk veel Omega-3-vetzuren en dit kun je eenvoudig tot je nemen door simpelweg vette vis te eten of in de vorm van supplementen.

Uit een onderzoek uit 2008 blijkt dat een tekort aan Omega-3-vetzuren ervoor kan zorgen dat je lichaam minder melatonine produceert, je interne biologische klok kan hinderen en voor een verstoorde nachtrust kan zorgen.

Zalm bevat veel Omega-3-vetzuren

Beter slapen door visolie?

Visolie speelt een belangrijke rol in de productie van het zogenaamde “slaaphormoon” melatonine.

Melatonine is een hormoon die je slaap- waakritme reguleert en als supplement gebruikt wordt slapeloosheid te bestrijden.

Vooral de componenten EPA en DHA die gevonden kunnen worden in visolie zorgen voor een verlaging in je noradrenaline.

Noradrenaline is een stresshormoon die sterk in verband gebracht kan worden met de natuurlijke “vechten of vluchten” reactie in je lichaam en zorgt voor een verhoogde hartslag.

Bovendien is noradrenaline, samen met serotonine, een van de belangrijke neurotransmitters die in verband gebracht kan worden met je slaap.

Noradrenaline is een belangrijk onderdeel van je slaapcyclus omdat het vooral zorgt voor de ‘Rapid Eye Movement’, oftewel REM-slaapfase.

Wanneer je noradrenaline-spiegel niet in balans is dan kan dit je slaapritme verstoren en voor overmatige vermoeidheid overdag zorgen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid visolie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 0,3 – 0,5 gram EPA en DHA.

Dit is vergelijkbaar met ongeveer 30 gram vette vis per week. Vette vissen zijn bijvoorbeeld:

  • Zalm
  • Heilbot
  • Tonijn in blik
  • Blauwbaars
  • Haring
  • Meerval

Visolie supplementen

Zoals eerder vermeld kun je visolie prima gebruiken om beter te slapen en slaapproblemen te verlichten.

Naast het eten van vette vis kun je visolie en de bijbehorende belangrijke componenten ook als supplement tot je nemen.

Een gemiddeld visolie supplement van 1.000 mg bevat ongeveer 180 milligram EPA en 120 mg DHA waardoor het nemen 1 à 2 supplementen per dag volstaat.

Ik heb hieronder een aantal aangeraden visolie supplementen voor je verzameld om eens uit te proberen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *