Slapeloosheid kan ernstige en verstrekkende gevolgen voor je gezondheid hebben, zowel lichamelijk als geestelijk.
Wil je weten welke gevolgen dat zijn? Check dan deze lijst met 11 ernstige gevolgen van slapeloosheid waarna jij er alles aan wilt doen om (weer) beter te gaan slapen.
Inhoud
Ernstige gevolgen van slapeloosheid
Enkele van de gevolgen van slapeloosheid op deze lijst komen je wellicht bekend voor zoals een groter risico op ongelukken en een slecht humeur tot minder bekende gevolgen als versnelde huidveroudering en verhoogde bloeddruk.
Maar wist je bijvoorbeeld dat je ook minder goed kunt leren en onthouden als je slecht slaapt en hierdoor dus eigenlijk minder intelligent wordt.
#1: Groter risico op ongelukken
Slapeloosheid en bijkomend slaapgebrek speelde een bepalende rol in ’s werelds grootste rampen zoals bijvoorbeeld de kernramp van Tsjernobyl in 1986 en vele andere.
Slapeloosheid is echter ook een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Slaperigheid kan je reactievermogen namelijk dusdanig aantasten dat het lijkt dat je onder invloed van alcohol of drugs bent.
Zo blijkt uit onderzoek uit de Verenigde Staten dat vermoeidheid in Amerika voor ruim 100.000 auto ongelukken zorgt en meer dan 1.500 verkeersdoden per jaar. Verrassend genoeg is dit probleem het ernstigst bij mensen onder 25 jaar.
Ik heb de Nederlandse cijfers niet kunnen vinden maar deze zullen waarschijnlijk vergelijkbaar uitpakken.
Daarnaast blijkt dat slaapgebrek of een slechte slaapkwaliteit voor meer ongelukken en blessures op de werkvloer zorgt.
Zo hebben mensen die slecht slapen meer arbeidsongevallen, met name bij erg eentonig werk (lopende band), daarnaast melden zij zich op jaarbasis vaker ziek.
#2: Je wordt minder intelligent door slapeloosheid
Je slaap speelt een belangrijke rol in jouw mogelijk om goed te kunnen denken en dingen te leren.
Ernstig slaapgebrek zorgt ervoor dat je een aantal cognitieve processen minder goed kunt uitvoeren.
Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je minder goed kunt concentreren, je minder alert en oplettend bent en minder goed problemen kunt oplossen. Hierdoor wordt het je brein erg moeilijk gemaakt om bij te leren.
Daarnaast spelen de verschillende slaapcycli die je ’s nachts doorloopt een belangrijke rol in het kunnen onthouden van hetgeen je geleerd hebt en je dagelijkse herinneringen.
Als je niet genoeg slaapt bestaat de kans dat je je minder goed kunt herinneren wat je geleerd en beleefd hebt.
#3: Groter risico op ernstige gezondheidsproblemen
Slapeloosheid en een aantal andere slaapstoornissen kunnen het risico op een aantal ernstige gezondheidsproblemen aanzienlijk vergroten, zoals:
- Hartritmestoornissen
- Hoge bloeddruk
- Hart- en vaatziekten
- Diabetes
- Hartaanval
- Obesitas
- Depressie
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 90% van de mensen die lijden aan slapeloosheid ook andere gezondheidsproblemen hebben.
#4: Lager libido
Slaapexperts zijn het erover eens dat mannen en vrouwen die lijden aan slapeloosheid een lager libido hebben dan goede slapers.
Oververmoeidheid, slaperigheid en stress liggen hier grotendeels aan ten grondslag.
Voor mannen die te maken hebben met de slaapstoornis slaapapneu kan hier echter ook nog een andere oorzaak voor zijn, zij produceren namelijk minder testosteron dan mannen zonder deze slaapstoornis.
Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2002 bleek dat bijna de helft van alle mannen met een ernstige vorm van slaapapneu uitzonderlijk weinig testosteron produceerden gedurende de nachtrust.
#5: Depressiviteit
Wanneer je langdurig lijdt aan slapeloosheid of verschillende slaapstoornissen kan dit leiden tot depressiviteit.
Uit een onderzoek uit 2005 bleek dat mensen die depressief waren of angststoornissen hadden veelal minder dan 6 uur per nacht slapen.
Gedurende dit onderzoek onder meer dan 10.000 mensen bleek dat kandidaten met slapeloosheid vijf keer meer kans op een depressie hebben dan goede slapers.
Het verband tussen slapeloosheid en depressiviteit is zelfs zo sterk dat slapeloosheid een van de eerste symptomen van een depressie is.
Slapeloosheid en depressiviteit versterken elkaar, want immers slaapgebrek verergert de symptomen van je depressie en aan de andere kant zorgt je depressie ervoor dat je nóg moeizamer slaapt.
Een kleine positieve noot in dit geheel is dat je door het oplossen van je slaapproblemen ook je depressie kunt verzachten en vice versa.
#6: Slaapgebrek veroudert je huid
Bijna iedereen herkent het, na een of meerdere slapeloze nachten kan je huid er erg bleek uitzien en heb je donkere kringen rond je ogen.
Het blijkt echter dat chronische slapeloosheid ervoor kan zorgen dat je huid snel veroudert, je fijne lijntjes in je gezicht krijgt en de wallen onder je ogen niet meer weggaan.
Als je slecht slaapt produceert je lichaam namelijk meer stresshormoon, in het bijzonder het hormoon genaamd cortisol.
Wanneer je overmatig veel cortisol produceert breekt dit het collageen in je huid af. Collageen is een proteïne die ervoor zorgt dat je huis mooi glad en elastisch blijft.
Daarnaast zorgt slaapgebrek er ook voor dat je lichaam te weinig groeihormoon produceert. Wanneer je nog jong bent helpen groeihormonen je lichaam te groeien en ontwikkelen.
Naarmate we ouder worden zorgen groeihormonen voor meer spierkracht, een dikkere huid en sterkere botten.
Tijdens de diepe slaap produceert je lichaam groeihormoon en het blijkt dat dit bijzonder belangrijk is voor het natuurlijke herstel van je lichaam om de volgende dag fris en fruitig weer te ontwaken.
#7: Slapeloosheid zorgt voor vergeetachtigheid
Als je dingen goed wilt onthouden doe er goed aan om ervoor te zorgen dat je goed en genoeg slaapt.
Uit Frans en Amerikaans onderzoek uit 2009 blijkt dat hersenactiviteit genaamd ‘sharp wave ripples’ verantwoordelijk zijn voor het consolideren van het geheugen.
Deze ripples, oftewel rimpels, helpen alle geleerde informatie te vervoeren van de hippocampus naar de neocortex in het brein waar het langetermijngeheugen is gevestigd.
Deze sharp wave ripples komen het meeste voor tijdens de diepste slaapfases tijdens de nachtrust.
#8: Je kunt eerder doodgaan door slaaptekort
Tijdens een Brits wetenschappelijk onderzoek uit 2007 onderzochten wetenschappers de invloed op de sterfelijkheid met verschillende slaappatronen bij ruim 10.000 kandidaten over twee decennia.
Hieruit bleek dat bij de mensen die minder dan 5 uren per nacht sliepen de kans om dood te gaan door allerlei verschillende oorzaken bijna verdubbelde.
Met name de kans om te sterven aan hart- en vaatziekte bleek bijna dubbel zo groot te zijn.
#9: Je komt aan door slapeloosheid
Als het op lichaamsgewicht aankomt kun je maar beter je slaap verbeteren wanneer je slapeloos bent.
Slapeloosheid kan er namelijk voor zorgen dat je meer honger en een vergrote eetlust hebt wat kan leiden tot overgewicht en zelfs obesitas.
Uit een onderzoek uit 2004 bleek dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen ongeveer 30% meer kans hebben om te zwaar te worden dan mensen die 7 – 9 uren slapen.
Meer recent onderzoek richtte zich op het verband tussen slaap en verschillende peptides die de eetlust reguleren. Ghreline zorgt voor een hongergevoel terwijl leptine juist voor een verzadigd gevoel zorgt en de eetlust onderdrukt.
Slapeloosheid blijkt ervoor te zorgen dat je lichaam minder leptine produceert terwijl je juist meer ghreline aanmaakt.
Zo zorgt te weinig slaap niet alleen voor meer trek maar heb je juist ook meer zin in vet en koolhydraatrijk eten (junkfood).
Wetenschappers zijn het er dan ook over eens dat goed slapen en een goede slaaphygiëne onderdeel zou moeten uitmaken van ieder afvalprogramma.
#10: Slechter inschattingsvermogen
Als je slecht slaapt verslechtert ook je inschattingsvermogen en je beleving van verschillende gebeurtenissen.
Hierdoor kun je minder goed beslissingen nemen en dan met name juiste beslissingen omdat je de situatie minder goed kunt inschatten.
Mensen die slecht slapen blijken daarnaast vooral slecht te kunnen inschatten wat hun eigen slapeloosheid met hen doet.
Zo zijn er in onze hedendaagse wereld veel mensen die beweren dat ze goed functioneren met weinig slaap, toch denken slaapexperts dat ze hierin ongelijk hebben.
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat mensen die gewend geraakt zijn aan 6 uur slaap of minder het gevoel hebben dat ze zich hebben aangepast aan dit slaappatroon.
Echter wanneer je deze mensen nader onderzoekt en tests laat doen blijkt dat ze aanzienlijk minder presteren dan mensen die wél ongeveer 8 uren slaap per nacht krijgen.
#11: Slecht slapen betekent slecht humeur
Slapeloosheid en je gemoedstoestand zijn nauw met elkaar verbonden en kan beide kanten op werken. Zo kan slaapgebrek je humeur aantasten en kan je humeur er op zijn beurt voor zorgen dat je minder goed slaapt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die slecht slapen ook vaker negatief gestemd zijn. Dit uit zich bijvoorbeeld in frustratie, irritatie, woede of verdriet.
Daarnaast is slapeloosheid vaak een voorloper van een depressie zoals eerder gezegd in punt #5.
Echter zoals gezegd kan je stemming ook invloed hebben op je slaapkwaliteit. Zo kan angst en stress voor meer spanning zorgen waardoor je lichaam extra alert en wakker blijft.
Je kunt de gedachten niet uitschakelen, je hartslag gaat omhoog en je bent erg kortademig. Je bent simpelweg een vrolijker en beter mens als je goed slaapt.
Slapeloosheid oplossen in 7 stappen [Online training]
We weten nu hoe gevaarlijk slapeloosheid voor je lichaam en geest kan zijn en het is van het grootste belang dat je dit zo snel mogelijk oplost.
Ik raad je daarom aan om de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te downloaden.
Je leert in deze online slaaptraining precies hoe je je slaapproblemen bij de wortel aanpakt en kunt oplossen.
Zo leer je bijvoorbeeld hoe je op het juiste moment de juiste slaaphormonen kunt aanmaken waardoor je sneller in slaap valt, dieper slaapt en uitgeruster wakker wordt.
KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DOWNLOAD HET BOEK!
Ruim 15.000 tevreden klanten / 100% niet-goed-geld-terug garantie!