Altijd uitgerust wakker worden: Slaapgewoonten van extreem uitgeruste mensen!

Uitgerust wakker wordenWe kennen ze allemaal: Die mysterieuze mensen die altijd fit zijn en nooit moe lijken. Hoe doen zij dat nou? Hoe kun je altijd uitgerust wakker worden?

Of houden ze de schijn op en nemen zij powernaps op momenten waarvan je het nooit zou verwachten?

In dit artikel probeer ik achter het geheim van deze extreem uitgeruste mensen te komen en te ontdekken wat zij anders doen dan jou.

Inhoud

DE GEHEIMEN VAN UITGERUST WAKKER WORDEN

Strekken in bedJe zult erachter komen dat veel van de meest uitgeruste en fitte mensen er een aantal simpele slaapgewoonten op na houden die ervoor zorgen dat ze genoeg nachtrust krijgen en bovendien een hoge slaapkwaliteit hebben.

Iets wat ze eigenlijk allemaal gemeen hebben is discipline en het volgen van een vaste slaaproutine.

Dit doen ze omdat het menselijk lichaam nu eenmaal van vastigheid houdt waardoor je natuurlijke biologische klok (circadiane ritme) zich hier helemaal op aan kan passen.

En hoewel laat opblijven soms verleidelijk is weten deze uitgeruste slapers hoe belangrijk het volgen van een vast slaapschema is en maken ze hier ook echt een prioriteit van.

WIL JIJ OOK ALTIJD UITGERUST WAKKER WORDEN?

#1: ZE SLAPEN NIET UIT

WekkerradioNaast het bepalen van een vast tijdstip waarop ze gaan slapen is het net zo belangrijk dat je ook een vast tijdstip hebt waarop je opstaat.

Door vroeg op te staan en ’s ochtends meteen daglicht tot je te nemen leert je biologische klok jouw slaap- waakritme te herkennen.

Hierdoor zul je je juist ’s avonds erg vermoeid voelen en dit is natuurlijk net wat je wilt om een goede nachtrust te krijgen.

Ook wanneer je een avond niet op je vaste bedtijd naar bed kunt gaan dan nog kun je het beste wel rond je gebruikelijke tijd wakker worden en opstaan.

Dit geldt ook voor het weekend, want als je een aantal dagen in de week je slaapschema drastisch omgooit kan je interne klok erg van slag raken.

Slaapexperts noemen dit ook wel een “sociale jetlag” omdat het weer tijd nodig heeft om in je vaste slaapritme te komen.

Het goede nieuws van het bepalen van een vast slaapritme is dat je tijdens het weekend dus ook geen slaap hoeft in te halen.

#2: ZE VERBANNEN ELEKTRONICA UIT DE SLAAPKAMER

Ongeveer 80% van alle Nederlanders gebruikt elektronische apparaten met beeldschermen binnen een uur voor ze naar bed gaan.

Daarnaast slaapt ongeveer 60% van de Nederlanders met hun smartphone, tablet of laptop op het nachtkastje of zelfs in bed.

Dit kan je slaap niet alleen verstoren doordat je midden in de nacht berichtjes op je smartphone krijgt.

De beeldschermen van deze elektronica stralen namelijk blauw licht uit, waardoor je hersenen kunnen gaan denken dat het nog overdag is en dus tijd om actief te worden.

Blootstelling aan kunstmatig licht tussen het moment dat je opstaat en ’s avonds weer naar bed gaat zorgt ervoor dat je lichaam minder “slaaphormoon” melatonine aanmaakt.

Daarnaast ben je meer alert en actief waardoor je moeilijker in slaap kunt vallen.

Bovendien is het verbannen van elektronica belangrijk voor je brein om je slaapkamer te kunnen associëren met een plek die alleen bedoeld is om te slapen en seks te hebben.

Als je in bed nog emails gaat beantwoorden gaat je brein je slaapkamer meer en meer zien als een plek waarin je werkt en minder als een plek om in te slapen.

#3: ZE DOEN SLIMME POWERNAPS

Powernap/middagdutje tuinmanMensen die altijd uitgerust wakker worden, of willen worden, kennen de kracht van een goede powernap.

Wanneer je een goed middagdutje doet kan dit ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren, productiever en creatiever bent en bovendien minder last zult hebben van stress.

Ben je de nacht ervoor niet aan je normale aantal slaapuren gekomen, of verloopt je dag minder goed dan gepland dan kan een korte powernap precies zijn wat je lichaam nodig heeft.

Probeer overdag niet langer dan een half uur te slapen omdat je anders tè diep slaapt waardoor je juist vermoeider wakker wordt dan je voor je dutje was.

Een powernap kun je het beste nemen direct na de lunch, want als je deze te laat op de dag doet dan zul je hier ’s nachts juist weer hinder van ondervinden en moeilijk in slaap kunnen vallen.

Mensen die te kampen hebben met slapeloosheid kunnen middagdutjes en powernaps beter helemaal vermijden, wederom om de nachtrust niet verder te verstoren.

#4: ZE BEWEGEN (OVERDAG) VEEL

Goed slapen wordt niet alleen bepaald door hoe je je in de slaapkamer gedraagt maar ook zeker door wat je overdag doet.

Mensen die overdag veel fysieke inspanning doen slapen over het algemeen ’s nachts beter dan mensen die dit niet doen.

Overigens is sporten kort voor je naar bed gaat dan weer geen goed idee omdat het hierdoor vaak erg lang duurt voor je in slaap valt.

Omdat slapen na het sporten moeilijk kan zijn wil ik je aanraden om je sportactiviteiten minimaal 2,5 – 3 uur voor je naar bed gaat uit te voeren.

#5: ZE DENKEN NA OVER HUN SLAAP

NadenkenJe gaat toch ook niet op vakantie zonder jezelf hierop voor te bereiden, toch?

Voor slapen geldt hetzelfde principe en ook voor een goede nachtrust moet je jezelf goed voorbereiden.

Ok je kunt je geest en lichaam niet met een magische knop uitschakelen, maar je kunt wel je activiteiten hierop aanpassen.

Ongeveer anderhalf uur voor je gaat slapen is het belangrijk dat je geest en lichaam tot rust komt en kan ontspannen.

Op deze manier ga je al rustig en ontspannen naar bed en zul je merken dat je sneller in slaap kunt vallen.

Enkele manieren waarop je je lichaam en geest tot rust kunt brengen zijn:

#6: ZE ETEN “GOED”

We kennen allemaal de bekende boosdoeners die je uit je slaap kunnen houden waarvan de meest voor de hand liggende natuurlijk koffie en energiedrankjes zijn.

Maar wist je ook dat bijvoorbeeld chocolade, een grote vleesmaaltijd of zelfs (tè) pittig eten je nachtrust ernstig kunnen verstoren?

Echter ook als je een te grote maaltijd te laat op de avond nog eet dan kan je spijsvertering dit niet behappen en zal het ’s nachts harder moeten werken dan normaal en als je spijsvertering hard moet werken kun jij niet slapen, geloof mij maar.

Ook alcohol en slapen is een bijzonder slechte combinatie.

Hoewel een nachtmutsje je wel helpt om makkelijk in slaap te vallen zul je toch erg onrustig en verstoord slapen waardoor je niet het maximale uit je nachtrust zult halen.

#7: ZE WAARDEREN EN RESPECTEREN HUN SLAAP

Goed slapen en uitgerust wakker wordenMensen die uitgerust wakker worden weten hoe belangrijk goed slapen voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid is en waarderen elke minuut slaap die ze kunnen krijgen.

Pas wanneer je beseft dat je niet productiever wordt van elke dag tot laat in de avond doorwerken maar beter juist elke dag fris en uitgeslapen aan de gang kunt gaan kun je voor jezelf een goede slaaproutine bepalen.

Deze mentale omslag is bijzonder belangrijk en je zult er op lange termijn veel profijt van hebben omdat je vele gezondheidsrisico’s vermijd en minder kans hebt op stress en een burnout.

Enkele gezondheidsproblemen die direct gelinkt kunnen worden aan slecht slapen zijn:

  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Beroerte
  • Concentratieproblemen
  • Ziekte van Alzheimer

#8: ZE MAKEN ZICH GEEN ZORGEN OVER SLAPEN

Mensen die goed slapen en uitgerust wakker worden maken zich over het algemeen geen zorgen over slapen omdat ze weten dat dit wel goed zit.

Wanneer je je juist zorgen gaat maken over of je wel kunt slapen en of je wel goed gaat slapen juist dan zul je in veel gevallen erg slecht slapen.

Door meerdere nachten slecht te slapen kan er bovendien een soort slaapangst ontstaan waarin men al met erg veel stress naar bed gaat.

Een wijze les hierin is om te leren ontspannen voor je naar bed gaat en je niet teveel zorgen te maken over slapen.

Na één slechte nacht heb je echt nog geen slaapprobleem en dit overkomt iedereen wel eens, juist dan is het belangrijk om je geen zorgen te maken, want 9 van de 10 gevallen zul je de volgende nacht wel goed slapen.

GOED SLAPEN KUN JE LEREN!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekAls je moeite hebt om in slaap te vallen en ook weer eens een keer uitgerust wakker wilt worden dan wil ik je aanraden een (online) slaaptraining te volgen.

De beste online slaaptraining die je naar mijn mening kunt volgen is de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

In deze slaapcursus leer je nog veel meer technieken waardoor je sneller in slaap kunt vallen en bovendien ook langer kunt slapen.

Dit doe je aan de hand van het 120+ pagina’s tellende eBook wat volgepakt staat met tips en oefeningen om beter te leren slapen.

Online slaaptraining gratis uitproberen?

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink hieronder.

Je loopt trouwens geen enkel risico en kunt deze slaapcursus gratis uitproberen, want als je niet tevreden bent krijg je gewoon 100% je geld terug!

JA! IK WIL OOK ALTIJD UITGERUST WAKKER WORDEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *