Vitamine A en slapen: Vitamine A is essentieel voor een natuurlijk slaapritme!

Iedereen weet dat verschillende vitamines en mineralen een grote invloed hebben op je slaap, toch zijn weinig mensen op de hoogte van de rol die vitamine A in een goede nachtrust.

Vitamine A speelt namelijk een cruciale rol in het reguleren van je biologische klok en je natuurlijk slaapritme.

Je natuurlijke slaap- waakritme kun je niet van de ene op de andere dag omgooien maar met kleine en subtiele aanpassingen kan je dit stap-voor-stap wel lukken, met behulp van vitamine A!

Vitamine A en je biologische klok

Vitamine A en je biologische klok

Hoe kunnen je hersenen het verschil tussen dag en nacht van elkaar onderscheiden? Dit onderscheid wordt gemaakt met behulp van verschillende cellen in je netvlies.

Deze cellen worden ook wel Lichtgevoelige ganglioncellen of intrinsiek fotosensitieve retinale ganglioncellen (ipRGC) genoemd. (Bron: Wikipedia)

Vooral het (recent ontdekte) eiwit melanopsine is verantwoordelijk voor het bepalen of het nou dag of nacht is.

Vitamine A helpt je niet alleen snel in slaap te vallen maar ook een betere slaapkwaliteit te krijgen en uitgerust en energiek weer wakker te worden om de volgende dag weer fris en fruitig te kunnen beginnen.

Vitamine A helpt je ogen het blauwe licht van de zon om te zetten in een signaal naar je brein dat het dag is.

Wanneer je ogen geen blauw licht binnenkrijgen begint je lichaam als een malle melatonine te produceren waardoor je slaperig wordt.

Blauw licht kan overigens afkomstig zijn van de zon en het natuurlijke daglicht maar wordt bijvoorbeeld ook uitgestraald door je tv, tablet en smartphone.

Wat gebeurt er bij een tekort aan vitamine A?

Hoewel vitamine A even belangrijk is voor je zicht overdag als ’s avonds krijgt je zicht gedurende de dag de voorkeur van je hersenen bij een tekort aan deze essentiële voedingsbron.

Hierdoor wordt een gebrek aan vitamine A in veel gevallen gekenmerkt door nachtblindheid.

Echter de invloed die een tekort aan vitamine A heeft op je biologische klok – ook wel circadiane ritme genoemd –  is vele malen erger dan eenvoudige nachtblindheid.

Wanneer je biologische klok en daarmee je natuurlijke slaapritme ernstig verstoord is doe je er goed aan je dagelijkse inname van vitamine A eens onder de loep te nemen.

Vitamine A en slapen

Vitamine A en slapenWanneer je niet binnen een normale tijd in slaap kunt vallen (30 tot max. 60 minuten) en niet uitgerust en energiek wakker wordt kan je biologische klok ernstig verstoord zijn.

Het eerste signaal wat erop kan duiden dat je problemen veroorzaakt worden door een tekort aan dit specifieke vitamine is een ongebruikelijke fysieke reactie op blauw licht.

Simpel gezegd: Ja, het is buiten donker maar je bent nog verre van slaperig!

Waar men vroeger nog volledig afhankelijk was van de zon om blootgesteld te worden tot blauw licht heeft een gemiddeld persoon tegenwoordig zelf de mogelijk te bepalen hoeveel hij of zij wordt blootgesteld aan (kunstmatig) licht.

Het grote ‘probleem’ van onze hedendaagse maatschappij is dat mensen veelal in omgevingen met veel kunstmatig licht werken en we onze blootstelling aan kunstmatig en dus blauw licht ’s avonds voortzetten door naar elektronica als een tv, laptop of smartphone te kijken.

Hoewel deze lichtbronnen natuurlijk veel minder fel zijn dan de zon stel je jezelf toch ook ’s avonds meer bloot aan blauw licht dan men vroeger deed bij een kampvuur.

Omdat kunstmatig licht minder fel is dan zonlicht krijgen we overdag te weinig blauw licht binnen terwijl we ’s avonds juist te veel blauw licht tot ons nemen.

Eenvoudige oplossingen

Er zijn een aantal relatief kleine en eenvoudige oplossingen en veranderingen om dit tegen te gaan welke je direct kunt toepassen, bijvoorbeeld:

  • Breng elke dag vlak nadat je wakker bent geworden tenminste een half uur buiten in de zon door. Je kunt bijvoorbeeld iedere ochtend gaan wandelen met je hond of hardlopen.
  • Maak in de avonduren gebruik van dimlichten in je woonkamer en gebruik ’s avonds bijvoorbeeld een blauw licht filter bril voor het gebruik van tv, telefoon en computer.
  • Als er in je slaapkamer nog enkele straaltjes blauw licht kunnen doordringen van bijvoorbeeld een straatlantaarn kun je je bed verplaatsen naar een andere hoek in je slaapkamer maar beter is nog om volledig verduisterende gordijnen aan te schaffen.
  • Zorg ervoor dat je omgevingstemperatuur overdag zijn piek bereikt en gedurende de avond tot in de nacht daalt. Als je slaapkamer erg in de zomer erg warm wordt kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een mobiele airco of ventilator te plaatsen om je slaapomgeving af te koelen.

Wandelen in de ochtend voor meer vitamine A

Hoe krijg je genoeg vitamine A binnen?

Dierlijke bronnen leveren vitamine A vooral als retinol. Retinol is een vet-oplosbaar vitamine.

Plantaardige bronnen van vitamine A leveren vooral carotenoïden van pro-vitamine A waaruit retinol gemaakt kan worden.

Omdat niet alle mensen even goed carotenoïden kunnen omzetten naar retinol kunnen plantaardige voedingsbronnen op lange termijn niet als vervanger dienen voor dierlijke voedingsstoffen.

De beste manier om er zeker van te zijn dat je genoeg vitamine A binnenkrijgt is door elke week een mooi stuk lever te eten of elke dag een theelepel levertraan te nemen.

Daarnaast zijn er nog een aantal prima bronnen voor vitamine A, zoals: 

  • Alle soorten zuivel
  • Eieren
  • Gerookte paling
  • Tonijn
  • Wortelen
  • Leverworst
  • Paksoi
  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Andijvie

De grote winnaar wat betreft vitamine A-gehalte zijn echter pruimen omdat slechts 100 gram pruimen al de volledige dagelijkse aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bevatten.

LET OP: Zwangere vrouwen mogen niet te veel vitamine A!
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, en om geen lever(producten) te eten.

Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A. De hoeveelheid smeerleverworst of paté voor 1 boterham bevat ongeveer 1.200 microgram vitamine A. (Bron: Voedingscentrum)

Focus niet alléén op vitamine A

Lichte blauwe ogenOnthoud wel dat alleen vitamine A ook niet goed is en dat je alle goede voedingsstoffen met (de juiste) mate moet nemen voor een gezond lichaam.

De hoofdbron van vitamines en mineralen moet altijd een gezond en gebalanceerd dieet zijn en voedingssupplementen dienen alleen gebruikt te worden als aanvulling en versterking op je normale dieet.

Het is echter geen geheim dat sommige mensen meer vitamine A nodig hebben dan andere mensen.

Hoewel uitvoerig wetenschappelijk onderzoek nog ontbreekt denken veel oogexperts dat mensen met een lichte kleur ogen meer vitamine A nodig hebben dan mensen met donkere ogen.

Dit heeft te maken met het feit dat lichtgekleurde ogen meer blauw licht en UV-licht binnenlaten dan in donkere ogen.

Zoals gezegd is er nog veel meer onderzoek nodig om deze stelling definitief te onderbouwen en kunnen ook je genen een rol spelen in je vitamine A inname en behoefte.

Wil jij sneller in slaap vallen?

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenAls jij sneller in slaap wilt vallen en langer door wilt slapen dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In zijn unieke methode vertelt hij je precies wat je moet doen om juist ’s avonds slaperig te worden en snel in slaap te vallen.

Je kunt het eBook direct downloaden als PDF-bestand op je pc, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt. Het hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd!

Je leert de juiste slaaphormonen op het juiste moment te produceren en je eigen lichaamstemperatuur te reguleren om in de juiste ‘slaapmodus’ te komen.

Je kunt deze online slaaptraining bovendien GRATIS uitproberen, want als je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug zonder vragen of extra voorwaarden!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!

Dit populaire boek is inmiddels meer dan 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *