Iedereen zal de geur van lavendel blind kunnen herkennen en de rijke, zoete en rustgevende geur is dan ook bij veel mensen een favoriet.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat lavendel vaak wordt toegevoegd aan allerlei body lotions, shampoos en zepen
Lavendel, onder andere verkrijgbaar in de vorm van een essentiële olie, is een van de meest bekende en best bestudeerde medicinale kruiden.
Toch weten veel mensen niet hoe ver de werking van deze bijzondere plant reikt op het gebied van slaap en de gezondheid in het algemeen.
Wat is lavendel?
Lavendel is een struikachtige plant uit de lipbloemenfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, hoewel je het tegenwoordig ook in ons eigen kikkerlandje terug kunt vinden.
Hoewel er meer dan 40 verschillende soorten lavendel bestaan is de Lavendula angustifolia de bekendste en wordt deze het vaakst gebruikt voor medische doeleinden.
Waar lavendel ook groeit, het groeit altijd in overvloed en je zult dan ook nooit een eenzame lavendelplant tegenkomen.
Zowel de bloemen als de bladeren en essentiële olie van de plant worden gebruikt als natuurlijke geneesmiddelen.
Zo wordt lavendel veelal in de vorm van een supplement gebruikt tegen:
- Angstaanvallen
- Depressie
- Slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Kiespijn
Daarnaast wordt het vaak in lotions en crèmes gebruikt om huid- en haarproblemen, wonden en pijn te behandelen.
Aromatherapie met lavendel wordt vaak ingezet om slaapproblemen, humeurigheid, spanning en stress te verlichten, zo kan er bijvoorbeeld een heerlijke thee van worden getrokken.
De werking van lavendel
Lavendel werkt als een anxiolytica, oftewel angstreducerend middel, en heeft daarnaast een verdovende werking wat een rustgevend effect heeft en je helpt sneller in slaap te vallen.
De wereldbekende paarse plant werkt nauw samen met de neurotransmitter GABA waardoor je minder piekert, je zenuwstelsel tot rust komt en je minder spanning en stress ervaart.
Dankzij de antibacteriële eigenschappen werkt het kruid ontstekingsremmend en is het daarnaast een natuurlijke pijnstiller.
Gezondheidsvoordelen van lavendel
Beter slapen: Lavendelolie is een veelgebruikte aromatherapie die je helpt ontspannen, sneller in slaap vallen en beter te slapen.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat je met lavendel je slaapkwaliteit kunt verbeteren, zelfs bij mensen die lijden aan slapeloosheid, depressie en slaapangst.
Wanneer je gebruik maakt van aromatherapie met lavendel dan kun je hiermee ook de diepe slaap bevorderen.
Uit dit onderzoek bleek dat je met lavendel vergelijkbare resultaten kunt bereiken met betrekking tot het verbeteren van de slaapkwaliteit en verminderen van angst, stress en paniek.
Aangezien stress, angst en depressie een van de grootste oorzaken van ernstige slaapproblemen zijn kunnen deze resultaten erg serieus genomen worden.
Het is aangetoond dat lavendelolie fysieke en emotionele stressklachten vermindert, de bloeddruk verlaagt en ook je hartritme naar beneden schroeft waardoor je meer ontspannen en kalm bent en dus sneller in slaap kunt vallen.
Menstruatieklachten verminderen: Uit twee recente onderzoeken blijkt dat lavendel aromatherapie kan helpen om menstruatiepijn en andere symptomen te verminderen.
Bloeddruk verlagen: De rustgevende werking van lavendel zorgt ook voor een kalmerend effect in het zenuwstelsel waardoor de hartslag vertraagt en ook de bloeddruk lager wordt.
Pijnstillend: Lavendel is een natuurlijke pijnstiller én bovendien een natuurlijke antibiotica. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling met deze plant in massages, aromatherapie en op andere wijze een pijnstillend effect kan hebben. Bijvoorbeeld bij:
- Hoofdpijn en migraine
- Pijn tijdens de bevalling
- Oorpijn door een oorontsteking
- Pijn na een operatie
- Kiespijn
- Artrose pijn
Dit moet je weten over lavendel
Het is bijzonder belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen voor je een (lavendel) supplement gaat gebruiken of veranderingen in je medicatie gaat doorvoeren.
Dosering:
De dosering van lavendel in supplementvorm mag volgens experts niet hoger zijn dan 160 mg per supplement.
Wanneer je lavendel in aromatherapie gebruikt dan wordt aangeraden dit niet langer dan een half uur in een goed geventileerde ruimte te doen.
Essentiële oliën in onverdunde vorm hebben een zeer hoge concentratie en zijn bijzonder intensief waardoor de huid geïrriteerd kan raken.
Pas daarom geen onverdunde essentiële oliën toe op de huid, wanneer je lavendel wel in olievorm wilt gebruiken zorg er dan voor dat je hiervoor een verdunde versie gebruikt.
Mogelijke bijwerkingen van lavendel
Lavendel is over het algemeen zeer veilig in gebruik wanneer je het toevoegt aan je dieet, wanneer je het als supplement gebruikt, op je huid aanbrengt of in aromatherapie gebruikt.
Toch kunnen er enkele bijwerkingen en in een enkel geval vervelende situaties zich voordoen, zoals:
- Constipatie
- Hoofdpijn
- Grotere eetlust
- Huidirritatie
Daarnaast is het om verschillende redenen voor de volgende groepen aan te raden géén lavendel te gebruiken:
- Jonge kinderen, met name bij jongens kan dit voor een verstoring van de hormoonhuishouding zorgen.
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vanwege te weinig informatie over de veiligheid in hun specifieke situatie.
- Nadat je bent geopereerd doe je er goed aan om minimaal 2 weken lang geen lavendel te gebruiken. Lavendel vertraagt je centrale zenuwstelsel namelijk waardoor het genezingsproces schade of vertraging kan oplopen.
Gebruik lavendel NIET in combinatie met deze medicijnen en kruiden
Daarnaast doe je er goed aan lavendel niet met de volgende medicijnen en middelen te combineren of dit in ieder geval vooraf te overleggen met je behandelend arts.
- Bloeddrukverlagers: Lavendel werkt als een natuurlijke bloeddrukverlager waardoor je het niet mag gebruiken in combinatie met andere bloeddrukverlagende medicijnen omdat je bloeddruk anders té ver kan dalen.
- Kalmeringsmiddelen: Omdat lavendel ervoor zorgt dat je slaperig wordt kun je het beter niet in combinatie nemen met andere medicijnen met een slaapverwekkende werking. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende barbituraten, benzodiazepines en zolpidem.
Je kunt lavendel daarnaast beter niet gebruiken in combinatie met de volgende kruiden en planten die er ook voor zorgen dat je slaperig wordt omdat dit het effect ernstig kan versterken waardoor overmatig slaperig wordt of erger.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Kalmoes
- Goudpapaver
- Kattenkruid
- Hop
- Kava
- Sint-janskruid
- Glidkruid
- Valeriaan
- Hagedisstraat
Is lavendel dé oplossing voor al je slaapproblemen?
Het is niet geheel toevallig dat de geur lavendel in zoveel verschillende producten worden gebruikt. Het helpt je namelijk ontspannen en tot rust komen waardoor je snel in slaap kunt vallen.
Toch is het gebruik van lavendel niet de enige oplossing voor al je slaapproblemen en zul je vooral de onderliggende oorzaak ervan moeten aanpakken.
Ik raad je dan ook aan om de 7-Stappen methode van Slaapwijzer te downloaden. Je leert in deze online slaaptraining precies waar je slaapproblemen z’n oorsprong hebben gevonden en wat je kunt doen om dit weer om te draaien.
Je krijgt daarnaast toegang tot het exclusieve ledengedeelte waar je professionele begeleiding krijgt en met andere deelnemers kunt overleggen.
Bovendien loop je geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen of opmerkingen!
KLIK HIER VOOR DE BESTE PRIJS EN BESCHIKBAARHEID!
Ruim 15.000 mensen hebben de 7-Stappen methode inmiddels gedownload!